İsrail ile ilişkileri normalleştiren ülke sayısı artacak!…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Robert O’Brien İsrail’le ilşkilerin normalleşmesi konusunda muhtemelen daha fazla Arap ve Müslüman ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri’ni takip edeceğini açıkladı.

Amerikanın Sesi VOA’nın haberine göre, O’Brien, Başkan Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’le birlikte İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu’yla görüştü.

O’Brien, İsrail’de gazetecilere yaptığı açıklamada diğer Arap ve Müslüman ülkelerin İsrail’le ilişkileri normalleştirme konusunda yakında Birleşik Arap Emirlikleri’ni takip edeceklerine inandıklarını belirtti.

O’Brien, devlet ismi vermedi ancak İsrailli yetkililer Umman, Bahreyn ve Sudan’ın yakında İsrail’le diplomatik ilişkiler kuracağını kaydettiler.

Trump yönetimi İsrail gibi bölgede İran’la ilgili endişeler taşıyan diğer Sünni Arap ülkelerini bölgesel bir barışa ikna etmeye çalışıyor.

Kushner de Netanyahu ve O’Brien’la düzenlenen ortak basın toplantısında Birleşik Arap Emirlikleri anlaşmasının bu yönde önemli bir adım olduğunu söyledi.

Gelişmeler üzerine, Birleşik Arap Emirlikleri İsrail’e karşı ekonomik boykotunu sonlandırdı. İki ülke yetkilileri savunma, tıp, tarım, turizm ve teknoloji konularında işbirliğine gidecekler.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı ile İsrail Tarım Bakanı, gıda ve su güvenliği konularında işbirliği projelerinden bahsetti.

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri 13 Ağustos’ta Amerika’nın arabuluculuğunda diplomatik ilişkileri başlatma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Filistinliler ise Birleşik Arap Emirlikleri’ni kınamıştı.