Koronavirüs mutasyona uğradı; Avrupa alarma geçti…

gazetesanal.com

İngiltere’de koronavirüsün mutasyon geçirdiği belirlendi. Haberi, İngiltere Başbakanı Boris Johnson duyurdu. Boris Johnson, Londra dahil ülkenin güneydoğusunda son dönemdeki vaka artışlarının mutasyon geçirmiş yeni koronavirüs türünden kaynaklandığını açıkladı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC Türkçe’nin haberine göre; eldeki ilk verileri duyuran Boris Johnson, eldeki yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70’e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini belirtti.

Johnson, bu yeni türün daha ağır hastalığa yol açtığı ya da daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu gösteren herhangi bir bulgu olmadığını da aktardı.

İngiltere hükümeti, başkent Londra, doğu ve güneydoğuda görülen vaka artışları nedeniyle yeni kısıtlayıcı önlemler devreye soktu.

Johnson, “Bilimsel bulgular değiştiğinde bizim de aldığımız önlemler değişmeli. Virüsün saldırı yöntemleri değiştiğinde bizim de savunma yöntemlerimiz değişmeli ve bugün başbakanınız olarak, önümde başka bir seçenek olmadığını düşünüyorum” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü de uyardı

Dünya Sağlık Örgütü, virüsün İngiltere dışında Danimarka, Hollanda ve Avustralya’da görüldüğünü açıkladı. Örgüt, Avrupa ülkelerini yeni tür koronavirüsün yayılmasını önlemek için tedbirlerini sıkılaştırmaya çağırdı.

Alman yayın kuruluşu DW Türkçe’nin haberine göre; Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi’nden yapılan açıklamada, yeni tür koronavirüsün şu ana kadar İngiltere dışında Danimarka, Hollanda ve Avustralya’da görüldüğüne dikkat çekildi. Bulaşmanın yoğun ve yaygın olduğu Avrupa’da  alınan önlemlerin iki katına çıkarılması istendi.

Örgütün açıklamasına göre, Danimarka’da dokuz, Hollanda’da bir ve Avustralya’da da bir vaka olmak üzere toplam 11 vaka tespit edildi.

Avrupa alarma geçti; İngiltere’ye uçuşlar durduruldu

Mutasyona uğramış koronavirüs Avrupa ülkelerinin liderlerini harekete geçirdi. Almanya Başbakanu Angela Merkel, AB üyesi ülkelerin liderleriyle telefon görüşmeleri yaptı. Görüşmelerde alınabilecek önlemler değerlendirildi.

Almanya ile İngiltere arasındaki uçuşlar durduruldu. Fransa, İtalya, Hollanda ve Belçika’da da İngiltere’ye uçuşlar yasaklandı.

Birçok ülke ku kapsamda önlem aldı.

İrlanda, Avusturya, İtalya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, İsveç, Estonya, Litvanya, Letonya, Kanada, Kuveyt, Suudi Arabistan, El Salvador da İngiltere’den seyahatleri yasakladığını duyurdu.

Türkiye de uçuşları geçişi süreyle durdurdu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyona uğrayan yeni tip Koronavürüs’e ilişkin İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan Türkiye’ye olan uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Fahrettin Koca, twitter üzerinden yaptığı açıklamada; “Koronavirüsün mutasyonuyla İngiltere’de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren; İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır. ” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca,  İngiltere kaynaklı mutasyon riski üzerine alınan tedbirler kapsamında, karar alındığı saatte  yolda olan uçuşlar için tüm yolculara test yapılacağını ve karantina kurallarının uygulanacağını da belirtti.