Süper Lig’de 40.hafta… Kritik derbiyi Galatasaray kazandı

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, 40.haftada oynanan maçlarla devam etti. Haftanın maçında Galatasaray, Beşiktaş’ı 3-1 mağlup etti. Fenerbahçe, Ankaragücü’nü 2-1 yenerek lider Beşiktaş’la puan farkını ikiye düşürdü. Trabzonspor, Antalyaspor’u 2-1 mağlup etti ve ligi dördüncü sırada bitirmeyi garantiledi. Başakşehir, Sivasspor ile 0-0 berabere kaldı ve puanını 44’e yükseltti. Kasımpaşa BB Erzurumspor’u, Hatayspor Denizlispor’u, Konyaspor ise Göztepe’yi 1-0, Yeni Malatyaspor Çaykur Rizespor’u 4-0, Fatih Karagümrük Gençlerbirliği’ni 5-1 mağlup etti. Kayserispor, Gaziantep FK ile 0-0 berabere kaldı. Alanyaspor ise haftayı bay geçti.

Beşiktaş ve Galatasaray: Derbide kazanan taraf Galatasaray

Şampiyonluğun en büyük adayı Beşiktaş ile son ana kadar yarışa devam eden Galatasaray, dev derbide kozlarını paylaştı.

Derbide ilk gol Galatasaray’dan geldi. 11.dakikada Babel’in attığı golle skor ev sahibi ekip 1-0 öne geçti. 42.dakikada Ghezzal’ın penaltıdan attığı golle maça eşitlik geldi. 45+1’de Falcao, penaltı vuruşunu gole çevirdi ve ilk yarının skorunu tayin etti: 2-1.

İkinci yarıda etkili olan taraf Galatasaray’dı. 76.dakikada Arda Turan’ın attığı golle ev sahibi ekip farkı ikiye çıkardı. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Galatasaray, Beşiktaş’ı 3-1 mağlup etti.

Galatasaray ve Beşiktaş maça 4-1-4-1 formasyonuyla başladı. Galatasaray ilk dakikalardan itibaren orta sahada üstünlüğü ele geçirdi ve Beşiktaş’ın topu birinci bölgeden üçüncü bölgeye taşımasında bir köprü görevi gören orta sahasını kilitledi (Fatih Terim dersine gayet iyi çalışmış). Bunun sonucunda hızlı ataklarla hücuma yöneldi ve ilk gol geldi. Beşiktaş beraberliği yakalasa bile Galatasaray’ın oyun gücünü bir türlü kıramadı. Akabinde Galatasaray yine öne geçti. İkinci yarıda Galatasaray oyunu tamamen domine etti. Ardından üçüncü golü de buldu ve maçı kopardı. Bu skorla Galatasaray önemli bir galibiyet elde ederken Beşiktaş, avantajını korumaya devam etti.

Fenerbahçe: Altın değerinde bir 3 puan!

Beşiktaş’ın puan kaybetmesini bekleyip, maç kazanmaktan başka çaresi olmayan Fenerbahçe, Ankaragücü’ne konuk oldu.

Maça Ankaragücü hızlı başladı. 2.dakikada Alper Potuk, skoru 1-0 yaptı. 42.dakikada Ozan Tufan maça eşitliği getirdi. İlk yarı 1-1’lik beraberlikle sonuçlandı.

İkinci yarıda etkili olan taraf Fenerbahçe’ydi. 90+6.dakikada Valencia sahneye çıktı ve maçın skorunu tayin etti: 2-1.

Fenerbahçe maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. İlk yarının büyük bölümünde Fenerbahçe çıkmakta çok zorlandı. Çünkü Ankaragücü 4-4-2 formasyonuyla yoğun bir pres yaptı ve hızlı paslarla net gol pozisyonlarına girdi. Daha ilk dakikalardan golü yemenin de verdiği moralsizlikle Fenerbahçe’nin adeta eli ayağı tutuldu. 35.dakikada Emre Belözoğlu, Mert Hakan’ın yerine Gökhan Gönül’ü oyuna alarak takımının canlanmasını sağladı. Zira bu değişiklikle Ozan Tufan asıl mevkisine geçti ve bunun sonucunda beraberlik golünü de attı. İkinci yarıda Fenerbahçe, Ankaragücü kalesini bir ordu gibi kuşattı. Kenardan ortalar ve şutlarla galibiyet golünü bulmaya çalıştı. Son dakikaya kadar mücadele etti ve aradığı golü bulmayı başardı. Fenerbahçe bu galibiyetle hem önemli bir üç puanı hanesine yazdırdı hem de Beşiktaş’a bir adım daha yaklaştı.

Trabzonspor: Bordo-Mavililer, Avrupa biletini aldı

Ligi ilk dörtte bitirmeyi hedefleyen Trabzonspor, Antalyaspor’u ağırladı.

İlk yarıda etkili olan taraf Trabzonspor’du. 13.dakikada Nwakaeme’nin attığı golle ev sahibi ekip 1-0 öne geçti. Devre, bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda yine Trabzonspor etkiliydi. 49.dakikada Abdülkadir Ömür’ün attığı golle skor 2-0 oldu. 66.dakikada Amilton, farkı bire indirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Trabzonspor, Antalyaspor’u 2-1 mağlup etti.

Trabzonspor maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Özellikle Abdülkadir Ömür’ün tam manasıyla geri dönmesi ve Antalyaspor’un geçtiğimiz haftalarda son derece iyi uyguladığı “Tam defans” taktiğini becerememesi, Trabzonspor’un maçı rahat bir şekilde domine edebilmesini sağladı. Bu üstünlüğün verdiği özgüvenle ilk golü buldu. İkinci yarıda da durum aynı şekilde devam etti ve ikinci gol de bulundu. Antalyaspor karşılık vermeye çalışıp, farkı bire indirse bile Trabzonspor maçı rahat bir şekilde kazandı. Böylece önümüzdeki sezon Avrupa Konferans Ligi’ne katılmayı da garantiledi.

Başakşehir: Son şampiyon küme düşme hattından bir puan daha uzaklaştı

Ligde kalmayı garantilemek isteyen Başakşehir, Sivasspor’a konuk oldu.

İlk yarıda Başakşehir etkiliydi. Fakat konuk ekip girdiği pozisyonları değerlendiremedi ve devre, golsüz beraberlikle tamamlandı.

İkinci yarıda Başakşehir yine etkiliydi. Fakat bir türlü golü bulamadı. Başakşehir, Sivasspor ile 0-0 berabere kaldı.

Başakşehir maça 4-1-4-1 formasyonuyla başladı. Aykut Kocaman, Chadli’nin yerine Crivelli’yi oynatarak yanlış bir kadro seçimi yaptı. Bunun sonucunda Başakşehir, gol pozisyonlarına girse bile başarısız oldu. Sivasspor’un da etkisiz olduğu göz önünde bulundurulduğunda maçın hakkı golsüz beraberlikti ve öyle de oldu. En azından son şampiyon Başakşehir, küme düşme hattından bir puan daha uzaklaştı. Ligin bitimine iki maç var. Yine de belli olmaz. Bu haftaki maçı kazanarak ligde kalmayı garantilemeleri gerekiyor.