Süper Lig’de 33.hafta… Beşiktaş zirvede rahat…

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, Galatasaray’ın bay geçtiği ve hafta içi oynanan 33.hafta maçlarıyla devam etti. Beşiktaş, Alanyaspor’u 3-0 mağlup ederek liderliğini sürdürdü. Fenerbahçe, Yeni Malatyaspor ile 1-1 berabere kalarak şampiyonluk yarışında yara aldı. Trabzonspor, Kayserispor’la 1-1 berabere kalarak galibiyet hasretini iki maça çıkardı. Başakşehir Gaziantep FK’ya 2-0 mağlup oldu ve averaj fazlasıyla haftayı küme düşme hattının bir adım önünde kapattı. Göztepe Çaykur Rizespor’u 2-0, Fatih Karagümrük Hatayspor’u 1-0, Sivasspor Antalyaspor’u 4-2 mağlup etti. Gençlerbirliği BB Erzurumspor’la, Denizlispor Kasımpaşa’yla, Konyaspor ise Ankaragücü’yle 1-1 berabere kaldı.

Beşiktaş: Siyah-Beyazlılar derin bir nefes aldı

Kasımpaşa mağlubiyetini unutturmak ve liderliği kaptırmak istemeyen Beşiktaş, Alanyaspor’u ağırladı.

Maça hızlı başlayan taraf Beşiktaş’tı. 11.dakikada Cenk Tosun’un attığı golle ev sahibi ekip, 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarı Alanyaspor daha baskın başladı. Fakat golü bulan taraf Beşiktaş oldu. 58.dakikada Ghezzal’ın attığı golle fark ikiye yükseldi. 84.dakikada N’Koudou’nun golüyle skor 3-0 oldu. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş, Alanyaspor’u 3-0 mağlup etti. 

Beşiktaş maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Cenk Tosun ve Ghezzal’ın dönüşüyle Larin tekrar sol forvete geçti. Böylece Beşiktaş ileri uçta üç oyuncu birden kazandı. Bu oyuna da etki etti ve Beşiktaş ilk golü atarak öne geçti. Fakat golden sonra Alanyaspor topa daha fazla sahip oldu ve daha fazla pas yaptı. Bunun sonucunda da iki net gol pozisyonuna girdi. Ancak bunu gole çeviremedi. İkinci yarıda ise Alanyaspor yine baskındı. Bu sefer daha net pozisyonlara girdi. Ancak sonuç yine değişmedi. Beşiktaş, ikinci golü atana kadar tabiri caizse pasif kaldı. Çünkü Alanyaspor hazırlık ve hücum paslarını gayet iyi yaptı. Son vuruşlardaki beceriksizliği maçı çevirmesine engel oldu. Beşiktaş ise ikinci golden sonra oyunu dengeledi ve psikolojik üstünlüğü tamamen ele geçirdi. Bunun sonucunda üçüncü golü de attı. Beşiktaş bu galibiyetle derin bir nefes aldı ve liderlik koltuğundan kolay kolay kalkmayacağını bir kez daha gösterdi.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler ağır yara aldı

Galatasaray’ın bay geçtiği haftayı değerlendirmek isteyen Fenerbahçe, Yeni Malatyaspor’a konuk oldu.

İlk yarıya Fenerbahçe hızlı başladı. Konuk ekip, Valencia’yla girdiği bir net gol pozisyonundan yararlanamadı. 18.dakikada Valencia, frikikten attığı güzel golle Fenerbahçe 1-0 öne geçti. 34.dakikada Mustafa Eskihellaç’ın attığı golle maça eşitlik geldi. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Fenerbahçe etkili olan taraftı. Fakat konuk ekip girdiği pozisyonları gole çeviremedi. Fenerbahçe, Yeni Malatyaspor ile 1-1 berabere kaldı.

Fenerbahçe maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. İlk yarıda Fenerbahçe, bireysel çabalarla pozisyonlara girdi ve geçen maçta olduğu gibi yine bir duran toptan golü buldu. Fakat akan oyunda yine etkisizdi. Geriden pasla oyun kurmaya çalıştı. Hazırlık paslarını bir şekilde halledebildi belki ama ikinci bölgeden üçüncü bölgeye geçişlerde ve final paslarında yine beceriksizdi. Emre Belözoğlu, Gustavo’yu Taylan Antalyalı gibi oynatmak istemiş ama Gustavo bu oyun tarzı için yetersiz kaldı. İlerde ise Valencia hariç herkes kötüydü. Bu nedenlerle Fenerbahçe farkı açamadı. Kontra ataktan yenilen gol ise Fenerbahçe’nin son yıllarda yediği gollerin bir özeti gibiydi (Hücumdan savunmaya geçişler konusunda çok çalışmaları gerekiyor). İkinci yarıda ise Fenerbahçe iki değişiklik yaptı (İrfan Can’ın yerine Pelkas, Samuel’in yerine Ferdi). Böylelikle 4-2-3-1 dizilişine döndü. Pas oyunu yine devam etti ama bu sefer Fenerbahçe şutlarla etkili olmaya çalıştı. Yeni Malatyaspor kalecisi Ertaç başarılıydı. Sosa, Mert Hakan ve Thiam da oyuna dahil oldu ancak hiçbir şey değişmedi. Fenerbahçe oyun planını düzeltmek zorunda. Pas oyunu oynayacaksa buna göre bir oyuncu grubuyla yoluna devam etmesi gerekiyor.

Trabzonspor: Üç günde ikinci beraberlik

Son yedi lig maçında dört kez puan kaybeden ve buna bir son verip, seri galibiyetler alarak ligi ilk üçte bitirmeyi hedefleyen Trabzonspor, Kayserispor’u konuk etti.

Maça Kayserispor hızlı başladı. 6.dakikada Muğdat’ın attığı golle konuk ekip, 1-0 öne geçti. 29.dakikada Bakasetas’ın attığı golle maça eşitlik geldi. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Trabzonspor etkiliydi. Fakat ev sahibi ekip, bulduğu pozisyonları gole çeviremedi. Trabzonspor, Kayserispor’la 1-1 berabere kaldı.

Trabzonspor maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Burada Hüseyin Türkmen’in sağ bek oynaması hatalı bir tercihti. Abdullah Avcı bu hatayı dört maçtır yapıyor. Bu hatası nedeniyle de henüz maçın başında golü yedi (Savunmanın adam paylaşımında yaptığı hata da cabası). Ardından Trabzonspor güçlü orta sahası ve forvet hattıyla oyunu domine etti. İlk yarının ortalarında golü de buldu. İkinci yarıda bu baskılı oyun devam etti. Öyle ki Kayserispor kalesi adeta abluka altına alındı. Fakat iki kez direğe, ikiden fazla kez de genç kaleci Doğan’a takıldılar (Müthiş bir maç çıkardı). Her ne kadar Doğan iyi bir performans gösterse de Trabzonspor’un son vuruşlardaki eksikliği görülüyor. Abdullah Avcı, ilk geldiği dönemde yaptığı gibi oyuncularına son vuruş çalıştırmalı. Bundan olumlu bir geri dönüş almıştı. Bunu bir kez daha yapabileceğine inanıyorum. Aksi takdirde Trabzonspor puan kaybetmeye devam eder ve ligi ilk dörtte bitirme şansını gitgide azaltır.

Başakşehir: Başakşehir’in kaderi pamuk ipliğine bağlı

Yeni Malatyaspor galibiyetiyle düşme hattından bir nebze uzaklaşan Başakşehir, Gaziantep FK’ya konuk oldu.

İlk yarıda üstün olan taraf Başakşehir’di. Fakat golü bulan taraf Gaziantep FK oldu. 32.dakikada Maxim’in attığı golle ev sahibi ekip 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıya ise Gaziantep FK hızlı başladı. 52.dakikada Maxim, kendisinin ve takımının ikinci golünü kaydetti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Başakşehir, Gaziantep FK’ya 2-0 mağlup oldu.

Başakşehir maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Başakşehir, maç boyunca Gaziantep FK’dan üstündü. Daha fazla pas yaptı, daha çok topa sahip oldu ve daha fazla şut çekti. Fakat iki defansif hata yaptılar ve ligin golcü oyuncularından Maxim bunları affetmedi. Gaziantep FK, maçı hiç bırakmayan bir takım. Her an gol atıp öne geçebilirler, maça eşitliği getirebilirler veya farkı indirip rakibin psikolojisini bozabilirler. Bugün iyi değildiler. Fakat Başakşehir geçen maçın aksine bu maçta son vuruşlarda kötüydü. Bunun üstüne defansif hatalar da eklenince Gaziantep FK gibi tehlikeli bir takıma yenildi. Aykut Kocaman bay geçtiği haftayı iyi değerlendirmek zorunda! Çünkü sonraki maç Fenerbahçe ile oynayacaklar ve küme düşme hattından averajla bir basamak üstte yer alıyorlar. Yani Başakşehir’in kaderi pamuk ipliğine bağlı.