Vaka sayıları Avrupa’yı düşündürüyor… Aşılama devam ederken kısıtlamalar da sürüyor

Avrupa ülkeleri koronavirüs salgınıyla mücadelede kısıtlamalara devam ediyor. Aşılama  çalışmalarının hızla sürdürüldüğü Avrupa’da salgının yayılmaması için yeni önlemler de tartışılıyor. Avrupa Birliği (AB) liderleri, özellikle zorunlu olmadıkça seyahat edilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

AB liderler zirvesinde de koronavirüs salgınıyla mücadele süreci değerlendirildi. İngiliz yayın kuruluşu BBC Türkçe’nin haberine göre, AB liderleri, yaklaşık dört saat süren sana zirve toplantısında pandemi nedeniyle alınabilecek yeni önlemleri ele aldı.

Zirvenin ardından bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Hem ülkelerin kendi içinde hem de diğer ülkelere zaruri olmayan nedenlerden dolayı yapılacak seyahatlerden güçlü bir şekilde vazgeçirmemiz gerekiyor” dedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de zorunlu olmayan seyahatlerin kısıtlanmasına ilişkin ek kısıtlayıcı önlemlere gerek duyulabileceğini ve bu konuyla ilgili değerlendirmelerin sürdüğünü belirtti.

Von der Leyen ve Michel, ek önlemlerle ilgili koordinasyon çalışmalarının “önümüzdeki günlerde de” devam edeceğini belirtti.

İngiltere’de bahar ayları da kısıtlamalar geçebilir

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’de kısıtlamaların baharda sona ereceğini söylemenin çok erken olduğu açıklamasını yaptı.

Öncelikli grupları oluşturan sağlık çalışanları, bakımevi sakinleri ve personeli ile 70 yaş üzerindeki yaşlıların aşılanma işleminin Şubat ayı ortasında bitirileceğini hatırlatan Johnson, “o zaman ne durumda olduğumuzu değerlendireceğiz” dedi.

Hükümete tavsiyede bulunan bilim insanları, restoran ve barların Mayıs’tan önce açılmaması gerektiğini belirtiyor.

Eğitim Bakanı Gavin Williamson ise okulların, Nisan ayı başındaki Paskalya tatili öncesinde tümüyle açılmasını “ümit ettiğini” belirtirken, başbakanlık bu konuda yorum yapmaktan kaçınıyor.

Almanya vaka sayısı düşse de önlemlerden vazgeçmiyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, mutasyona uğramış virüsün tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu ve önlemlerin süresinin uzatılmasını savundu.

Alman yayın kuruluşu DW Türkçe’nin haberine göre; Merkel, pandemiyi “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirdi.

Merkel, ülkede yeni koronavirüs vakalarının sayısının düşmesine rağmen tedbirlerin sıkılaştırılmasını ve bu tedbirlerin süresinin uzatılmasını istedi.

Önlemlerin insanların korunması alındığına vurgu yapan Merkel, bu yıl içinde pandemiyi kontrol altına almayı ve sonrasında üstesinden gelmeyi hedeflediklerini belirtti.

Kısıtlama ve önlemler konusunda15 Şubat’tan itibaren izlenecek stratejiye hazırlıklı olmak gerektiğine dikkat çeken Merkel, birçok yerin açılmasının mümkün olmayacağını ancak önceliği okul ve kreşlere vereceklerini dile getirdi.

Merkel, “Pratik nedenlerle belki kuaförlerin ve mağazaların” açılmasının da ihtimal dahilinde olduğunu sözlerine ekledi.

Hollanda’da sokağa çıkma yasağı

Hollanda’da koronavirüz vakalarındaki artış sert önlemleri gündeme getirdi.

Hollanda hükümeti, hızla artan mutasyona uğramış İngiliz varyantı vakaları nedeniyle üçüncü bir koronavirüs dalgası yaşanamaması için sokağa çıkma yasağı da dahil bir dizi yeni önlem almayı kararlaştırdı.

Hollanda’da akşam 21:00’dan sabah 04:30’a kadar sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Sokağa çıkma yasağını ihlal edenler 95 euro para cezasına çarptırılacak.