Avrupa Birliği Savunma Bakanları, Corona krizi’nden bu yana ilk kez 1 Temmuz’da AB Dönem Başlanlığı’nı üstlenen Almanya’nın ev sahipliğinde toplandı.
Toplantıdan önce Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve İtalya’yla birlikte hava ve deniz güçlerinin katıldığı ortak bir tatbikata başladıklarını duyurdu.
Savunma Bakanlarının gündeminde, Akdenizde yaşanan gerginlik, Korona Krizi, Mali’de askerlerin darbe yaparak yönetime el koyması, Belarus’da yapılan seçimler yer alıyor.
“Gerilimin derhal sona erdirilmesi gerekiyor”
Amerikanın Sesi VOA’nın haberine göre, toplantıdan sonra bir açıklama yapan Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimi en önemli konu olarak ele aldıklarını belirterek, ” İki ülke arasındaki gerilim, herhangi iki ülkenin gerilimi değil. Orada yaşanan durum, doğrudan AB’yi ve NATO’yu ilgilendiriyor ve etkiliyor. Bu yüzden biz Almanya olarak, gerilimin bir an önce azaltılması için çaba gösteriyoruz. Gerilimin bitmesi gerekiyor. Sonuçta siyasi bir çözüm bulunması için de karşılıklı görüşmelerin başlaması gerekiyor” dedi.
“Ortak tatbikat işi zorlaştırdı”
Gelen bir soruyu yanıtlayan Bakan, toplantı kapsamında Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ve Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Haralambos Petridis’le biraraya geldiğini belirterek, tarafların gerilimi düşürmeye hazır olduğunu, ancak bunun için belli koşulların oluşması gerektiğini açıkladı.
Bölgede savaş gemilerinin bulunmasının gerilimin yükselmesine neden olduğunu ifade eden Kramp-Karrenbauer, konunun hemen çözülmesinin zor olduğunu da sözlerine ekledi.
“Kanımca Yunanistan da Türkiye de gerilimin daha da tırmanmasını arzulamıyor. Önemli olan tarafların adil ve aynı görüşte biraraya gelebilmeleri” diyen Alman Bakan, Yunanistan, Fransa, İtalya ve Kıbrıs Rumları’nın Doğu Akdeniz’de ortak askeri tatbikatının gerilimin azalmasına yardımcı olmadığını değerlendirmesini de yaptı.
Nato Genel Sekreteri.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Türkiye ve Yunanistan’a Doğu Akdeniz’de tansiyonun düşürülmesi ve diyalog çağrısı yaptı. Stoltenberg NATO’nun her iki müttefik için bir diyalog platformu olmayı sürdüreceğini söyledi.
Alman Yayın Kurumu DW’nin haberine göre, Avrupa Birliği (AB) savunma bakanlarının toplantısı nedeniyle Berlin’de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifaka üye iki ülke arasında gerilimin azaltılmasına ve diyaloğa ihtiyaç olduğunu söyledi.
Alman hükümetinin iki ülke arasındaki arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Stoltenberg, kendisinin de düzenli olarak Ankara ve Atina ile temas halinde olduğunu ifade etti.
Doğu Akdeniz’deki durumu müttefiklik dayanışması ruhu ve uluslararası hukuk temelinde çözmek için bir yol bulmak zorundayız” diyen Stoltenberg, NATO’nun her iki müttefik için de bir diyalog platformu sunmayı sürdüreceğini söyledi.