Uzmanlar uyarıyor: Olası İstanbul depremi yaklaşıyor…

gazetesanal.com

17 Ağustos Gölcük depreminin üzerinden 21 yıl geçti. O depremde resmi kayıtlara göre 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi yaralandı. O zamandan bugüne yaşanan her depremde olası İstanbul depremi de konuşuluyor ve bu depreme dair senaryolar geliştiriliyor. Uzmanlara göre beklenen İstanbul depreminin büyüklüğü 7’in üzerinde olacak.

Prof.Dr.Naci Görür.

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hürriyet’ten İpek İzci’nin sorularını yanıtlarken, İstanbul için minimum 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini belirtti.

Prof. Dr. Naci Görür, “En kötü senaryo nedir?” sorusuna ise “1766’daki gibi, üç ay arayla Marmara’nın tamamı kırılabilir. İşte bu en kötü senaryo… 1766’da, Kumburgaz ve Adalar hatları üç ay arayla kırılmış, her biri 7’nin üzerinde iki deprem olmuş. Bugün de zaten bu iki hat kilitlenmiş vaziyette. Beklediğimiz depremin 1999’dan itibaren her an olma kaydıyla, 30 yıl içinde gerçekleşme olasılığı yüzde 62 olarak hesaplandı. Artı-eksi 10-15 sene veriyoruz. İşin son demlerindeyiz.” yanıtını verdi.

Prof.Dr. Özgün Ahmet Ercan.

Yüksek Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da Sözcü’ye yaptığı açıklamada, Kuzey Marmara’da iki ayrı deprem olacağı tahmininde bulundu.

Prof. Dr. Ercan,  “Bunun bir tanesi İstanbul önlerinde 6,3 ile 6,7 arasında yıkıcı olacak, diğeri 7- 7,2 arasında Tekirdağ ile İstanbul il sınırında Marmara Ereğlisi, Silivri önlerinde ve daha çok yıkıcı olacak” ifadelerini kullandı. Gölcük depreminde 132 atom bombası gücünde enerji boşaldığına dikkat çeken Ercan, bu iki depremde 30 atom bombası gücünde enerji boşalacağını ve yıkıcı olacağını vurguladı.

Dr. Oğuz Gündoğdu.

Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, İstanbul depreminin eli kulağında olduğunu söyledi. Gölcük depreminden sonra yapılan çalışmalarda İstanbul depreminin 30 yıl içinde olacağı tahmininde bulunulduğunu hatırlatan Gündoğdu, görüşlerini şu sözlerle açıkladı:

“Bunu depremlerden de anlıyoruz. Tespit ettiğimiz ufak-tefek depremler var. Marmara çok aktif halde. Bunu Silivri’de 5.8 büyüklüğünde depremle hissettirdi… Onu, İstanbul için beklenen deprem konusunda son uyarılardan biri olarak kabul etmek mümkün. Onun arkasından 4.7 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Silivri’de daha önce de 5.6 büyüklüğünde deprem oldu. Bunlar Marmara Denizi’nin gittikçe enerji topladığını ve bunu ortaya çıkarmaya hazır olduğunu gösteriyor. Bu durumda alınacak önlemlere gelmek lazım.”

İstanbul depreme hazır mı?

Gölcük depreminde İstanbul’da 454 kişi hayatını kaybetti. Başka illerden getirilen ve tedavi sırasında ölenlerle bu sayı 981 kişi olarak kayıtlara geçti. İstanbul 3 bine yakın bina hasar gördü. 17 Ağustos Gölcük depreminden sonra Ulusal Deprem Konseyi oluşturuldu ve deprem şurası düzenlendi. Deprem yönetmeliği yenilendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve üniversitelerin katılımıyla İstanbul Deprem Master Planı hazırlandı. İstanbul’daki otoyollar, viyadükler, okullar ve resmi binalarda güçlendirme çalışmaları yapıldı. Bazı ilçelerde kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldı.

Ulusal Deprem Konseyi 2007 yılında lağvedildi. Aynı yıl AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul için 7.5 büyüklüğündeki bir deprem için senaryolar geliştirildi. Bu senaryolara göre 44-50 bin binanın deprem anında yıkılacağı öngörülüyor.

İMO Başkanı Nusret Suna.

İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna da bu çalışmaya dikkat çekti. Nusret Suna, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “50 bin bina diyoruz, ama hangisi? İstanbul’da 39 ilçe var. Hangi sokakta, hangi mahallede?” sorusunu sordu.  Suna, “50 bin bina diyoruz… O binanın içinde 3-4 daire olduğunu düşünün, 3-4 daireden 200 bin daire eder. 200 binin içinde 4 kişilik bir çekirdek aile diyelim… Rakamları söylemeye dilim varmıyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu binaları belirlemek yeni bir çalışma başlattığına dikkat çeken Nusret Suna, “Biz bu çökecek olan 50 bin binayı tespit edip, beklediğimiz depreme kadar yıkıp, yerine yenilerini yapabiliyorsak orada yaşayan vatandaşlarımızı kurtarmış oluruz.” açıklamasını yaptı.

Uzmanlara göre, 7 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul’da yapı stokunun en az yüzde 25’i kullanılamaz hale gelecek.