Futbolda neler oluyor? Takım Harcama Limitleri, tartışmaları ateşledi…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

gazetesanal.com

Covit-19 virüsünün etkisinde bir sezon bitti, ama tartışmalar devam ediyor. Bu kez konu Süper Lig takımlarının harcama limitleri…

Tartışma sezon ortasında başladı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), futbol kulüplerinin mali yapıları konusunda yeni adımlar attı. Kulüp Lisans Talimatına göre kulüplerin mali disiplin durumu TFF tarafından denetlenmeye başlandı. Borçlarını ödeyemeyen, talimata uymayan ve lisans alamayan kulüplere TFF tarafından yaptırım uygulanması kararı alındı. Türkiye Bankalar Birliği ile kulüplerinin borçlarının yapılandırılması uygulamasına gidildi. Bu noktada belirli bankalarla anlaşıldı.

Fenerbahçe’den itiraz…

Fenerbahçe, hem harcama limitlerinin hesaplanma yöntemine hem de borçların yapılandırması konusunda Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan anlaşmaya itiraz etti. Fenerbahçe’nin itiraz ettiği anlaşmaya göre; kulüplere borçlarının 5 yıllık süre için yapılandırma olanağı tanındı. Kulüplere ilk iki yıl faiz ödemeli anapara ödemesiz bir yapılandırma sunuldu. Anlaşmaya imza atan kulüpler üçüncü yıl anaparanın yüzde 5’ini, dördüncü yıl yüzde 15’ini, beşinci yıl da yüzde 80’ini ödeyecekti. Fenerbahçe bu modelin işlemeyeceği, 4’nci ya da 5’nci yılda çökeceğini öne sürerek sistemin dışında kaldı. Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve diğer kulüpler bu anlaşmaya imza attı.

2020-2021 sezonu harcama limitleri açıklandı

TFF, Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatına göre 2020-2021 kulüp harcama limitlerini açıkladı. Bu açıklamanın ardından tartışmalar yeniden alevlendi. En sert tepki Kasımpaşa ve Fenerbahçe’den geldi.

Kasımpaşa’dan yapılan açıklamada, “Teknik adam, futbolcu ve kulüp personeli olmak üzere hiçbir kişiye ya da kuruma borcu olmayan kulübümüze öngörülen harcama limitini anlamak ve kabul etmek mümkün değildir” denildi. Açıklamada ligden çekilme sinyali de verildi:

“Türk futbolunda maddi bütün sorumluluklarını üstlenmiş, ülke futbolu için istikbal vadeden kulüp şirketlerin, borçları olmamasına rağmen haksız rekabete mahkum edilmesini kabul edemeyiz. Gerçeklerden uzak, işi, aşı, umudu ve hayatı futbol olmayan kurul üyeleri futboldan ellerini çekmeli ve kendi işlerine dönerek futbolun yönetimini, sevdası futbol olanlara devretmelidir. Kulüpler Birliği’nin süreçlerde aktif rolü kesinlikle kabul edilmelidir. Kasımpaşa Kulübü, futbolun limit tahsis anlayışının acilen değişmesi, aksi durumda önümüzdeki sezon liglere devam etmeme düşüncesini yönetim kurulu gündemine alacağının bilinmesini istemektedir”

Harcama limitleri düşürülen Fenerbahçe de açıklanan rakamları eleştirdi. Fenerbahçe Kulübü’nden yapılan açıklamada, açıklanan limitlerin futbolun gerçeklerinden uzak olduğu belirtildi.

Açıklamada; “ kurgusu en başından yanlış tasarlanmış, haksız rekabete sebebiyet veren ve 2019/20 sezonunda kulübümüze ciddi şekilde zarar veren bu talimatın, bir kez daha önümüzü kesmemesi için camia olarak gereken her türlü mücadeleyi her ortamda sonuna kadar vereceğiz.

Atılacak adımlar ve alınacak aksiyonlar doğrultusunda önümüzdeki günlerde camiamızı bilgilendireceğiz.

Bu aşamada taraftarlarımızdan sabırlı ve gerektiği takdirde camia olarak atacağımız adımlar için de bir o kadar hazırlıklı olmalarını rica ediyoruz” ifadelerine verildi

Açıklanan limitler tartışma yarattı

Gazeteci Mehmet Yakup Yılmaz, “Fenerbahçe Bu Oyuna Gelmemeli” başlıklı yazısında “TFF’nin yapmak istediği şey çok açıktı. Bankalar ile en geç beş yıl içinde uygulanamaz hale gelecek yapılandırma anlaşmalarını imzalayacak kulüpleri, kayyumun kucağına atmak, sonra da uygun para verene kulüpleri devretmek! Bankalar ile Federasyon’un kulüplere dayattığı “yeniden yapılandırmaya” Fenerbahçe’nin itiraz etmesinin nedeni buydu. Beşinci yıl borç anaparasının yüzde 80’ini ödemek zorundan kalacak hangi Süper Lig kulübü ayakta kalabilir?” görüşlerine yer verdi.

Spor ekonomisti kerem Akbaş da, Fanatik’e yazdığı yazıda, TFF’nin bu talimatla harcamaları da yönetmek istediğine vurdu yaptı. Akbaş “Ancak giderleri yönetmek ile borçları yönetmek farklı kulvarlardır. TFF bu şekilde bankaların alacaklarını garanti altına alırken, kulüplerin borç yönetme yetilerini elinden alıyor. Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor Bankalar Birliği ile anlaşma yaparak borçlarını 2 sene ana para ödemesiz 5 yıla yayarken, Fenerbahçe kendi yapılandırmasını yaptığı için ana para ödemesiz dönemi yok gibi görünüyor. Bu sebeple de ortaya bir garabet çıkıyor. Çünkü kredi ana para ödemeleri önümüzdeki sene başlayacak Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor için Fenerbahçe’nin bu sezon itiraz ettiği konu sorun olacak ve aynı konudan onlar da şikayet edecek” değerlendirmesini yaptı.

Habertürk Spor Yazarı İbrahim Yıldız, bu limitlerle kulüplerin transfer yapmasının olanaksız hale geldiğini yazdı.

Gazeteci Fatih Altaylı da, Habertürk’te “Aklı olan büyük kulüp bu ligden çekilir” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Altaylı yazısında “Futbol Federasyonu’nun başında hiçbir konuda etkisi ve yetkisi olmayan birinin oturduğu artık aşikar. Kararlar ya siyasetçiler tarafından alınıyor ya bankacılar. Geçen hafta siyasetçilerin aldığı kararları izledik, bu hafta da bankacıların aldığı kararları. Geçen yıl da yazdım. Bankacılık sistemi, amiyane tabirle Türk futbolunu “Kucağa oturtmak” istiyor. Çok net. Futbol kulüplerini batır, önce kayyumlar vasıtasıyla yönetimine el koy, sonra da bunları birilerine pazarla. Bu sistemi oluştururken engel çıkaranlara da kes cezayı” ifadelerini kullandı.

TFF eleştirilere yanıt verdi

TFF takım harcama limitleri konusunda yapılan eleştirilere yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada, herhangi bir kulübe farklı bir yöntem ya da sistem uygulanmasının söz konusu olmadığı vurgulandı. Açıklamada; “Özellikle Kulüplerimizi sürdürülebilir ve sağlıklı bir finansal yapıya kavuşturmak için getirilen bu sistemin uygulanmaması veya esnetilmesi durumunda futbol ailesi olarak göreceğimiz zarar gözden kaçırılmamalıdır. TFF, Türk futbolunun yarınları için talimatı kararlılıkla uygulamaya devam edecektir. Futbolumuzun kaos ortamına sürüklenmemesi için kulüplerimizin görev ve sorumluluklarının bilinciyle hareket edeceklerine inancımız da tamdır” denildi.

Uyulmaması halinde ceza var

Türkiye Futbol Federasyonu, önemli değişiklikler yaptığı Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı takım harcama limitlerinin aşılması halinde çeşitli cezalar öngörüyor. Buna göre limitler yüzde 5’e kadar aşılırsa aşan kulüp ihtarla uyarılacak. Yüzde 6-10 oranında aşılırsa kadro sınırlamasına gidilecek. Yüzde 11-15 aşılırsa transfer yasağı getirilecek. Yüzde 16-20 aşılırsa; 1 puan silme cezası ve transfer yasağı, kadro sınırlaması ve para cezası yaptırımlarından biri veya birkaçı uygulanacak.

Yüzde 21-25 aşan kulüpler, 2 puan silme cezası, buna ek olarak transfer yasağı, kadro sınırlaması ve para cezası yaptırımlarından biri veya birkaçına maruz kalacak.

Yüzde 26 ve üstü aşılırsa; 3 puan silme cezası, buna ek olarak transfer yasağı, kadro sınırlaması ve para cezası yaptırımlarından biri veya birkaçı uygulanmasına gidilecek.