Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in yargılandıkları Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni davası öncesinde İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.

30 EYLÜL 2021, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in daha önce beraat ettikleri ancak istinaf mahkemesinin kararı bozması sonrası yeniden yargılandıkları Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenliği davasının ikinci duruşması öncesi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde eylem yapıldı.

Bianet’te yer alan habere göre, eyleme Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Merkezi, Avrupa Birliği Delegasyonu, Britanya ve Almanya’dan diplomatik temsilciler, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TGS Başkanı Gökhan Durmuş, CHP İstanbul İl Teşkilatı, Barış Akademisyenleri, Hafıza Merkezi,  TMMOB, Eğitim-Sen ile çok sayıda gazetecilik ve hak kuruluşundan temsiler katıldı.

Korur Fincancı: 5 yıldır gidip gelen bir dava

Basın açıklamasında Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu, TTB adına Vedat Bulut, TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci birer konuşma yaptı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı dayanışma için gelenlere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Korur Fincancı şunları söyledi:

“5 yıldır gidip gelen bir davanın içindeyiz aynı Kafka’nın davasındaki gibi bina olarak da benzeyen mermerin soğukluğunda ana her zaman yan yana duruşumuzu hissettiğimiz insanın sıcaklığında bir mücadelenin içindeyiz.

“Ne için mücadele ediyoruz? Sözümüzü kurmak için, insan olmak için, insanlık için mücadele ediyoruz ve bu mücadeleden de vazgeçmiyoruz. Vaz geçmediğimizin kanıtı bizimle burada olan yol arkadaşlarımızdır. 

“Bu ülkede Özgür Gündem gazetesinin yakılması, bombalanması, gazetecilerin faili belli cinayetlerle katledilmesi soruşturulmadı ama onların yanında olmak soruşturma konusu oldu hatta tutuklama nedeni sayıldı hatta bir kısmımız içinde cezaevinde yatma nedeni oldu. 

“Her dava kendi içinde birbirinden farklı oysa işlediğimiz iddia edilen dayanışma suçu aynı dayanışma suçunun değişik cezalandırılmasıyla karşı karşıya kaldık. Ancak mücadeleden vazgeçmediğimiz muhakkaktır. Bu mücadeleyi sürdürme irademiz var ta ki bu topraklarda söz özgür olana kadar, insan özgür olana kadar biz haklarımız için sözümüzü daha güçlü kurana kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Önderoğlu: Yaptığımız bir gazete ile dayanışma

Erol Önderoğlu yargı sürecini özetlerken Erdoğan’ın TTB’yi hedef alan açıklamalarının ardından beraat kararlarının bozulduğunu hatırlattı. Önderoğlu şunları söyledi.

“Erdoğan’ın Ekim 2020’deki konuşmasından bir hafta sonra beraat kararlarımız bozuldu.  Beş yıllık sanıklıktan sonra bugün bu mahkemeden bu dosyayı ikinci bir beraatle taçlandırmasını beklememiz oldukça zor. Yaptığımız bir gazete ile dayanışma olduğu için buradan beraat etmek isteriz fakat Türkiye’nin yargı bağımsızlığı ile ilgili meselesi dikkate alındığı zaman, bir ceza dosyasına bir cumhurbaşkanının müdahale edebileceği düşüncesi varken bunu bugün için dilemek kolay bir şey değil.

“Kendimi, hukuki zeminden kaymış bir dosyada çok fazla sanık olarak görmüyorum. Mahkum da olabiliriz, beraat de edebiliriz ancak buradaki zor karar asıl bu adliyede görev yapan savcı ve hakimlerin. Bizler elbette Türkiye’de şeffaflık, medya özgürlüğü için her biri yurttaşın söz özgürlüğü için mücadelemizi sürdüreceğiz. Herkesin bir işi varsa bizim işimiz son 25-30 yıldır bu oldu.”

Üsterci: Hak savunucusu olmanın gereklerini yerine getirdiler

Eylemde söz alan Coşkun Üsterci ise “Bu dava sadece basının üzerinde bir siyasal sopa değil aynı zamanda insan hakları savunucuları üzerinde bir sopa. Bugün yargılamalara konu olan arkadaşlarımız evrensel insan hakları normlarında nitelenen bütün özelliklere sahip insan hakları savunucularıdır. Yargılansalar da tacize maruz kalan bir basın kuruluşuyla dayanışma içinde bulundular ve insan hakları savunucusu olmanın gereklerini yerine getirdiler. Dolayısıyla kabul edilemez bir dava ile karşı karşıyayız” dedi.

Adliye önündeki eylemin ardından Korur-Fincancı ve Önderoğlu alkışlarla duruşmaya uğurlandı.

Duruşma Ertelendi.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in daha önce beraat ettikleri ancak istinaf mahkemesinin kararı bozması sonrası yeniden yargılandıkları davanın ikinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmaya yurtdışında bulunan Ahmet Nesin katılmazken, Şebnem Korur Fincancı ve Erol Önderoğlu hazır bulundu.

Tanık olarak dinlenmesi planlanan gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya, COVID-19 temaslısı olduğu için duruşmaya katılım gösteremedi.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada söz alan Önderoğlu ve Korur-Fincancı dava önceki savunmalarını tekrar ederek ekleyecek bir şeyleri olmadıklarını söyledi.

Söz alan avukatlar ise eksik hususların giderilmesi yönünde beyanda bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Ahmet Nesin’in savunmasının alınması için yurtdışı adresine talimat yazılmasına, İnan Kızılkaya’nın da bir sonraki duruşmada dinlenmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 1 Şubat 2022’e ertelendi.

https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/251067-dayanisma-sucu-cezaevinde-yatma-nedeni-oldu

https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/251068-hak-savunucularinin-yargilandigi-dava-1-subat-a-kaldi