Fransız mallarını boykota Türkiye de katıldı… Türkiye ve Fransa ekonomik ilişkileri ne boyutta?

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Fransız Charlie Hebdo Dergisi’nin Ocak 2015’te yayınladığı Hz.Muhammed’e ait karikatürleri, bir Fransız öğretmen “ifade özgürlüğü’ne örnek göstererek, derste anlattı.

18 yaşında Moskova doğumlu Çeçen bir mülteci olduğu belirtilen bir kişi, öğretmen Samuel Paty’i 16 Ekim’de başını keserek öldürdü.

Olay, dünyada büyük yankı uyandırdı. Fransa’da islamifobi ve radikal islam tartışmaları yoğunlaştı. Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, öğretmen Samuel Paty’i kahraman ilan etti.

Macron, cinayet sonrası, “Samuel Paty Cumhuriyeti özümsediği için, İslamcıların geleceğimizi istemesi nedeniyle öldürüldü. Çünkü biliyorlar ki onun gibi sessiz kahramanlar olduğu sürece asla geleceğimize sahip olamayacaklar. Fransa karikatürlerden vazgeçmeyecek” açıklamasında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron daha sonra Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Fransız değerlerini sonuna kadar savunacaklarını vurgulayarak “Asla boyun eğmeyeceğiz. Barış ruhuyla tüm farklılıklara saygı duyuyoruz. Nefret söylemini kabul etmiyoruz ve makul tartışmadan yanayız. Daima insan onurunun ve evrensel değerlerin tarafında olacağız” dedi.

Charlie Hebdo, dergisinde yayınlanan Hz. Muhammed’e ait karikatürler, gece Montpellier ve Toulouse şehirlerinde devlet kurumlarına ait binalara yansıtıldı.

İslam dünyasından sert tepkiler geldi. Ürdün, Katar, Kuveyt, Mısır, Libya, Suriye, Gazze’de Fransız mallarına boykot çağrıları yapıldı.

Suudi Arabistan’da Fransız market zinciri Carrefour’un boykot edilmesine dair bir etiket sosyal medyada en popüler ikinci etiket oldu.

Türkiye’de boykot çağrısı Cumhurbaşkanı’ndan geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada Fransa’yla son aylarda Doğu Akdeniz ve Libya’da yaşanan gerilime değinerek “Nasıl Fransa’da Türk markalı mal satın almayın deniyorsa ben de şimdi milletime sesleniyorum. Sakın Fransız markalarını satın almayın” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2019 yılında Fransa’ya 7,6 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirilirken Fransa’dan 6,3 milyar dolar değerinde ithalat yapıldı.

Fransa, 2019 yılında Türkiye’nin en çok ticaret yaptığı 7. ülke oldu.

İhracat ve ithalatta hangi ürünler başta geliyor?

Dışişleri Bakanlığı’na göre Türkiye’nin Fransa’ya sattığı başlıca ürünler şu şekilde: Otomobil sanayi ürünleri, hazır giyim, otomobil yan sanayi ürünleri, elektrikli ev aletleri, genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar, tekstil endüstrisi ürünleri ve elektrikli cihazlar.

Türkiye’nin Fransa’dan ithal ettiği ürünler ise şöyle: Uçak ve uzay endüstri ürünleri, otomobil (yan) sanayi ürünleri, genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar, temel kimyasal, azotlu, plastik ve sentetik kauçuk ürünler.

Türkiye’de 1.524 Fransa sermayeli şirket var

Türkiye’de 1.524 Fransa sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.

Merkez Bankası verilerine göre 2002-2018 döneminde Fransa sermayeli firmalar tarafından gerçekleştirilen doğrudan yatırımların toplamı 7,2 milyar dolar oldu.

Aynı dönemde Türkiye sermayeli firmaların Fransa’ya gerçekleştirdiği doğrudan yatırımların toplamı ise 235 milyon dolar olarak hayata geçti.

2019 yılında Türkiye’yi 875 bin 957 Fransız turist ziyaret etti.