Okullar açılabilecek mi?

gazetesanal.com

Sağlık Bakanlığı Koranavirüs Bilim Kurulu tavsiye etti, Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı: Okullar 31 Ağustos’ta online açılacak, 21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu açıklamasının ardından YÖK de üniversitelerin eğitime Ekim ayı itibariyle başlayacağını duyurdu.

Covit-19 vakalarındaki artış, hekimlerden ve Bilim Kurulu üyelerinden gelen açıklamalar eğitimin açıklanan tarihlerde nasıl başlayacağı ve ne gibi önlemler alınacağı konusunda akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Çünkü hekimler vaka sayısındaki artıştan endişeli.

“Virüs kontrolsüz şekilde yayılıyor…”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, virüsün kontrolsüz şekilde yayılmaya başladığını gördüklerini belirtti.

Habertürk Televizyonuna Gün başlıyor programına konuk olan Prof. Dr. Alpay Azap, “Olgu sayıları binin altına çok düşmese de virüsün kontrolsüz şekilde yayıldığı dönemi bitirmiştik. Şimdi ama kontrolsüz bir şekilde yayılmaya başladığını görüyoruz… Fark etmiyor birinci dalganın ikinci piki de diyebilirsiniz 2. dalga da diyebilirsiniz. Ama ortada bir gerçek var olgu sayıları artıyor.” şeklinde konuştu.

Akademik Solunum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu da Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, teşhis konulan hastanın kontrol edilememesini vaka sayısındaki artışın nedeni olarak gösterdi. Prof. Dr. Tutluoğlu, “Hasta bize geliyor, test yaptırıyor. Test 2 veya 3 günde çıkıyor. ‘Git evine izole ol’ diyoruz. Otobüsle, metro ile gelen hasta kesin tanı konulmadığı için rahat hareket ederek evine gidiyor. Sonuç pozitif çıkınca, ‘Sen evinde kendini 14 gün izole et’ diyoruz. Kendi haline bıraktığımız hasta ayaklarıyla virüsü yayıyor. Hastalık bu şekilde yayılıyor ve bir türlü önlenemiyor” ifadelerini kullandı.

Türk Toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oya İtil ise pandemiyle ilgili mücadelenin tamamen bireylere bırakıldığını söyledi. RS FM’den Atilla Güner’e konuşan Prof. Dr. İtil, Temmuz-Ağustos ayı itibariyle normalleşmeye hızlı bir şekilde geçildikten sonra Covit-19 vakalarında ciddi bir atış olduğuna dikkat çekti. Bireylerin risk algısında düşme gördüklerini de belirten Prof. Dr. Oya İtil, “Maske ve mesafeye dikkat etmediklerini görebiliyoruz, bu ciddiyeti kavrayamıyor vatandaşlarımız. 1. dalga henüz sönmedi. Örneğin vaka sayısı 100- 150 gibi sayılara düşünce ancak o zaman 1. dalganın sönmesinden bahsedebiliriz. Pandemiyle ilgili mücadele tamamen bireylere bırakılmış durumda… Okulların 21 Eylül’de açılması bana şüpheli gibi geliyor. Bu rakamlar 21 Eylül’de acaba nasıl olacak? O rakamları da dikkate alarak aşamalı olarak belki okulların açılması çok daha uygun olacaktır ama belki yine ertelenebilir. Sınıfların seyreltilmesi ve bütün önlemlerin tüm okullarda alınması gerekir’’ şeklinde konuştu.

Okullar açılabileçek mi? Açılacaksa nasıl?

Örgün Eğitime yani ilkokul, ortaokul ve liselere devam eden öğrenci sayısı 18 milyonun üstünde, 1 milyonun üstünde de öğretmen okullarda görev yapıyor. Servis şoförleri, yemekhane ve kantin çalışanlarını kattığımızda 20 milyonluk bir nüfus hareketi yaşanacak.

Bu sayıya üniversiteler dahil değildir.

Bu nüfus hareketliliği karşısında Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde, belirlenen önlemler ne kadar uygulanabilecek?

Seyreltilmiş eğitime geçilmesi halinde, artacak öğretmen ve özellikle de temizlik görevlisi sayısı karşılanabilecek mi?

Okullarda zaten yetersiz olan hijyen, temizlik sorunu nasıl giderilecek?

Katin ve yemekhanelerde üretim koşulları, yemeklerin dağıtımı, mekanların yetersizliği nedeniyle mesafe kuralları nasıl sağlanacak?

Okula giden öğrenciler, evdeki aile büyükleri ile ilişkileri nasıl olacak? Ev içinde karantina kuralları mı uygulanacak?