Avrupa’da koronavirüs alarmı: Önlemler artıyor…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

gazetesanal.com

Dünya Sağlık Örgütü küresel çapta yaşanan ikinci koronavirüs dalgası nedeniyle ölüm sayısının ani şekilde artmasından endişe duyduğunu açıkladı.

Küresel ölçekte vaka sayısının yeniden artış gösterdiğine vurgu yapan Dünya Sağlık Örgütü, bu artışa paralel olarak ölüm sayısının da artacağına dikkat çekti.

Vaka sayısındaki artışa karşı Avrupa ülkeleri de alarma geçti. İtalya’da kamusal alanda maske takma zorunluluğu getirildi. Başbakan Giuseppe Conte ”Evden çıkarken maske takmayanlar bin euroya kadar ceza riski ile karşı karşıya olacak” açıklaması yaptı.

Fransa’da gece sokağa çıkma yasağı.

Vaka sayısının hızla arttığı Fransa’da da yeni önlemler alındı. Durumun endişe verici olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Emmanuel  Macron, başkent Paris ile birlikte 8 büyük kentte 17 Ekim Cumartesi gününden  itibaren akşam 21:00 ile sabah 06:00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti.  Euronews’ın haberine göre; bu kararla birlikte başkent Paris, Lille, Grenoble, Lyon, Marsilya, Montpellier, Rouen, Toulouse ve Saint-Etienne’de gece saatlerinde sokağa çıkılamayacak. Yasak en az dört hafta boyunca yürürlükte kalacak ve duruma  göre iki hafta daha uzatılabilecek. 67 milyon nüfusa sahip ülkede yaklaşık 20 milyon kişinin yasaktan etkileneceği tahmin ediliyor.

Almanya’da durum “endişe verici”.

Almanya’da da koronavirüs vakalarındaki artış endişe yaratıyor. Robert Koch Enstitüsü yetkilileri günlük vaka sayısının 10 binin üzerine çıkabileceğini açıkladı. Sağlık Bakanı Jens Spahn halkı dikkatli olmaya çağırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, gerekli önlemler alınmazsa salgının kontrol dışına çıkabileceği uyarısında bulundu. Büyük kentlerin belediye başkanlarıyla toplantı yapan Merkel, endişe verici bir durumla karşı karşıya bulunduklarını belirtti. Toplantıda yeni önlemler alınması kararlaştırıldı.

Alman yayın kurumu DW’nin haberine göre; bir kentte yedi gün içinde 100 bin kişide 50 yeni vakanın üzerine çıkılması durumunda kamusal alanda maske takma zorunluluğu ve sosyal temas kısıtlamaları genişletilecek, belirli saatlerde sokağa çıkma yasakları konulacak, alkol satışına sınırlama getirilecek. Almanya’da vaka sayısındaki hastaneleri de endişelendiriyor. Almanya Hastaneler Birliği Başkanı Gerald Gaß, günlük vaka sayısının 10 bini geçmesi durumunda temaslı kişileri takip etmenin zorlaşacağı uyarısında bulundu.  

İngiltere’de “yüksek tehdit” seviyesi.

İngiltere’de de vaka sayısındaki artış yetkilileri harekete geçirdi.  BBC Türkçe’nin haberine göre, Londra’da koronavirüs vakalarının artması nedeniyle, salgına karşı alınan önlemlerin “yüksek tehdit” seviyesine çıkarılacağı açıklandı. “Yüksek tehdit” seviyesi, farklı hane halklarının kapalı ortamlarda bir araya gelmemesini, dışarıda buluşmaların altı kişiyi aşmamasını, restoran ve barların 22.00’de kapanmasını içeriyor.

İspanya’da da artan vaka sayısı nedeniyle alınan önlemler sürüyor. Madrid’de 15 gün süreyle ilan edilen OHAL uygulaması kapsamında başkentte yaşayanlar zorunlu haller dışında evlerini terk edemiyor. Madrid’de uygulanan karantina tedbirleri kapsamında  kente giriş ve çıkışlar kontrol ediliyor.