Yeni yasaklar: Hafta sonu tamamen, hafta içi saat 21’den sonra sokağa çıkmak yasak…

gazetesanal.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine, koronavirüs gündemli toplandı. Toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından yeni koronavirüs yasaklarını açıkladı.

Erdoğan, “Salgının olumsuz etkisini azaltmak için şu aşamada insan hareketliliğini en az da indirmeye amaçlayan bu tedbirler dışında bir çare bulunmuyor. Kabine toplantımızda ilave tedbirleri istişare ettik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta içi her gün gece saat 21:00 ile sabah 05:00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacağını söyledi.

Hükümetin aldığı kararlar doğrultusunda bu kısıtlama hafta sonları Cuma akşamı 21:00’den Pazartesi sabahı saat 05:00’e kadar kesintisiz devam edecek.

Yasaklar Salı akşamından (1 Aralık) itibaren uygulanmaya başlayacak.

Bu yasakların istisnaları da var.

Buna göre; üretim, tedarik, lojistik, sağlık,  tarım ve orman gibi genelgede yer alacak sektörler bu kapsamın dışında olacak.

Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler de, belirlenecek saatler çerçevesinde hafta sonu kısıtlamasının dışında kalacak.

Genelgeye göre; hafta sonları 20-65 yaş arası kişiler zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için 10-17 saatleri arasında açık olacak market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidebilecek.

Restoran ve lokanta tarzı işletmeler de hafta sonları paket servislerini 10-20 saatleri arasında yapabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı diğer önlemler şöyle:

-Restoranlar paket servis haricinde hizmet veremeyecektir.

-Önceki genelgelerde belirtilen istisnalar hariç 65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

-Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verilecek.

-Mevlit, taziye, gün, yılbaşı kutlaması gibi etkinlikler yapılamayacak.

-Cenaze namazları yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak, nikahlar da bu sayıyı geçemeyecek.

-Hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu, lunapark gibi yerler faaliyetlerine ara verecek.

-Umumi hıfzıssıhha kurulları AVM’lerin aynı anda kabul edebileceği kişi sayısını belirleyecek, girişte HES kodu zorunlu olacak.

-Kamu kuruluşlarının mesai saatleri 10 ile 16 arası uygulanacak.

-50 kişiden fazla çalışanı olan işyerlerinde mevcut iş sağlığı veya güvenliği uzmanı tarafından salgın tedbirlerinin uygulanması sıkı bir şekilde denetlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; vatandaşlardan da tehdit geçene kadar misafir kabulüne ara vermelerini rica etti

Erdoğan, bahar aylarından itibaren küresel salgını geride bırakmayı ümit ettiklerini söyledi.

Aşı çalışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Aşı çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Her aşıyla yakından ilgileniyor, gereken bağlantıları kuruyoruz. İlk etapta 50 milyon doz anlaşma yapmış bulunuyoruz. Vatandaşlarımız herhangi ücret ödemeden aşıya erişebileceklerdir. Önümüzdeki aydan itibaren sağlık çalışanlarından başlayarak bu aşının uygulaması başlayacaktır” ifadelerini kullandı.