Süper Lig’de 22. Hafta: Fenerbahçe lider…

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, 22.hafta maçlarıyla ligin ikinci yarısına giriş yaptı. Haftanın maçında Beşiktaş, Trabzonspor’a 2-1 yenilerek liderliği kaybetti. Fenerbahçe, Çaykur Rizespor’u 1-0 mağlup etti ve liderlik koltuğuna oturdu. Galatasaray, Gaziantep FK’yı 2-1 mağlup ederek galibiyet serisini 3 maça çıkardı. Başakşehir, Hatayspor’a 5-1 mağlup oldu ve ligdeki galibiyet hasretini 4 maça çıkardı. Yeni Malatyaspor, Fatih Karagümrük’le 0-0 berabere kaldı. Kayserispor, Kasımpaşa’yı, BB Erzurumspor Ankaragücü’nü, Antalyaspor Gençlerbirliği’ni 1-0, Alanyaspor Sivasspor’u 3-1, Denizlispor Göztepe’yi 2-1 mağlup etti. Konyaspor ise haftayı bay geçti.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler, tek golle üç puanı kazandı

Yaptığı transferlerle kadrosunu daha da güçlendiren ve bunun meyvesini sene sonunda şampiyonluk kupasını kaldırarak almak isteyen Fenerbahçe, Çaykur Rizespor’u konuk etti.

İlk yarıda baskın olan taraf Fenerbahçe’ydi. Ev sahibi ekip, oyunun kontrolünü aldı ve paslarla Çaykur Rizespor kalesine gitmeye çalıştı. Fakat başarılı olamadı ve bulduğu pozisyonları iyi değerlendiremedi. 45+1.dakikada Valencia, müthiş bir frikik golüyle topu ağlara gönderdi ve ilk yarının skorunu tayin etti: 1-0.

İkinci yarıda Çaykur Rizespor daha baskılıydı. Konuk ekip, topa sahip oldu ve Fenerbahçe’yi adeta kendi yarı sahasına hapsetti. Fakat bulduğu pozisyonları değerlendiremedi ve Fenerbahçe, Çaykur Rizespor’u 1-0 mağlup etti.

Erol Bulut takımını klasik 4-2-3-1 formasyonuyla sahaya sürdü. Fenerbahçe maçın başında oyuna ağırlığını koyarak topa sahip oldu. Çaykur Rizespor ise geriye yaslandı ve kontra ataklarla Fenerbahçe karşısında etkili olmayı istedi. İlk yarıda iki takım da istediğini pek yapamadı. Fenerbahçe, geriye yaslanan Çaykur Rizespor karşısında pozisyonlar buldu ancak bunları değerlendiremedi. İkinci yarıda ise adeta roller değişti. Çaykur Rizespor, özellikle Pelkas’ın oyundan çıkmasıyla oyuna ağırlığını koydu ve Fenerbahçe’yi geriye itti. Tıpkı ilk yarıda olduğu gibi ikinci yarıda da birçok pozisyon neticelendirilemedi. Bu sefer topu ağlarla buluşturamayan Fenerbahçe değil, Çaykur Rizespor’du. Fenerbahçe, Valencia’nın frikikten attığı gol olmasa bu maçı çok zor kazanırdı. Lakin Valencia frikikten bir gol attı ve Fenerbahçe ikinci yarıya üç puanla başladı. Hafta içi Hatayspor’a karşı oynayacaklar. O maçın bundan da zor olacağına adım gibi eminim.

Beşiktaş ve Trabzonspor: Trabzonspor Beşiktaş’ı liderlikten etti

İlk yarıyı lider bitiren ve ikinci yarıyı da aynı şekilde bitirmeyi hedefleyen Beşiktaş, hafta içi Süper Kupa’yı müzesine götürerek ikinci yarıya moralli giren Trabzonspor’u Vodafone Park’ta ağırladı.

İlk yarıya hızlı başlayan taraf Trabzonspor’du. Konuk ekip, bulduğu bir net gol pozisyonundan yararlanamadı. “Atamaya atarlar” misali 29.dakikada Aboubakar, Beşiktaş’ı 1-0 öne geçiren golü kaydetti. 44.dakikada Montero kendi kalesine attığı golle maça eşitliği getirdi ve ilk yarı 1-1 bitti.

İkinci yarıya iyi başlayan taraf yine Trabzonspor’du. Bu iyi başlangıcın meyvesini de aldılar. 63.dakikada Vitor Hugo’nun attığı golle Trabzonspor 2-1 öne geçti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Trabzonspor, Beşiktaş’ı 2-1 mağlup etti.

Sergen Yalçın takımını 4-1-4-1, Abdullah Avcı ise takımını 4-2-3-1 formasyonuyla sahaya sürdü. Beşiktaş her zamanki gibi orta sahada üstünlüğü ele geçirip, kanatlardan yaptığı ataklarla Aboubakar ve Larin’i gol pozisyonlarına sokmayı istedi. Bunu zaman zaman da yaptılar ve 1-0 öne geçmeyi başardılar. Lakin Trabzonspor Nwakaeme-Ekuban-Djaniny üçlüsünün gücünü, hızını ve tekniğini kullanarak Beşiktaş’ın kanatlarını adeta kilitledi. Bu sayede maça eşitliği getirdiler. İkinci yarıda Sergen Yalçın, N’Koudou’yu oyuna sokup, kanatlardaki kilidi açmayı denedi. Fakat bu hamlesi tutmadı. Özellikle Aboubakar’ın da oyundan düşmesiyle Beşiktaş takım performansı düştü. Bunun sonucunda Trabzonspor 2-1 öne geçti. Dorukhan’ın da kırmızı kart görmesiyle Trabzonspor, 10 kişi kalmış Beşiktaş’ı yenmeyi başardı. Abdullah Avcı takımını iyi hazırlamış. 1-0 geriye düşmelerine rağmen maçı kazanmayı bildiler. Sergen Yalçın ise Trabzonspor’un kapattığı kilidi açamadı.

Galatasaray: Sarı-Kırmızılılar, ikinci yarıya üç puanla başladı

İkinci yarıya iyi bir başlangıç yapmak isteyen Galatasaray, ilk yarının flaş ekiplerinden Gaziantep FK’ya konuk oldu.

İlk yarıda etkili olan taraf Gaziantep FK idi. Fakat ev sahibi ekip bulduğu pozisyonları değerlendiremedi ve ilk yarı golsüz tamamlandı.

İkinci yarıya ise Galatasaray hızlı başladı. 51.dakikada yeni transfer Onyekuru’nun attığı golle konuk ekip 1-0 öne geçti. 78.dakikada Onyekuru bir kez daha sahneye çıktı ve skoru 2-0 yaptı. Maçın son anlarında Maxim, penaltıdan attığı golle farkı bire indirdi. Fakat bu ev sahibi takıma yetmedi ve Galatasaray, Gaziantep FK’yı 2-1 mağlup etti.

Fatih Terim takımını son haftalarda olduğu gibi yine 4-1-4-1 dizilişiyle sahaya sürdü. Bu sefer rakip fazlasıyla dişliydi ve Fatih Hoca, ikinci yarıda Belhanda’yla Emre Akbaba’yı oyundan alıp, Onyekuru ile Kerem’i oyuna soktu. İkinci yarıda Fatih Hoca’nın Onyekuru’yu neden bu kadar çok istediğini bir kez daha anladım. Onyekuru her anlamda Süper Lig kalitesinin üstünde bir oyuncu. Attığı iki golle de bunu gösterdi. Galatasaray topa sahip oldu ama pozisyon anlamında Gaziantep FK daha üstündü. Orada da Muslera sahneye çıktı ve takımı kurtardı. Galatasaray, ikinci yarıya üç puanla başlayarak şampiyonluk yarışında olduğu bir kez daha hissettirdi.

Başakşehir: Bu maç bir dönemi resmen bitirdi

İlk yarıda kötü bir performans gösteren ve ikinci yarıda üst sıralara yükselmek isteyen Başakşehir, ilk yarının flaş ekiplerinden Hatayspor’u evinde ağırladı.

İlk yarıya hızlı başlayan taraf Hatayspor’du. Konuk ekip, 11.dakikada Diouf’un attığı golle 1-0 öne geçti. 21.dakikada Akintola skoru 2-0 yaptı. 43.dakikada Boupendza farkı üçe çıkardı. İlk yarı Hatayspor’un 3-0 üstünlüğüyle sona erdi.

İkinci yarıda da üstün olan taraf Hatayspor’du. 57.dakikada Diouf bir kez daha sahneye çıktı ve skor 4-0 oldu. 68.dakikada Boupendza, kendisinin ikinci takımının beşinci golünü kaydetti. 80.dakikada Kamara’nın attığı golle skor 5-1 oldu. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Hatayspor, Başakşehir’i 5-1 gibi farklı bir skorla mağlup etti.

Başakşehir maça 4-2-3-1 dizilişiyle çıktı. Favori değillerdi ve Hatayspor iyi bir hücum oyunuyla ilk yarıda fişi çekti. Başakşehir ne ilk yarı ne ikinci yarı bir varlık gösterebildi (Golü bile Hataysporlu Kamara kendi kalesine attı). Maçtan önce Okan Buruk’la yollar ayrılmıştı. Fakat bu maç bir dönemi resmen bitirdi. Aykut Kocaman bu takımla ne yapacak bekleyip göreceğiz.