Süper Lig’de 20.hafta… Beşiktaş puan farkıyla lider

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, 20.hafta maçlarıyla tüm hızıyla devam etti ve bol gollü maçlara sahne oldu. Beşiktaş, Fatih Karagümrük’ü 4-1 yenerek liderliğini sürdürdü. Fenerbahçe, Sivasspor’la 1-1 berabere kaldı ve 39 puana yükselerek ikinci sıradaki yerini korudu. Galatasaray, Denizlispor’u 6-1 yenerek Beşiktaş mağlubiyetinin ardından moral buldu. Trabzonspor, Konyaspor’u 3-1 mağlup ederek ligde yenilmezlik serisi 4 maça çıkardı. Başakşehir, Kayserispor’a 2-0 mağlup oldu ve son 5 lig maçında üçüncü kez puan kaybı yaşadı. Göztepe Gençlerbirliği’ni 4-0, Çaykur Rizespor Gaziantep FK’yı 3-0, Yeni Malatyaspor Hatayspor’u 2-1, Ankaragücü Kasımpaşa’yı 1-0 mağlup etti. Alanyaspor, BB Erzurumspor’la 1-1 berabere kaldı. Antalyaspor ise haftayı bay geçti.

Beşiktaş: Beşiktaş yine iyi bir futbolla net bir galibiyet aldı

Liderliği kaptırmak istemeyen ve aldığı net galibiyetlerle her hafta şampiyonluğa bir adım daha yaklaşan Beşiktaş, Fatih Karagümrük’e konuk oldu.

İlk yarıda iki takım da eşit bir görüntü sergiledi. Devrenin berabere biteceği beklenirken 44.dakikada sahneye Aboubakar çıktı ve Beşiktaş’ı 1-0 öne geçirdi. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıya Beşiktaş hızlı başladı. 50.dakikada Mensah’ın golüyle Siyah-Beyazlılar skoru 2-0 yaptı. 66.dakikada Larin, takımını üç farklı üstünlüğe taşıdı. 70.dakikada Mensah, kendisinin ikinci, takımının dördüncü golünü kaydetti. 78.dakikada Borini’nin penaltıdan attığı golle Fatih Karagümrük farkı üçe indirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş, Fatih Karagümrük’ü 4-1 yendi.

Sergen Yalçın, Galatasaray maçında olduğu gibi takımını 4-1-4-1 formasyonuyla sahaya sürdü. Fakat derbiye çıkardığı kadrodan farklı olarak Oğuzhan’ın yerine Mensah’a, Ghezzal’ın yerine de Larin’e ilk 11’de yer verdi. Bu değişiklikleri orta saha ve hücumda fiziksel üstünlüğü ele geçirmek için yaptı. İlk yarının sonlarında da bu üstünlüğü ele geçirdi ve ikinci yarıda da bunu koruyarak Fatih Karagümrük ağlarına 4 gol atmayı başardı. Beşiktaş her zamanki gibi yine iyi bir futbolla net bir galibiyet aldı.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler etkili değildi

Ligdeki 5 maçlık galibiyet serisini 6 maça çıkarmak isteyen ve liderlik koltuğuna bir adım uzakta olan Fenerbahçe, Sivasspor’a konuk oldu.

Maça hızlı başlayan taraf Sivasspor’du. Ev sahibi ekip ilk dakikalarda Yatabare’nin girdiği net gol pozisyonundan yararlanamadı. 18.dakikada Yatabare bu sefer hata yapmadı ve Sivasspor’u 1-0 öne geçiren golü kaydetti. İlk yarının bu skorla biteceği beklenirken Fenerbahçe bir penaltı kazandı. Topun başına geçen Valencia, meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu ve ilk yarı 1-1 eşitlikle tamamlandı.

İkinci yarıda iki takım da girdikleri pozisyonlardan yararlanamadı ve maç, 1-1 beraberlikle sonuçlandı.

Erol Bulut, klasik 4-2-3-1 taktiğiyle takımını sahaya sürdü. Fenerbahçe golü erken yedi ve Sarı-Lacivertlilerin oynadığı oyuna bakıldığında “Bu takım nasıl gol atacak?” sorusunu akla getirdi. Yine de kazanılan bir penaltı sonucu maça eşitlik getirildi. Lakin ikinci yarıda Erol Hoca, Sosa-Thiam değişikliği hariç doğru bir hamle yapmadı. Aslında Caner’i oyuna alması doğruydu fakat bu değişikliği ikinci yarının başında yapmalıydı. Ayrıca bir forvet daha oyuna almalıydı. Fenerbahçe bu maçta pasif kaldı. Pasif kalmasının en önemli sebebi de Erol Hocanın hızlı davranamamasıydı.

Galatasaray: Sarı-Kırmızılılar farka gitti

Beşiktaş mağlubiyetini unutmak ve şampiyonluk yarışında bir yara daha almak istemeyen Galatasaray, Denizlispor’u konuk etti.

Maça hızlı başlayan taraf Galatasaray’dı. 8.dakikada Emre Akbaba’nın attığı golle Sarı-Kırmızılılar 1-0 öne geçti. 17.dakikada Feghouli skoru 2-0’a getirdi. 45+1.dakikada Donk’un golü ilk yarının skorunu belirledi: 3-0.

İkinci yarıya hızlı başlayan Denizlispor, 48.dakikada genç golcüsü Veton Tusha’nın attığı golle farkı ikiye indirdi. 60.dakikada Muhammet Özkal’ın kendi kalesine attığı golle fark yeniden üçe çıktı. 64.dakikada Belhanda skoru 5-1’e getirdi. 90+2.dakikada Sekidika, maçın skorunu tayin etti: 6-1.

Fatih Terim, takımını 4-1-4-1 şeklinde sahaya sürdü. Elindeki iki forvet arkasını (Emre Akbaba ve Belhanda) aynı anda oynatarak, santrafor eksiğini hücum oyuncularının fazlalığıyla kapatmaya çalıştı. Başarılı da oldu. Galatasaray, maçı ilk yarıda kopardı. Denizlispor ise enteresan bir şekilde kötü değildi. Şutlarla etkili olmaya çalıştılar (Galatasaray’la aynı sayıda şut çektiler). Fakat Galatasaraylı oyuncular topu filelerle buluşturdu. Denizlisporlu oyuncular ise yapamadı. Futbol bu kadar basit işte. Pas oyunu, Gegenpress falan iyi hoş ama gol atamadığınızda bunların hiçbir önemi kalmıyor. Galatasaray net bir galibiyet aldı. Rehavete kapılmadan hafta sonu oynanacak Yeni Malatyaspor maçına iyi hazırlanmalılar. O maçın zorluk seviyesi bir hayli yüksek olacaktır.   

Trabzonspor: Bordo-Mavililer zorluk seviyesi oldukça yüksek bir maçı kazandı

Yenilmezlik serisini devam ettirmek isteyen Trabzonspor, Konyaspor’u konuk etti.

İlk yarıda iki takım da birkaç pozisyona girdi. Devrenin tek golü ise Nwakaeme’den geldi. Nijeryalı yıldız, 21.dakikada attığı golle Trabzonspor’u 1-0 öne geçirdi. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıya hızlı başlayan taraf Trabzonspor’du. 56.dakikada Flavio ve 60.dakikada Djaniny’nin attığı gollerle konuk ekip 3-0’lık üstünlüğü yakaladı. 88.dakikada Shengelia’nın attığı golle fark ikiye indi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Trabzonspor, Konyaspor’u 3-1 mağlup etti.

Abdullah Avcı, klasik 4-2-3-1 dizilişiyle takımını maça çıkardı. Ekuban ve Nwakaeme’nin kanattan hücuma katkısı ve Abdülkadir’in oyun kurucu olarak iyi performans göstermesiyle Trabzonspor ilk golü buldu. Abdülkadir talihsiz bir sakatlık geçirip, erkenden oyundan çıkınca Abdullah Hoca onun yerine Flavio’yu oyuna sürüp, 4-3-3’e geçti. Böylelikle güçlü ve mücadeleci bir orta saha ile forvet hattı elde etmiş oldu. Bunun meyvesini de art arda goller bulup, maçı yarım saat önceden kopararak aldı. Beşiktaş’ı, Fenerbahçe’yi ve Galatasaray’ı yenmiş Konyaspor’u deplasmanda mağlup etmek kolay bir iş değil. Bu yüzden Bordo-Mavililer zorluk seviyesi oldukça yüksek bir maçı kazandı.

Başakşehir: Okan Hoca acilen toparlanmazsa başkası bu takımı toparlar

Artık toparlanarak galibiyet serisine başlamak isteyen son şampiyon Başakşehir, Kayserispor’a konuk oldu.

İlk yarısı dengeli geçen maçta iki takım da pozisyonlar buldu. 42.dakikada Alibec’in attığı golle Kayserispor 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda baskın olan taraf ev sahibi Kayserispor’du. Bu üstünlüğün sonucunda 77.dakikada Alibec bir kez daha sahneye çıktı ve skoru 2-0’a getirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Başakşehir, Kayserispor’a 2-0 mağlup oldu.

Okan Buruk, takımını 4-1-4-1 şeklinde maça çıkardı. Kayserispor gibi sert savunma yapıp, hızlı çıkışlarla gol arayan bir takıma karşı hızlı ve güçlü oyuncularınızın olması gerekir. Böylelikle topa sahip olursunuz ve kafanızdakileri pratiğe dökebilirsiniz. Okan hoca, bu tanıma uyan Crivelli ve özellikle Gulbrandsen’i yedek bırakmış! Bunu kaçıncı defa söylediğimi unuttum ama bir daha söylüyorum: Gulbrandsen’in kesinlikle oynaması gerekiyor. Hatta Crivelli ile birlikte oynamalı. Böylece ilerde hızlı, güçlü ve pres yapmayı bilen futbolcularla Başakşehir’in maçı kazanma olasılığı artar. Diğer taraftan Kayserispor oyun anlamında Başakşehir’den daha iyiydi. Önceki haftalarda pozisyon üstüne pozisyona girip, gol atamayan Başakşehir, bu maçta bir net gol pozisyonuna girdi ve sadece onu atamadı! Sonuçlardan bağımsız olarak Başakşehir’in gayet iyi bir kadrosu var. Birkaç değişiklikle rahat galibiyet alan bir takıma dönüşür. Yani Okan Hoca acilen toparlanmazsa başkası bu takımı toparlar.