Süper Lig’de 13. hafta: Beşiktaş ve Trabzonspor güldü, Fenerbahçe, Galatasaray ve Alanyaspor yara aldı…

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Başakşehir’in bay geçtiği Spor Toto Süper Lig’in 13.haftası, geçen hafta olduğu gibi yine sürpriz sonuçlara sahne oldu. Lider Alanyaspor, Denizlispor’a 1-0 yenildi ve oynadığı son dört lig maçında üçüncü kez mağlup oldu. Geçen haftayı bay geçen Galatasaray, bu hafta konuk olduğu Fatih Karagümrük’e 2-1 yenildi. Gaziantep FK deplasmanına giden Fenerbahçe sahadan 3-1 yenik ayrıldı. Beşiktaş, Vodafone Park’ta ağırladığı BB Erzurumspor’u 4-0 yendi. Trabzonspor, kendi evinde ağırladığı Çaykur Rizespor’u 2-1 mağlup ederek iki maç aradan sonra galibiyet almayı başardı. Ankara derbisinde Ankaragücü Gençlerbirliği ile 1-1 berabere kaldı. Hatayspor, Göztepe’yi deplasmanda 1-0, Yeni Malatyaspor ise konuk ettiği Kasımpaşa’yı 2-0 mağlup etti. Haftanın son maç gününde, Konyaspor evinde Sivasspor’a 1-0 yenildi. Antalyaspor da Kayserispor’u 2-0 yendi.

Galatasaray: Defans etkisiz, hücum ise hiç yok

Geçen haftayı bay geçen ve iyi oyununa kaldığı yerden devam etmek isteyen Galatasaray, Fatih Karagümrük’e konuk oldu.

İlk yarıda Fatih Karagümrük etkiliydi, fakat bulduğu pozisyonlardan bir türlü yararlanamadı ve ilk yarı 0-0 eşitlikle tamamlandı.

İkinci yarıya Fatih Karagümrük hızlı başladı ve 46.dakikada Ndao’nun attığı golle 1-0 öne geçti. Maçın böyle biteceği düşünülürken Diagne 90+6.dakikada penaltıdan attığı golle maça eşitliği getirdi. 90+11.dakikada sahneye Mevlüt Erdinç çıktı ve perdeyi kapatan golü atarak maçın skorunu tayin etti: 2-1.

Galatasaray maç boyunca çok etkisizdi. Hücumda istediğini yapamadı diyemiyorum çünkü hücum yapamadı. İkinci yarının başında yediği golden sonra ise oyundan koptu. Uzatma dakikalarında bulduğu penaltı büyük bir fırsattı. Zira kötü oynadığınız bir maçtan 1 puanla ayrılmak hiç yoktan iyidir. Fakat Galatasaray bu fırsatı tepti ve son dakikada golü yemeyi başardı. Hücumda etkili olamadı, defansta açık verdi. Domino taşı etkisi gibi biri devrildiğinde diğerleri de yıkıldı.

Trabzonspor: Abdullah Avcı bu sefer dersine çalışmış

Galibiyet hasreti çeken Trabzonspor, Çaykur Rizespor’u ağırladı.

Maça Trabzonspor hızlı başladı ama golü bulan taraf Çaykur Rizespor’du. 36.dakikada Skoda’nın penaltıdan attığı golle konuk ekip 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarı hızlı ve baskılı olan taraf yine Trabzonspor’du. Bu baskının ilk meyvesini 53.dakikada Ekuban’ın penaltıdan attığı golle alan Bordo-mavililer, 65.dakikada Djaniny’nin golüyle 2-1 öne geçti. Kalan dakikalarda başka gol sesi çıkmadı ve Trabzonspor sahadan 2-1’lik skorla galip ayrıldı.

Abdullah Avcı, Ekuban’a sağ kanatta, Djaniny’e forvette şans verdi. Nwakaeme’nin de geri dönmesiyle Trabzonspor’un ön üçlüsü güçlü, hızlı ve pres yapabilen bir profile büründü. Bu şekilde Çaykur Rizespor defansını bayağı zorladılar. Bordo-mavililer, takım oyununu doğru uygulayarak rakibi adeta geri püskürttü. Fakat iki defa tehlikeli gelen rakipten gol yemeyi de ihmal etmediler! Yine de Abdullah Avcı dersine iyi çalışmış. Çaykur Rizespor gibi güçlü bir takımı yenebilmek kolay bir iş değil. Trabzonspor bunu hem de iyi futbol oynayarak başardı ve hafta içi Ziraat Türkiye Kupası’ndan elenmesinin ardından büyük moral depoladı. Abdülkadir Ömür’ün de geri dönüp, form tutmasıyla daha iyi oynayacaklarından eminim.

Fenerbahçe: Değişim Şart!

Geçen hafta aldığı Yeni Malatyaspor mağlubiyetini unutmak ve yeni bir sayfa açmak isteyen Fenerbahçe, Gaziantep FK’ya konuk oldu.

Yavaş başlayan ilk yarıda gol perdesini 10.dakikada Vetrih açtı ve Gaziantep FK 1-0 öne geçti. 24.dakikada Pelkas maça eşitliği getiren golü kaydetti. 40.dakikada Maxim, Gaziantep FK’yı tekrar öne geçirdi ve ilk yarı 2-1 bitti.

İkinci yarıya Fenerbahçe hızlı başladı ve şutlarla Gaziantep FK kalesini ablukaya aldı. Fakat biri net olmak üzere girdiği pozisyonlardan yararlanamadı. 90+5.dakikada Kenan Özer harika bir frikik golüyle maçın skorunu tayin etti: 3-1.

Erol Bulut, ağır tempoyla oynayarak önce savunmayı düşünmek istemiş. Fakat yenilen golden sonra bu planını değiştirdi. Golü de buldu ama bir şekilde yine gol yemeyi becerdi. Yenilen üçüncü gol bir devri kapatırcasına güzel bir goldü. Erol Bulut geçen hafta kredisini bitirdi. Birkaç haftaya kendi de biter diye düşünüyorum. Zira bundan sonra toparlanması çok zor. Fenerbahçe’de değişim şart!

Beşiktaş: Tek kelimeyle harika

Geçen hafta Alanyaspor’a kaybederek şampiyonluk yolunda yara alan Beşiktaş, BB Erzurumspor’u Vodafone Park’ta ağırladı.

İlk yarıda Beşiktaş oyunun hakimiydi. Fakat bir türlü meşin yuvarlağı ağlara gönderemedi ve ilk yarıda gol sesi çıkmadı.

Beşiktaş ikinci yarıda ise fırtına gibiydi. 59.dakikada Aboubakar skoru 1-0 yaptı. 63.dakikada Nkoudou Beşiktaş’ı 2-0 öne geçirdi. 69.dakikada Vida şık bir golle Beşiktaş’ı üç farklı üstünlüğe taşıdı. İki dakika sonra sahneye tekrar Aboubakar çıktı ve skor 4-0 oldu. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş sahadan farklı bir galibiyetle ayrıldı.

Beşiktaş’ın oturmuş bir kadrosu var. Ligin en iyi orta sahasına ve forvet oyuncusuna sahip bir takım. Bu oturmuş kadro, ilk yarıda gol vuruşlarında iyi değildi. Fakat ikinci yarı muazzamdı. Kara Kartal, etkisiz BB Erzurumspor’a karşı Fenerbahçe derbisinde oynadığı oyunun bir benzerini sahaya yansıttı ve 4 gol bulmayı başardı. Başka söz söylemeye gerek duymuyorum. Beşiktaş tek kelimeyle harikaydı.