Ve maç başladı…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

gazetesanal.com

Futbolun pandemik zamanları devam ediyor. Geçen sezon lig tarihinin belki de en sessiz şampiyonluğu ve en coşkusuz kutlamalarıyla tamamlandı. Üç büyüklerden sonra bir İstanbul takımı daha şampiyonluğa adını yazdırdı: Başakşehir…

Şampiyondan daha çok küme düşen takımlar konuşuldu. Çünkü, Türkiye Futbol Federasyonu küme düşme olayını bu yıla özgü olarak kaldırdı.

Bu kararın ardından 21 takımla oynanacak Süper Lig’de yeni sezon hazırlıkları başladı. Bu sezonda yeni kurallar da devredeydi. En önemli kural ise takımların 5 oyuncu değiştirme hakkı kullanacak olmasıydı.

Yeni sezon hazırlıkları başlarken, limit tartışmaları gündeme oturdu. Türkiye Futbol Federasyonu maçları sınırlı sayıda seyirciyle oynanmasını kararlaştırdı.

Takımlar transfer çalışmalarına başladı. Giden oyuncular gelen oyuncular futbola ilgiyi canlı tuttu. Bu arada Merkez Hakem Kurulu değişikliği yaşandı.

Planlar değişti

Ancak her şey planlandığı gibi yürümedi. Pandemi hız kazandı, salgın yayıldı, ülke genelinde vaka sayısı arttı. Sağlık Bakanlığı’nın tavsiye kararıyla ve Türkiye Futbol Federasyonu sağlık kurullarının değerlendirilmesiyle ilk devre maçlarının seyircisiz oynanmasına karar verildi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig’de 2020-2021 sezonunun sağlık çalışanlarına ithaf edeceklerini açıkladı.  Ve Süper Lig heyecanı, sezon sonu gibi seyircisiz ve sessiz stadyumlarda başladı.

Üç büyükler ve ligin yeni takımları galibiyetle başladı

Sezonun ilk maçı Çaykur Rizespor ile Fenerbahçe arasında oynandı. Maçı, Fenerbahçe 2-1 kazandı. Galatasaray kendi evinde Gaziantep FK’yı 3-1 yendi. Haftanın en önemli maçında ise Trabzonspor,sahasında Beşiktaş’a 3-1 yenildi. Beşiktaş maça teknik direktörü Sergen Yalçın’dan yoksun çıktı. Çünkü Sergen Yalçın’ın covit-19 testleri pozitif çıkmıştı. Bu durum sezona pandeminin damgasını vuracağının daha ilk haftadaki işaretlerinden biriydi. Bazı hakemlerin testlerinin de pozitif çıkması bu gerçeği daha net bir şekilde gözler önüne serdi.

Haftanın en gollü  karşılaşması Göztepe ile Denizlispor arasında oldu. İzmir’de oynanan maçı Göztepe 5-1 kazandı ve ilk hafta liderlik koltuğuna oturdu. Geçen sezonun flaş takımı Sivasspor, kendi evinde yine geçen sezonun en başarılı takımlarından olan Alanyaspor’a 2-0 yenilerek lige başladı. Antalyaspor Gençlerbirliği’ni 2-0, Kayserispor Kasımpaşa’yı 1-0, BB Erzurumpor deplasmanda Ankaragücü’nü 2-1, Karagümrük de Yeni Malatya’yı 2-0 yendi. Şampiyon Başakşehir ise haftanın son maçında ligin yeni takımı Hatayspor’a deplasmanda 2-0 yenildi.

İlk haftanın dikkat çeken özelliklerinden biri de ligin yeni takımları olan Karagümrük, Hatayspor ve BB Erzurumspor’un haftayı galibiyetle kapatması oldu.

İlk hafta yine hakemler ve VAR konuşuldu

Süper Lig’in ilk haftasında daha ilk maçla birlikte hakem kararları ve VAR sistemi konuşuldu. Çaykur Rizespor- Fenerbahçe maçında verilen iki penaltı, verilmeyen penaltılar ve çizgiyi geçen ve geçmeyen toplar, hakemin VAR’a gitmesi ve kenardan uyarılması dikkat çeken noktalardı. Diğer karşılaşmalarda da benzer görüntüler izlendi. Hakemler bazı kararlarında VAR’a gitti, bazı kararlarını doğrudan verdi.

İlk haftada hakemlerin kararlarını verirken seyircisiz stadyumlarda daha rahat hareket edebileceği görüldü. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş ilk maçlarında penaltıdan goller buldu. Trabzonspor ilk maçta kırmız kartla tanıştı. İlk hafta toplam 30 gol atıldı. Bunun 5’i penaltıdan oldu. Hakemler 40 kez sarı kart gösterdi. Haftanın tek kırmızı kartını ise iki sarı karttan Trabzonspor’un yeni transferi Flavio gördü.

Transferler devam ediyor

İlk hafta takımların eksiklerini görmesi ve transferde son hamlelerini yapabilmeleri için de fırsat oldu. Bunun sonucunda ilk haftanın ardından bazı takımlardan transfer hamleleri geldi. 1 Temmuz’da başlayan yaz transfer dönemi 22 Eylül’de sona erecek.  Takımlar eksiklerini gidermek ve kadrolarını takviye etmek için harcama limitlerini dikkate alarak 22 Eylül’e kadar oyuncu transferi yapabilecek.