HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.
Koronavirüs sürecinde, eğitim, sağlık, barınma, beslenme, temizlik ve su hizmetlerine erişimi olmayan yoksulluk içindeki çocuk sayısı yüzde 15 oranında artış gösterdi.
UNICEF ve Save the Children tarafından yapılan analize göre, Koronavirüs nedeniyle dünyada çok boyutlu yoksulluk içinde yaşayan çocuk sayısı 150 milyon arttı. Böylece dünyadaki yoksulluk içinde yaşayan çocuk sayısı yaklaşık 1,2 milyara yükseldi.
Unicef’in çok boyutlu yoksulluk analizi 70’ten fazla ülkede eğitim, sağlık, barınma, beslenme, temizlik ve suya erişime ilişkin verilere dayanıyor. Yapılan çalışmada, çocukların yaklaşık yüzde 45’inin salgından önce analiz edilen ülkelerde bu hayati ihtiyaçlarından en az birine sahip olmadığı belirtildi.
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, salgınının yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının milyonlarca çocuğun daha büyük bir yoksulluğa sürüklenmesine yol açtığını vurgulayarak, “Yoksulluktan kurtulmanın eşiğindeki aileler tekrar önceki hallerine dönerken, diğerleri daha önce hiç görmedikleri bir mahrumiyet yaşıyor. Durumun daha da endişe veren kısmı ise, şu an krizin sonunda değil başında olmamız.” dedi.
Save the Children Genel Direktörü Inger Ashing, salgının tarihteki en büyük küresel eğitim krizine yol açtığını ve yoksulluğu arttırdığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Eğitime devam edemeyen çocukların çocuk işçiliğine veya erken evliliğe zorlanma riski ve dolayısıyla da yıllar boyunca yoksulluk döngüsünde sıkışıp kalma ihtimali daha yüksek oluyor. Bir neslin bu salgından mağdur olmasına izin veremeyiz. Hükümetler ve uluslararası toplum, salgının olumsuz etkilerini hafifletmek için adım atmalı.”
Öneriler.
Önümüzdeki aylarda durumun daha da kötüye gideceği konusunda bulunan UNICEF raporunda şu önerilerde bulundu.
-Çok boyutlu yoksulluğu ortadan kaldırmak için sağlık, eğitim, beslenme, su, temizlik ve barınmaya sorununu ortadan kaldıracak çok sektörlü politikalar uygulanmalı.
-Aileleri desteklemeye yönelik sosyal koruma programları uygulanmalı ve sosyal hizmet alanındaki yatırımlar arttırılmalı.
-Ücretli izin ve çocuk bakımı gibi aile dostu politikalara yatırım yapılmalı.
-Nitelikli sağlık hizmetlerine erişimin genişletilmeli.
-Çocukların uzaktan eğitim için ihtiyaçları olan araçlar sağlanmalı. Okullarda beslenme desteği verilmeli.