Kovid-19 sonrası dünyada eski düzene dönmek imkansız!…

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, kovid-19 sonrası dünyada eski düzene dönmenin imkansız olduğunu ifade ederek, “kovid-19’un dünyanın vaziyetini düzeltmek için ikinci bir şansa sahip olduğu an olabilir” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Profesör Klaus Schwab, küresel bir sıfırlamanın mümkün olduğuna inanıyor ve bununla ilgili bir kitap yayınladı.

Klaus Schwab, Euronews’in sorularını yanıtlayan Klaus Schwab, küresel adaletsizlik salgın tarafından tam anlamıyla ifşa edildiğini belirterek, “Derinleşen servet uçurumu, sağlık hizmetlerinde eşitsizlik, iş güvensizliği, kötüleşen iklim krizi ve vatandaşları yerine kendileri için çalışan liderler” sorunu olduğuna dikkat çekti.

Soru: Şu anda dünyanın durumuna baktığınızda, aklınıza gelen ilk kelime nedir?

“Dünyada her şey sıfırlanmalı”

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Profesör Klaus Schwab:

“Bence “sıfırlama” kelimesi oldukça uygun. Çünkü şu anda hala virüsle savaşıyoruz, ancak son aşı haberlerinin ardından fazlasıyla iyimser olabiliriz. Şimdi korona sonrası dönemin nasıl yapılandırılacağı ve tasarlanacağını düşünmemiz gerekiyor. Ve burada, tabii ki, sıfırlama kelimesi aklıma geliyor. Çünkü şu çok açık ki eski normale geri dönemeyiz. Ebeveynlerimizin ve dedelerimizin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaptığı gibi, neyin yanlış gittiğini ve neyi daha iyi yapabileceğimizi gerçekten düşünmek için bu fırsatı kullanmalıyız”.

Soru: Bu sıfırlamayı başlatırken önceliğiniz nedir?

Klaus Schwab:

“Burada üç boyut, üç öncelik var. Birincisi, dünyayı daha dirençli kılmak çünkü kesinlikle başka sürprizlerle, belki farklı virüslerle yüzleşmek zorunda kalacağız. İkincisi, dünyayı daha kapsayıcı, daha adil hale getirmeliyiz, çünkü dışlanmış hisseden insanların dayanamayacakları noktalara geldiğini gördük. Son olarak, dünyayı daha yeşil yapmalıyız. Bugün ilk işaretlerini aldığımız gelecekte büyük bir felaketten kaçınmak için nihayet tüm enerjimizi karbonu bitirme çalışmalarının arkasına koymak zorundayız”

Soru: Siz çok taraflılığın, şampiyonusunuz. Başkan Donald Trump’ın görevden ayrılışı sonrası çok paydaşlı bir topluma geri dönüş sizce sağlanabilir mi? Dünya yeni bir yol mu takip ediyor yoksa klasik çok taraflılığa geri dönüş mü yaşanacak?

Klaus Schwab:

“Ben burada da bir sıfırlama yapılması gerektiğini düşünüyorum. II. Dünya Savaşı’nın ardından uygulamaya sokulan çok taraflı sisteme geri dönemeyiz. İhtiyacımız olan şey uluslararası sistemin reformdan geçirilmesi.

Dünya Ticaret Örgütü’nü düşünün. Küresel ticarete e-ticaret vb gibi yeni boyutlar eklemek zorundayız.

Bu yüzden çok taraflılar Biden’ın seçilmesi ile kuvvetli bir destek elde edecek. 21. yüzyılda ihtiyaç duyduğumuz gerekli sistemleri şu anda oluşturabileceğimiz konusunda ben çok umutluyum.”