İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye ve Rusya’nın İdlib’te sivilleri hedef aldığını açıkladı… Örgüt, Esad ve Putin’e yaptırım uygulanması çağrısı yaptı…

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) HRW, Suriye ve Rusya’yı İdlib’de sivilleri hedef almakla suçladı. HRW. iki ülkenin liderleri Beşar Esad ve Vladimir Putin dahil 10 Suriyeli ve Rus yetkiliye yaptırım uygulanması çağrısı yaptı.

HRW’nin “İdlib’de Yaşamı Hedef Almak” adlı 167 sayfalık raporunu açıkladı.

İngiliz Yayın Kurumu BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Suriye ile müttefiki Rusya’nın, Nisan 2019-Mart 2020 dönemindeki saldırılarında en az 224 sivil hayatını kaybetti.

Raporda bu dönemde 46 hava ve kara saldırısında sivillerin hedef alındığı ve bu sayının aynı dönemde sivillere yönelik toplam saldırıların sadece bir kısmı olduğunu belirtildi.

Saldırılar savaş suçu.

HRW, “Saldırılar açıkça savaş suçuydu. İnsanlığa karşı suç kapsamına girebilirler” dedi ve sorumlulara yaptırım uygulanması çağrısı yaptı.

Örgüt raporunu 100’den fazla tanık ile konuşarak ve saldırı bölgesinde ya da uydudan çekilmiş yüzlerce fotoğraf ve videoyu analiz ederek hazırladı.

HRW, Mart 2020’de raporun araştırma safhası için Suriye’nin kuzeybatısına gitmek istediklerini ancak Türk yetkililerin izin vermediğini de açıkladı.

Bu nedenle rapor için çoğu röportajın uzaktan telefon görüşmesi ya da mesajlaşma ile yapıldığı, Suriye’nin dışındaki kişilerle de az sayıda görüşmeler yapıldığı belirtildi.

HRW raporunda, sivillere yönelik saldırıların sorumlusu oldukları belirtilen 10 Suriyeli ve Rus sivil ile askeri üst düzey yetkilinin ismi yer alıyor. HRW, aralarında Putin ve Esad’ın yer aldığı bu kişiler hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yaptırım uygulamasını istedi.

Kasıtlı Saldırılar.

HRW Direktörü Kenneth Roth, Suriye ve Rusya’nın İdlib’deki hastane, okul ve pazarları yanlışlıkla değil, kasıtlı olarak hedef aldığına dikkati çekerek, “bu saldırılar Suriye ve Rusya’nın askeri stratejisinin bir parçası. Bu saldırılar, Suriye hükümetinin kontrolü yeniden sağlamasını kolaylaştırmak için altyapıyı yok etme ve halkı bölgeden uzaklaştırma askeri stratejisinin bir parçası.” dedi.

Suriye ve Rusya reddediyor.

Şam ve Moskova yönetimleri, sivillerin yaşadığı bölgeleri herhangi bir ayrım yapmadan bombaladıkları iddialarını reddediyor.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri arasında bulunuyor. Yaptırımların 5 daimi ve 10 geçici üyeden oluşan Güvenlik Konseyi’nden geçebilmesi için, en az 9 üye tarafından kabul edilmesi ve daimi üyeler tarafından veto edilmemesi gerekiyor.

Suriye’de muhaliflerin son kalesi İdlib’deki çatışmalarda 1 milyondan fazla kişi yerlerinden oldu.