Süper Lig’de 24. hafta: Galatasaray derbiyi kazandı ve liderliğe yükseldi

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, 24.haftasında heyecanlı maçlara sahne oldu. Haftanın maçında, dev derbide Galatasaray Fenerbahçe’yi 1-0 mağlup ederek averaj fazlasıyla liderliğe yükseldi. Beşiktaş, Konyaspor’u 1-0 mağlup ederek Galatasaray ve Fenerbahçe’yle puanını eşitledi. Trabzonspor Yeni Malatyaspor’u 2-0 mağlup ederek galibiyet serisini 5 maça çıkardı. Başakşehir, Fatih Karagümrük’e 1-0 yenildi ve üst üste üçüncü mağlubiyetini aldı. Hatayspor Kasımpaşa’yı, Sivasspor Ankaragücü’nü 4-1, Alanyaspor Çaykur Rizespor’u 2-1, Gaziantep FK Göztepe’yi 2-0 mağlup etti. BB Erzurumspor Kayserispor’la, Denizlispor ise Antalyaspor’la 1-1 berabere kaldı. Gençlerbirliği ise haftayı bay geçti.

Fenerbahçe ve Galatasaray: Galatasaray dev derbiyi kazanarak liderliğe yükseldi

Fenerbahçe ve Galatasaray, kıtalararası derbide karşı karşıya geldi.

İlk yarıda baskın taraf Galatasaray’dı. Fakat pozisyon anlamında Fenerbahçe daha iyiydi. Ancak ev sahibi takım girdiği pozisyonları neticelendiremedi. İlk yarı golsüz tamamlandı.

İkinci yarıya ise Galatasaray hızlı başladı. 54.dakikada Mostafa Muhammed’in attığı golle Sarı-Kırmızılılar 1-0 öne geçti. Golden sonra Fenerbahçe daha üstündü ama bu üstünlüğü yine golle taçlandıramadı. Galatasaray, Fenerbahçe’yi 1-0 mağlup etti.

Erol Bulut takımını 4-2-3-1, Fatih Terim ise 4-1-4-1 formasyonuyla sahaya sürdü. Fenerbahçe özellikle Alanyaspor maçında olduğu gibi topun arkasına geçip, önce savunmayı düşündü ve kontra ataklarla etkili olmaya çalıştı. Bunun sonucunda pozisyonlar da buldu. Ancak Fenerbahçeli futbolcular son vuruşlarda çok kötüydü. Galatasaray da ilk yarı özelinde Fenerbahçe’den farksız değildi. İkinci yarıda gelen erken gol Galatasaray’ı rahatlattı. Fenerbahçe ise hücum oyununa döndü, yine pozisyonlar buldu ama sonuç aynıydı. Erol Bulut, Samatta’nın yerine Thiam’ı oynatmalıydı. Çünkü Thiam son 5 lig maçında 3 gol 2 asistlik performansıyla skora daha iyi katkı verdi. Bu maçta da gol veya asist yapabilirdi. Erol Bulut farklı düşündü ve kritik bir maçtan mağlubiyetle ayrıldı. Galatasaray ise dev derbiyi kazanarak averaj fazlasıyla liderliğe yükseldi. 

Başakşehir: Kötü günler bitmiyor

Kötü günleri geride bırakıp yeni bir sayfa açmak isteyen Başakşehir, Fatih Karagümrük’ü ağırladı.

İlk yarıda Başakşehir üstün olan taraftı. Fakat ev sahibi takım girdiği pozisyonları gole çeviremedi ve ilk yarı golsüz tamamlandı.

İkinci yarıya hızlı başlayan ise Fatih Karagümrük’tü. Konuk ekip, Jimmy Durmaz’ın attığı golle 1-0 öne geçti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Başakşehir, Fatih Karagümrük’e 1-0 mağlup oldu.

Aykut Kocaman takımını 4-2-3-1 formasyonuyla sahaya sürdü. Başakşehir maçın genelinde istatistiksel anlamda üstündü. Ancak en önemli şeyi yapamadılar: Gol atamadılar! 19.dakikada Giuliano geçen hafta olduğu gibi bu hafta da penaltı kaçırdı. Galatasaray-Başakşehir maçındaki yazımda Aykut Kocaman’ın yapacak çok işi olduğunu söylemiştim. Birincil işi de takımına gol attırabilmek. Bir an önce gol vuruşu çalıştırmalı. Başakşehir bu hafta da mağlup oldu. Başakşehir adına kötü günler bitmiyor. Böyle devam ederse hiç bitmeyecek gibi de görünüyor. 

Beşiktaş: Siyah-Beyazlılar zirveye ortak oldu

Son iki lig maçındaki puan kayıplarını telafi etmek isteyen Beşiktaş, Konyaspor’u ağırladı.

İlk yarıda Beşiktaş etkili olan taraftı. Fakat Siyah-Beyazlılarda N’Sakala, 21.dakikada ikinci sarıdan kırmızı kart gördü ve takımını 10 kişi bıraktı. İlk yarı 0-0 tamamlandı.

İkinci yarıda Beşiktaş, 10 kişi olmasına rağmen ataklarını sürdürdü. 81.dakikada Rosier’in attığı golle Siyah-Beyazlılar 1-0 öne geçti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş, Konyaspor’u 1-0 mağlup etti.

Sergen Yalçın takımını 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya sürdü. Beşiktaş, 70 dakikadan fazla bir süre 10 kişi oynadı. Ancak Konyaspor’un hücumda pasif kalması Beşiktaş’ın bir kişi eksik kalmadan önceki oyununu sürdürmesini sağladı. 70.dakikada Sergen Hoca, Ljajic’in yerine Atiba’yı, Aboubakar’ın yerine de N’Koudou’yu oyuna aldı. Böylece zaten pasif olan Konyaspor’a karşı hücum, savunma ve pres anlamında üstünlüğünü pekiştirdi. Böylece Beşiktaş, Atiba’nın asistinde Rosier’in attığı golle maçı kazanmayı bildi. Beşiktaş bu galibiyetle Galatasaray ve Fenerbahçe’yle puanını eşitleyerek, son iki hafta kaybettiği 4 puanı telafi etti.

Trabzonspor: Bordo-Mavililer ligde üst üste beşinci galibiyetini aldı

Galibiyet serisi 5 maça çıkarıp, çıkışını sürdürmek isteyen Trabzonspor, Yeni Malatyaspor’a konuk oldu.  

İlk yarıda etkili olan takım Yeni Malatyaspor’du. Fakat ev sahibi ekip bulduğu pozisyonları gole çeviremedi ve ilk yarı golsüz tamamlandı.

İkinci yarıya hızlı başlayan taraf ise Trabzonspor’du. 50.dakikada Bakasetas Bordo-Mavilileri 1-0 öne geçirdi. 90+5.dakikada Nwakaeme sahneye çıktı ve maçın skorunu tayin etti: 2-0.

Abdullah Avcı takımını 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya sürdü. Trabzonspor ilk yarı varlık gösterdi. Ancak Yeni Malatyaspor özellikle hücumda daha etkindi. İkinci yarının ilk dakikalarında gelen golle Trabzonspor psikolojik üstünlüğü ele geçirdi. Son dakikaya kadar da bu üstünlüğü korudu. Son dakikada atılan gol fişi tamamen çekti. Trabzonspor’un hücum hattı (Nwakaeme-Djaniny-Ekuban), her maç daha da iyi oynuyor. Bu yönüyle Beşiktaş’ın hücum hattına benzediğini söyleyebilirim. Diğer taraftan Bakasetas ve Berat Özdemir transferleri Trabzonspor orta sahasını hücum ve savunma yönünden olumlu etkiledi. Özellikle ikinci yarıda bu daha da net görüldü. Trabzonspor ligde üst üste beşinci galibiyetini aldı ve dördüncü sıraya yükseldi. Bu şekil devam ederlerse ligi ilk üçte bitirmelerini kesin gözüyle bakıyorum.