ABD Merkez Bankası FED’in yeni hedefi, istihdam ve enflasyon…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Jerome Powell, fiyat istikrarı ve istihdam hedeflerini tutturmak amacıyla benimsenen yeni stratejiyi açıkladı. Bu kapsamda ABD’de tam istihdamın sağlanması ve enflasyonun yeniden sağlıklı bir seviyeye çekilmesi hedefleniyor.

ABD Merkez Bankası’nın politikalarını belirleyen 17 yöneticisi tarafından onaylanan yeni para politikası stratejisini açıklayan Jerona Powell, ortalama yüzde 2 oranında bir enflasyon hedefi belirlendiğini duyurdu.

Amerikanın Sesi VOA’nın haberine göre, yeni strateji kapsamında istihdamın maksimum seviyenin gerisinde kalmamasının sağlanması planlanıyor.

FED Başkanı Jerome Powell, “Gözden geçirilmiş stratejimiz, özellikle düşük ve orta gelirliler açısından güçlü bir iş gücü piyasasının faydalarını yansıtıyor ve enflasyonda istenmeyen bir artış olmaksızın güçlü bir istihdam piyasasının sürdürülebilir olabileceğini gösteriyor” dedi.

FED’in yeni stratejisi ne anlama geliyor?

ABD ekonomisinde derin bir krizin yaşandığı bir dönemde ve başkanlık seçimlerine az zaman kala açıklanan FED’in yeni stratejisi, ekonomide Corona virüsü salgınından önce başlayan temel değişikliklerin kabulü anlamına geliyor.

Yeni strateji aynı zamanda FED’in ekonomide zayıf bir büyüme, düşük enflasyon ve düşük faiz oranlarının bir süre daha görülmeye devam edileceği bir ortamda nasıl bir politika yürütmeyi planladığına ilişkin bir yol haritası da sunuyor.

ABD Merkez Bankası’nın Corona virüsü salgını sebebiyle milyonlarca kişinin işsiz kaldığı ve 3 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde kampanyanın hız kazandığı bir dönemde para politikasını yönetme şeklini değiştirmesi, faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre düşük olmasıyla sonuçlanabilir.

Jerome Powell’ın açıkladığı yeni strateji, FED’in daha yüksek seviyede bir enflasyonu kabul etmeye hazır olduğunun bir göstergesi olarak da yorumlandı. Bu da otomobil kredisi ve konut kredisinde uygulanan faiz oranlarının önümüzdeki yıllarda düşük kalmaya devam edeceği anlamına geliyor.

ABD Merkez Bankası’nın stratejisini gözden geçirme süreci yaklaşık 2 yıl önce başlamış, kamuya açık oturumlar ve araştırma süreçlerinde para politikasının düşük faiz oranlarının olduğu bir ortama nasıl uyum sağlayacağı incelenmişti.

ABD Merkez Bankası 2012 yılından bu yana enflasyon hedefini tutturamıyor. Bazı ekonomistler, faiz oranlarını enflasyonda meydana gelebilecek artışı önlemek amacıyla yükseltmenin iş gücü piyasasındaki kazanımları ortadan kaldırabileceğini savunuyor.