Korona testi pozitif çıkan Başkan Trump’a Hangi İlaçlar Veriliyor?

Korona virüsü enfeksiyonu teşhisi konulan ve hastanede tedavi altına alınan Amerika Başkanı Donald Trump’a uygulanan tedavi Beyaz Saray tarafından açıklandı. Başkan Trump’a deneysel yöntemlerden eczanelerde reçetesiz satılan ilaçlara kadar geniş bir tedavi uygulanıyor.

Antikor tedavisi

Amerikanın Sesi VOA Türkçe’de yer alan habere göre, Trump’a damar yoluyla antikor verildi. Bu proteinler, korona virüsünün hücrelere girmesini ve enfeksiyona yol açmasını engelliyor.

İnsan bedeni, normal şartlar altında antikorları kendi üretiyor. Ancak vücudun korona virüsü gibi yeni bir enfeksiyona karşı antikor geliştirmesi, haftalar alabilir. Bu nedenle laboratuvarda geliştirilen antikorların damar yoluyla zerk edilmesi, zaman kazandırabilir.

Başkan Trump’a verilen ikili antikor kokteyli, deneysel aşamada ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından henüz onaylanmadı.

İlaç, “ciddi ya da hayati tehlike arz eden durumlarda başka tedavi seçeneği kalmamış hastalarda uygulanmak üzere oluşturulan kullanım programı” çerçevesinde hastalara verilebiliyor.

Harvard Tıp Fakültesi ve Massachusetts Hastanesi’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Rajesh Gandhi, bu tedavinin umut verdiğini ancak etkisinin henüz kanıtlanmadığını söyledi.

Remdesivir

Başkan Trump’a antiviral bir ilaç olan Remdesivir’e de başladı. Bir tür kanamalı ateş hastalığına yol açan Ebola virüsü için geliştirilen Remdesivir, normalde, durumu kötüleşen hastalara veriliyor.

İlaç firması Gilead tarafından üretilen remdesivir, korona virüsü tedavisi için geliştirilen ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden acil durumlarda kullanılmak üzere ruhsat alan ilk ilaç oldu.

Remdesivir, Corona virüsünün genetik bilgilerini kopyalamak için kullandığı mekanizmaya müdahale ederek etkisini gösteriyor.

Deksametazon

Başkan Trump’a kortizon ilacı deksametazon verilmesi, durumunun en azından bir süreliğine ciddi seyrettiği anlamına geliyor.

Dr. Gandhi, “Hafif seyreden vakalarda deksametazon kullanmıyoruz çünkü oksijen desteği almayan hastalara bir yararı olmuyor, hatta zararlı bile olabilir” diyor.

Bir tür kortikosteroid olan deksametazon, ucuz ve erişimi kolay bir ilaç. Deksametazon virüs üzerinde doğrudan etki göstermek yerine insan bedeninin virütik enfeksiyona verdiği tepkinin yol açtığı yan etkileri tedavi ediyor.

Enflamatuar tepkinin virüsle mücadele nedeniyle ortaya çıktığını kaydeden Dr. Gandhi, bunun bazen akciğer fonksiyonlarının düşmesine neden olabileceğini vurguluyor.

Yapılan bir araştırmaya göre deksametazon, suni solunum cihazına bağlanan hastalar arasında ölüm oranını üçte bir, oksijen desteği alanlardaysa yüzde 18 oranında düşürdü. Ancak ilaç, hastalık seyri daha hafif olanlarda etki göstermedi.

Famotidin

Başkan Trump’ın aldığı ilaçlardan biri de famotidin. Mide asidi giderici özelliğe sahip olan ve eczanelerde reçetesiz satın alınabilen bu ilaç, ABD’de Pepcid ticari adıyla satılıyor. Ancak Trump’ın bu ilacı neden kullandığı net değil.

Dr. Gandhi, hastaneye yatan bir hastanın mide asidi giderici ilaç kullanmasının olağan dışı olmadığını söylüyor ve “Stresli bir zamandan geçiyoruz, insanlarda mide ekşimesi ya da başka belirtiler ortaya çıkabiliyor” diyor.

Başkan Trump, sıtma ilacı hidroksiklorokin dahil korona virüsüne karşı etkisi kanıtlanmamış bazı ilaçların kullanımını desteklemiş, ancak ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri, herhangi bir yararlı etkisi bulunamadığı için hidroksiklorokin araştırmasını sona erdirmişti.

Dr. Gandhi, famotidinin zararlı olmadığını ve eczanelerden kolaylıkla satın alınabileceğini, ancak ilacın işe yarayıp yaramadığının bilinmediğini söyledi.

Beyaz Saray’daki tıp merkezi

ABD Başkanı Donald Trump yaklaşık 72 saat Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nde kalmasının ardından tedaviye Beyaz Saray’da devam edecek. Trump’a beşinci doz Remdesivir ilacı Beyaz Saray’da verilecek.

Beyaz Saray’da 24 saat açık bir tıp merkezi bulunuyor. Başında Başkan Trump’ın doktoru Sean Conley bulunuyor. Merkezde, 30 sağlık personeli görev yapıyor.

Beyaz Saray’daki tıp merkezinde rutin check-up, ilaç tedavisi ve resüsitasyon imkanı var.

Başkan ve ailesi, başkan yardımcısı, Beyaz Saray personeli ve gerektiğinde yabancı devlet adamları ile ziyaretçiler burada tedavi görebiliyor.