Korona ve Moda…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Özlem BERKİT

Dünyanın en büyük sektörlerinden biri olan Moda sektörü pandemi süreciyle birlikte savruldu.

Moda dünyasında hiçbir şey şansa bırakılmaz insanların neyi nasıl giyeceği yıllar öncesinden planlanırken bir anda ezber bozuldu.

İnsanlar artık evlerdeydi ve evde topuklu pabuçla gezilmez, takım elbise giyilmezdi…

Bırakın 2020 yılının yaz modasını 2021 kış kreasyonu bile hazırdı oysa.


İş yerlerinin, okulların, alış veriş merkezlerinin, spor salonlarının, eğlence mekânlarının kapanmasıyla insanlar evden sadece yiyecek için çıkar oldu. Bu çıkışlar da hızlı ve tedirgindi. En rahat kıyafetler seçildi.

Hastalığın Çinde başlaması maliyet ve lojistik dengesini de bozdu ve uzun yıllardır ilk kez ihtiyaç modayı belirler oldu.

İHTİYAÇLARIMIZ DEĞİŞTİ

Karantinanın ilk haftasında eşofman satışları % 40 oranında arttı. Ev giysileri,  pijama ve gecelik gardıroplarımızın en değerli parçası oluverdi.

Topuklu ayakkabılar, babetler hatta spor ayakkabılar tahtını terliğe kaptırıp dolap diplerine itildi. Güneş gözlükleri, saat, takı, toka gibi aksesuarlar plastik eldiven, tıbbi maske dağının altında ezildi gitti.

Binlerce lira verip alınan parfümler aut limon kolonyası karaborsaydı artık.

YEDİDEN YETMİŞE HERKES E –TİCARETLE TANIŞTI

COCO CHANEL yaşasaydı alkol oranı arttıkça kokusu berbatlaşan dezenfektanlar için bir iyilik düşünürdü elbet ama internetten güvenli alışveriş yapabilir miydi hayal etmek zor.

Bu dönemde e- ticaret yüzde 400 arttı.

 Çalınmasın diye koleksiyonlarını internet sayfalarında paylaşmaktan kaçınan üst segment moda markaları kara kara düşünürken, fason üretimle orta ve alt grubu hedef alan, AVMlerde dükkânı bile olmayan markalar kutür kutür solladı geçti onları.

Saçlarımız uzayıp diplerden beyazlar boy verince, dünya mutfağından yemekler denerken tırnaklarımız kırılınca, saç sakal birbirine karışıp Frida Kahlo kaşlara sahip olunca, kendi işimizi kendimiz yapmak zorunda kalınca ver ediverdik siparişleri internetten. İzledik youtube dan videoları ilkinde olmadı yılmadık, beşincide ok. Kendimizi tek sanırken meğer aynıymışız. Dört ayda 6 santim uzamış saçlarımız.

OCAK AYINDAN BERİ İNTERNET ÜZERİNDEN 11,5 MİLYON ÜRÜN SATILDI

2021 için 5 trilyon dolar olarak öngörülen global e-ticaret pazarının koronavirüs nedeni ile bu hedefe bu yılın sonunda ulaşması bekleniyor.

Sokağa çıkma kısıtlamaları azalıp kontrollü serbestlikle beraber, bu kez virüsten korunmak için taktığımız maskeler çeşitlendi. Kıyafetler maskelerle kombinlenir oldu. Dünyaca ünlü markalar işi gücü bırakıp maskeli, virüslü koleksiyonlara hazırlandı ama atı alan üsküdara çoktan geçmişti. Eminönü bin bir çeşitle piyasadaydı bile.

2021 için 5 trilyon dolar olarak öngörülen global e-ticaret pazarının koronavirüs nedeni ile bu hedefe bu yılın sonunda ulaşması bekleniyor.