Süper Lig’de 18.hafta: Beşiktaş ve Fenerbahçe zirveyi paylaştı, Galatasaray takipte…

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, Trabzonspor’un bay geçtiği 18. haftada tüm hızıyla devam etti ve heyecanlı maçlara sahne oldu. Beşiktaş, Hatayspor’la 2-2 berabere kalarak 5 maç aradan sonra puan kaybetti. Fenerbahçe, BB Erzurumspor’u 3-0 mağlup ederek Beşiktaş ile birlikte zirveye ortak oldu. Galatasaray, Gençlerbirliği’ni 6-0 gibi farklı bir skorla yenerek iki maç aradan sonra galip geldi. Alanyaspor, Kasımpaşa’ya 2-1 mağlup oldu ve ligde üst üste ikinci mağlubiyetini aldı. Başakşehir, Ankaragücü’nü 2-1 mağlup ederek ligdeki son iki maçından galip ayrılmayı başardı. Gaziantep FK, Sivasspor’a 2-1 mağlup oldu ve 15 maçlık yenilmezlik serisi sona erdi. Fatih Karagümrük, Konyaspor’u 2-1, Kayserispor Yeni Malatyaspor’u ve Antalyaspor Göztepe’yi 1-0 yendi. Çaykur Rizespor ile Denizlispor 1-1 berabere kaldı.

Beşiktaş: Karakartallar, Hatay deplasmanında yara aldı

Oynadığı iyi futbolunun sonucunda aldığı galibiyetlerle liderlik koltuğuna oturan Beşiktaş, Hatayspor’a konuk oldu.

Maçın ilk yarısı gollerle başladı. 6.dakikada Aboubakar güzel bir golle Beşiktaş’ı 1-0 öne geçirdi. Bir dakika sonra son haftaların flaş golcüsü Boupendza maça eşitliği getiren golü kaydetti. 23.dakikada Boupendza takımının ve kendisinin ikinci golünü atarak Hatayspor’u bir farklı üstünlüğe taşıdı. 41.dakikada Larin maça tekrar eşitliği getirdi. İlk yarı 2-2 beraberlikle sona erdi.

İkinci yarıda iki takım da birçok pozisyona girdi fakat gol sesi çıkmadı ve Beşiktaş, Hatayspor’la 2-2 berabere kaldı.

Beşiktaş, erken bir golle maça üstün başlasa da 20 dakika içinde 2-1 geriye düştü. Bu kesinlikle tesadüf değildi. Çünkü Hatayspor, 1-0 geriye düştükten sonra hemen reaksiyon gösterdi ve Beşiktaş’a önde pres uygulayarak iki gol atmayı başardı. Bu gollerin sahibi Boupendza’nın bireysel yeteneğini de göz ardı edemeyiz. Boupendza, eşine Bundesliga’da rastlayabileceğimiz bir performans gösterdi. Lakin ikinci yarıda yorgun düştü ve etkisiz bir görüntü sergiledi. Beşiktaş, maçı 2-2’ye getirse de önceki maçlara nazaran etkisizdi. Bunda Mensah’ın yokluğunun bir payı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Atiba-Souza-Mensah üçlüsü içerisinde hücum anlamında en iyi oyuncu Mensah. Bu maçta onun yerine Necip oynadı ve Beşiktaş, orta sahadan hücuma gerekli katkıyı veremedi. Beşiktaş, Hatay deplasmanında yara aldı. Peki, bu yara iyileşecek mi yoksa derinleşecek mi? Haftaya oynanacak Galatasaray derbisinde hep birlikte göreceğiz.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler, zirveye ortak oldu

Son 3 lig maçından galip ayrılarak ikinci sıraya yükselen ve liderlik koltuğuna oturmak isteyen Fenerbahçe, BB Erzurumspor’a konuk oldu.

İlk yarıda topa sahip olan taraf Fenerbahçe olmasına rağmen rakip kalede en fazla pozisyona giren taraf BB Erzurumspor’du. Fenerbahçe ise son dakikalarda ev sahibi takımın kalesinde etkili olmaya başladı. İlk yarının 0-0 bitmesi beklenirken 45+5.dakikada Mert Hakan sahneye çıktı ve ilk yarının skorunun tayin etti: 1-0.

İkinci yarıya Fenerbahçe fırtına gibi başladı. 47.dakikada Pelkas’ın attığı golle skor 2-0 oldu. 51.dakikada Sinan Gümüş, skoru 3-0’a getiren golü kaydetti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Fenerbahçe, BB Erzurumspor’u 3-0 mağlup etti.

İlk yarıda Fenerbahçe oldukça etkisizdi. İlk yarının son anlarında gelen golden önce sadece Thiam’ın bir pozisyonu vardı. Fenerbahçe geride hazırlık pasları ve Caner Erkin’in attığı uzun toplarla açtığı ortalar hariç bir şey yapamadı. Buna karşılık BB Erzurumspor birkaç kez tehlikeli gelmeye çalışsa da başarılı olamadı. İkinci yarının ilk dakikalarında Fenerbahçe iki gol birden bularak maçı kopardı. Kalan dakikalarda ise birkaç pozisyon harici bir şey yapmadı. Maçı rölantiye aldı. Sarı-Lacivertliler bu galibiyetle liderliğe ortak oldu. Bu oyunu devam ettirirse tek başına liderliğe oturması kuvvetle muhtemel gözüküyor.

Galatasaray: Son iki maçta tökezleyen Galatasaray, bu maçla tekrar doğruldu

Son iki lig maçında 5 puan kaybederek şampiyonluk yarışında tökezleyen Galatasaray, Gençlerbirliği’ni konuk etti.

Maç golle başladı. Henüz 28.saniyede Diagne’nin attığı golle Galatasaray 1-0 öne geçti. 30.dakikada Belhanda skoru 2-0’a getirdi. 44 ve 45+2.dakikalarda attığı gollerle hat-trick yapan Belhanda, Galatasaray’ı 4-0 öne geçirdi ve ilk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda skor üstünlüğüyle etkin olan taraf yine Galatasaray’dı. 64.dakikada Oğulcan’ın golüyle skor 5-0 oldu. 67.dakikada sahneye Babel çıktı ve durumu 6-0’a getiren golü kaydetti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Galatasaray, Gençlerbirliği’ni 6-0 gibi farklı bir skorla mağlup etmeyi başardı.

Galatasaray golü çok erken buldu ve psikolojik üstünlüğü orada ele geçirdi. Maç boyunca da bunu devam ettirdi ve Sarı-Kırmızılılar, Gençlerbirliği kalesine 5 gol daha attı. Fatih Terim’in tamamen hücumu düşünerek 4-3-3 formasyonunu tercih etmesi ve kulübede yerini alarak kafasındakileri oyunculara bizzat iletmesi skora etki etti. Gençlerbirliği’nin kalesinde birinci kaleci Nordfeldt’in yerine ikinci kaleci Übeyd vardı. Fakat 6 gol yemelerinin tek sorumlusu kesinlikle Übeyd değil. Erken bir gol yediğinizde moral anlamında düşersiniz. Önemli olan konsantrasyonunuzu bozmamaktır. Galatasaray’ın attığı ilk golle ikinci gol arasında yarım saatlik bir zaman dilimi vardı ve Gençlerbirliği ilk gole bir reaksiyon gösteremeyerek ikinci golü yedi. Sonrası malum. Son iki maçta tökezleyen Galatasaray, bu maçla tekrar doğruldu. Haftaya oynanacak Beşiktaş derbisinin sonucu, Galatasaray’ı kısa vadede olumlu mu yoksa olumsuz mu etkileyecek hep beraber göreceğiz.

Başakşehir: Son şampiyon iyileşiyor

BB Erzurumspor galibiyetiyle biraz moral bulan Başakşehir, Ankaragücü’ne konuk oldu.

Maça Başakşehir hızlı başladı. 17.dakikada Edin Visca’nın attığı golle konuk ekip 1-0 öne geçti. Bu golden üç dakikada sonra Endri Cekici’nin attığı güzel golle Ankaragücü maça eşitliği getirdi. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

Ağır tempoda başlayan ikinci yarıda gol ses 56.dakikada geldi. Başakşehir, Demba Ba’nın golüyle konuk ekip üstünlüğü tekrar ele geçirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Başakşehir, Ankaragücü’nü 2-1 mağlup etti.

Pozisyon anlamında Başakşehir, Ankaragücü’nden üstündü. Lakin daha önce de söylediğim gibi alt sıralardaki takımlara karşı oynanan maçlar zor oluyor. Bu maçın da Başakşehir için zor geçtiğini söyleyebiliriz. Başakşehir, ilk golü bulduktan üç dakika sonra kalesinde gol gördü. Üstüne Ankaragücü iki net gol pozisyonunu değerlendiremedi. Fakat Başakşehir, ikinci yarıda golü buldu ve maçı kazanmayı bildi. Bunda Okan Buruk’un 4-1-4-1 taktiğini iyi uygulamasının da payı var. Geçen haftaki BB Erzurumspor maçını da aynı taktikle yenmişlerdi. Başakşehir, son iki maçını kazanarak moralini yükseltti. Son şampiyon iyileşiyor. Şampiyonluk yarışına girmesi zor gözükse de ilk 5’e girip, Avrupa’ya gitmesi hayal değil.