Seyreltilmiş ve aşamalı eğitim nasıl olacak?

Koronavirüs salgınının ciddi şekilde etkilediği eğitim alanında, okullarda döneme ilişkin uygulamaların takvim ve ayrıntıları netleşmeye başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim Kurulu’nun tavsiyesi üzerine yüz yüze eğitime “seyreltilmiş ve aşamalı” olarak geçmeyi planlıyor.

Yeni eğitim-öğretim yılı da 31 Ağustos’ta uzaktan eğitim ile başlanan yeni öğretim yılında yüz yüze eğitime 21 Eylül’de kademeli olarak geçilmesi hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 21 Eylül’de halihazırda zaten açık olan okul öncesi öğrenciler ve “okulla duygusal bir bağ kurma ihtiyacında olan” birinci sınıf öğrencileriyle yüz yüze eğitime başlanacağını belirtti.

Bakan Selçuk, uzaktan eğitimde canlı derslere öncelik verdiklerini ve öğrenci ile öğretmene dijital ortamda eş zamanlı ve interaktif ders yapabilme imkânı sağladıklarını söyledi.

Bakan Selçuk, yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimi imkanlarının birlikte kullanılarak, eğitim öğretime devam edileceğini belirtti.

Buna göre. 21 Eylül tarihinde okul öncesi ve 1’inci sınıflarda yüz yüze eğitime başlanacak. Birinci sınıf öğrencilerinin uyum haftası boyunca haftada bir gün, daha sonraki haftalarda ise haftada iki gün okula gitmeleri öngörülüyor.

Sınıflar bölünecek, böylece sınıf mevcutları düşürülerek öğrenciler arasındaki temas azaltılacak. Ayrıca çocukların okulda kalma süresinin de kısaltılması hedefleniyor. Öğrenci sevislerindeki öğrenci sayısı da azaltılacak.

Mevcut uygulamanın üç hafta sonra, yani 12 Ekim’de gözden geçirilmesi öngörülüyor. Yüz yüze eğitimin ikinci aşamasına geçilmesine karar verilmesi halinde sınav yılı olan 8’nci ve 12’nci sınıflara öncelik verilmesi bekleniyor.

Velilere insiyatif.

Yeni düzenleme ile çocuklarını okula göndermek istemeyen velilere mazeret beyan etme ve çocuklarının uzaktan eğitime devam etmesine olanak tanınıyor.

Yüz yüze eğitime geçişte çocuklarını okula göndermek istemeyen veliler, bunu mazeret olarak beyan edebilecek. Bu durumda, velisinin mazeret beyan ettiği öğrenci devamsız sayılmayacak ve uzaktan eğitime devam edecek.

Temizlik ve hijyen sorunu.

Milli Eğitim Bakanlığı ise temizlik ve hijyen konusunda bazı ek tedbirlerin alınacağını açıkladı. Meslek Liselerinin dezenfeksiyon ve günlük temizlik için ihtiyaç duyulan malzemeleri sağlayacak üretim altyapısına sahip olduğu belirtilerek, okul yönetimleriyle bu alandaki koordinasyonun güçlendirileceği vurgulandı. 

Birinci sınıf öğrencileri için “sosyal mesafeye riayet ederek oynayacakları temassız oyunlar” geliştirildi. Bu öğrencilere uzaktan eğitimi sevdirebilmek için de oyun tabanlı dijital içerikler hazırlandı.

Ayrıca, Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) ders dışı etkinlikler de eklendi.

Eğitim Sen, okullar açılsın.

Yeni uygulamaya eleştiriler getiren Eğitim Sen, yüz yüze eğitime en kısa sürede başlanması gerektiği belirtildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Eğitim Sen’den yapılan açıklamada, düzenleme ile yoksul çocukların yeterince önlem alınmamış okullara gideceğini, üst gelir grubuna ait çocukların ise evden eğitim ihtiyacının karşılanacağını belirterek, bunun ciddi eşitsizliklere yol açacağı uyarısında bulundu.

aaçıklamasında, mevcut düzenlemelerin yoksul çocukların yeterince önlem alınmamış okullara gitmek durumunda kaldığı, orta ve üst gelir grubunda bulunan ailelerin çocuklarının eğitim ihtiyacını evde karşılaması gibi bir durumu ortaya çıkarabileceği uyarısı yapıldı.

Eğitim Sen, gerekli tüm önlemlerin alınarak, yeterli bütçe ayrılarak, önlemlerin uygulayacak personel istihdam edilerek, okulların aynı yaş grubunda bulunan tüm öğrenciler için eşit koşullarda açılmasını istedi.