BM’den Türkiye’ye “Suriye’deki İhlalleri Soruşturun” Çağrısı… Türkiye, “yersiz eleştirileri tümüyle reddediyoruz”…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Suriye’nin kuzeybatı ve kuzeydoğusunda Türkiye’nin kontrolu altındaki silahlı güçlerin bölge halkına karşı işlediği ihlaller ve çeşitli istismar suçları ile ilgili olarak Türkiye’nin acilen bağımsız bir soruşturma başlatması çağrısında bulundu.

Bachelet, Türkiye’nin kontrolu altında olan silahlı güçlerin işlediği ihlalleri derhal durdurması gerektiğini belirterek, “Türkiye’yi bölgedeki silahlı güçler tarafından alıkonulan ve kaçırılan insanların akıbetini ortaya çıkartmaya ve uluslararası hukuk çerçevesinde bazıları savaş suçu olarak sayılabilecek bu eylemlerin sorumlularından derhal hesap sormaya çağırıyorum” dedi.

Amerikanın Sesi VOA Türkçe’nin haberine göre, Yüksek Komiser Bachelet, bölgede yaşayan halkın istismar ve hak ihlalleri nedeniyle uluslararası yasalar çerçevesinde korunma ve kanuni yollara başvurma hakkına sahip olduğunu da belirtti.

“Türkiye işlenen suçların sorumlularını ortaya çıkartsın”

Yüksek Komiser Bachelet, Tel Abyad, Afrin, Resulayn’da son aylarda ciddi ihlallerin endişe verici düzeyde arttığını, söz konusu bölgelerde insan kaçırma, cinayet, mal-mülk ve topraklara el koyma gibi birçok suçun işlendiğini ve tüm bu eylemlerin belgelendiğini kaydetti.

Bachelet, bölgede Türkiye’nin desteklediği silahlı güçler arasında rekabet ve güç kavgası nedeniyle silahlı çatışmaların arttığını belirterek, “Bu durum bölgede yaşayan yerel halkın güvenliğini tehdit ediyor. Sivillerin can kaybına neden oluyor” dedi.

“İnsanların temel ihtiyaçlarına ulaşımı engelleniyor”

Bachelet, ayrıca bölgedeki Türkiye ile bağlantılı silahlı güçlerin su, elektrik ve diğer temel insani hizmetleri silah olarak kullanmasından endişe ettiğini, Resulayn’daki kamplarda yaşayan yerlerinden edilmiş kişiler de dahil bir milyon kişinin suya ulaşımının engellendiğini belirtti.

Türkiye’nin tepkisi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Suriyeli muhalif gruplara ve Türkiye’ye yönelik asılsız iddiaları ve yersiz eleştirileri tümüyle reddedildi.

Dışişleri’nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi.

BM Suriye Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu’nun Ocak-Haziran 2020 dönemini kapsayan mutat dönemsel raporunda, Suriye rejiminin ve terör örgütü PKK/YPG iltisaklı sözde “Suriye Demokratik Güçleri”nin sivil halka yönelik insanlığa karşı suç ve savaş suçu boyutlarına varan insan hakları ihlallerinde bulunduğunun tespit edilmesini not ediyoruz.

PKK’nın Suriye uzantısı olan YPG’nin sözde “Suriye Demokratik Güçleri” ile olan bağının Komisyon’un bu raporunda da net bir şekilde ortaya konulmasını önemli buluyoruz. Bununla birlikte, sivilleri hedef alarak gerçekleştirildiği herkesin malumu olan terör saldırılarının failinin PKK/PYD olduğunun raporda ismen zikredilmemiş olması büyük bir eksikliktir.

Öte yandan, terörizmle mücadele ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşünü sağlamak amacıyla sahada faaliyet gösteren Suriyeli muhalif gruplara ve bu gruplarla bağlantılı olarak ülkemize yöneltilen insan hakları ihlallerine ilişkin asılsız iddiaları ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (BM İHYK) bu iddialar temelinde ülkemize yönelttiği yersiz eleştirileri tümüyle reddediyoruz.

BM İHYK’nın açıklamasında raporda yer verilen ihlallerin asıl müsebbibi olan Suriye rejimine ve PKK/YPG terör örgütüne değinmemesini kabul edilemez buluyor ve kuvvetle kınıyoruz.

Rapora ilişkin görüş ve itirazlarımız, BM nezdinde en güçlü şekilde kayda geçirilecektir.