İsrail ve BAE ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardı… Filistin lideri Abbas: Anlaşma Filistin halkına ihanet…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ikili ilişkileri normalleştirme kararı aldı. Anlaşma kapsamında İsrail’in Batı Şeria’daki bazı bölgeleri ilhak etme planını askıya aldığı açıklandı.

İngiliz Yayın Kurumu BBC Türkçe’nin haberine göre, İsrail ve BAE heyetleri yatırım, turizm, doğrudan uçuşların başlaması, güvenlik, iletişim, teknoloji, enerji, sağlık, kültür, çevre, karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılması ve diğer konularda ikili anlaşmalar imzalamak üzere önümüzdeki haftalarda bir araya gelecekler.

Trump açıklama yaptı.

Trump, bu kararı “tarihi diplomatik bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD, İsrail ve BAE’nin ortak sıkıntılarla mücadele ettiklerini ve anlaşmadan üç ülkenin de fayda sağlayacağını belirtti.

ABD’nin Ortadoğu’da uygulamak istediği Barış İçin Vizyon Planı’nda yer alan bölgelerde İsrail’in egemenliğini ilan etmeyi durdurduğunu belirten Trump, İsrail’in Arap ve Müslüman dünyasında diğer ülkeler ile ilişkilerini geliştirmeyi kabul ettiğini ifade etti.

Trump’ın açıklamasında, tarafların, İsrail-Filistin çatışmasına adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması için çaba göstermeye devam edecekleri ifade edildi.

Açıklamada, “Barış İçin Vizyon belgesinde belirtildiği gibi, barış içinde gelen tüm Müslümanlar El Aksa Cami’ni ziyaret edebilecek ve burada ibadet edebilecekler ve Kudüs’ün diğer tüm kutsal mekanları, her inançtan barışçıl ibadet edenlere açık olacak” denildi.

BAE Prensi Muhammed.

Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed de twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Prens Muhammed Bin Zayed, “Başkan Trump ve Başbakan Netanyahu ile yaptığımız telefon görüşmesinde, İsrail’in Filistin topraklarını ilhak etmeyi durdurması konusunda bir anlaşmaya varıldı. BAE ve İsrail ayrıca, iş birliği yapma ve ikili ilişkilerin tesisine yönelik bir yol haritasının belirlenmesi konularında mutabakata vardı” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da televizyondan yayınlanan açıklamasında, anlaşmayı İsrail ile Arap dünyası arasında yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendirdi.

Batı Şeria’yı ilhak planlarını ertelediklerini kabul eden ancak projenin “hâlâ masada” olduğunu söyleyen Netanyahu “Hakkımız olan topraklardan asla vazgeçmem” diye konuştu.

Filistin lideri Abbas: Anlaşma Filistin halkına ihanet.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, anlaşmayı sert bir dille reddettiklerini ve kınadıklarını açıklayarak, Arap Birliği’ni acil toplantıya çağırdı.

Abbas, anlaşmayı “Filistin halkına yönelik bir saldırı” olarak niteledi ve anlaşmanın Filistin davasına yapılan bir ihanet olduğunu söyledi.

Hamas’tan tepki.

Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas da anlaşmanın “İsrail işgaline ve suçlarına karşı verilmiş bir ödül” olduğunu belirterek, “Filistin halkına fayda sağlamıyor” açıklamasını yaptı.

Türkiye, anlaşma ihanettir.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Filistin davasına ihanet eden Birleşik Arap Emirlikleri’nin riyakar davranışını bölge halklarının vicdanı asla affetmeyecektir.” açıklamasında bulundu.

Açıklamada şöyle denildi:

“Zaten ölü doğan ve hiçbir geçerliliği olmayan ABD planı üzerinden gizli hesaplar yapmaya çalışan BAE, bu şekilde Filistin’in iradesini de yok saymaktadır. BAE liderliğinin, Filistin halkının ve yönetiminin rızası hilafına Filistin adına İsrail ile müzakereler yürütme ve Filistin açısından hayati önem taşıyan konularda taviz verme yetkisi hiçbir şekilde yoktur. Kendi dar çıkarları uğruna Filistin davasına ihanet ederken, bunu adeta Filistin için yapılan bir özveri gibi takdim etmeye çalışan BAE’nin bu riyakar davranışını tarih de bölge halklarının vicdanı da unutmayacak ve asla affetmeyecektir.”

İki ülke arasında diplomatik ilişki yoktu.

Bu anlaşmayla BAE, Mısır ve Ürdün’ün ardından İsrail’le tam diplomatik ilişki kuran üçüncü Arap ülkesi oldu.

İsrail ve BAE arasında bu tarihe kadar herhangi bir resmi ilişki bulunmuyordu. BAE, İsrail devletini resmen tanımıyordu.

BAE, ayrıca İsrail vatandaşlarının havaalanını transit uçuşlar için kullanmaları dışında ülkeye girişlerine izin vermiyordu.

Ancak son yıllarda iki ülke arasında bir yakınlaşma süreci başlamıştı.

2015 yılında İsrail, Abu Dabi’de bulunan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kurumu’nda resmi diplomatik misyon açmıştı.