2000 yıllık hurma çekirdeğinden yetiştirilen hurma ağacı ilk meyvesini verdi…

İsrail’de bilim insanlarının Ölüdeniz yakınlarında bulunan 2 bin yıllık hurma çekirdeklerinden yetiştirdiği hurma ağacı ilk meyvelerini verdi.

Millattan Önce 1’inci yüzyılda inşa edilen bir sarayda bulunan türü yok olmuş Judea (Yahudiye) hurmasının çekirdeğinin çimlendirilmesiyle üretilen hurma ağacı meyve vermeye başladı.

Euronews’in haberine göre, judea hurmaların yeniden hayat bulması modern bilimin mucizesi olarak değerlendiriliyor.

Kudüs’teki Louis L Borick Doğal Tıp Araştırma Merkezi araştırmacılarından Sarah Sallon ve ekibi, Judean çölünde Milattan Önce 1’nci yüzyılda Kral Herod tarafından inşa edilen sarayda hurma çekirdekleri buldu.

Radyokarbon testi uygulayan bilim insanları tohumların 2 bin yaşında olduğunu tespit etti.

Bulunan tarihi tohumlara suda ıslatıldıktan sonra çimlenmesi ve kök salmasını destekleyen hormonlar ilave edildi. Bu tohumlar bir süre sonra izole bir ortamda toprağa ekildi. Ekilen tohumlar büyüdü.

Bu başarı karşısından heyecanını gizlemeyen Dr. Sallon , “İklim krizinin, canlı türlerinin endişe verici şekilde yok olduğu bu dönemde, uyku halinden olan bir şeyi yeniden hayata döndürmek çok sembolik.” diye konuştu.

Sallon, Judean çölünün sıcak ve kuru havasının tohumların bozulmadan kalmasını sağladığını tahmin ettiklerini söyledi.

Judea hurması…

Tarihi kayıtlar bölgedeki ağaçlarda yetişen Judea hurmaların iri boyutlu, tatlı ve tıbbi amaçlı kullanıldığını gösteriyor.

Romalı yazar Büyük Plinius, Doğal Tarih isimli kitabında bölgedeki hurmalardan aşırı tatlı bir su çıkarıldığını ve bunun ballı şarap tadında olduğunu belirtiyor. Mısır hurmalarının aksine uzun süre bozulmadan kaldıkları için bu hurmalar Roma İmparatorluğu’nun değişik bölgelerine ihraç edilebiliyordu.

Judea hurmaları Milattan sonra 1’nci ve 2’nci yüzyılda bölgedeki savaşlar nedeniyle kademeli olarak yok olmuştu.

Çin ve Rusya’daki örnekler…

Judea hurmalarından önce çimlendirilen en eski tohumlar Çin’de kurumuş bir göl yatağında bulunan bin 300 yıllık lotus çiçeği tohumları olmuştu.

2012 yılında ise Rus bilim insanları Siberya’da donmuş buz tabakaları arasında bulunan 30 bin yıllık bir meyve dokusundan çiçek üretmeyi başarmıştı.