Dövizdeki yükseliş, ekonomiyi 3 alanda baskı altına alıyor!…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Dolar/TL kurunun yükselmesinin Türk ekonomisinde üç alanda baskıyı artırdığı belirtildi. Bu alanlar, özel sektörün döviz borcu, enflasyon ve Türkiye’nin düşük petrol fiyatlarından yararlanamaması olarak sıraladı.

İngiliz Yayın Kurumu BBC’nin Reuters Ajansına dayandırdığı habere göre, kurun son 10 yıl içinde yüzde 80 değer kaybetti. Doların değer kazanması, şirketler ve ekonomi üzerinde baskı oluşturuyor.

Dolar/TL kurunun 8’e yükselmesi halinde, Türk Lirası bu yıl Amerikan Doları karşısında yüzde 25 değer kaybetmiş olacak.

Bu da şirketler ve ekonomi üzerinde baskıyı arttıracak.

Özel sektörün döviz borcu.

Türkiye’nin dış kamu borç yükü yönetilebilecek seviyede olsa da şirketler ve finans kuruluşları önümüzdeki iki ay içinde yaklaşık 10 milyar dolar değerinde geri ödemeyle karşı karşıya.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) gelişmekte olan Avrupa ekonomileri araştırma biriminin müdürü Uğraş Ülkü, TL’nin daha da değer kaybetmesinin şirket bilançolarını daha fazla bozacağını belirterek, kurun artmasının şirketlerin yatırımlarını kısabileceğini söyledi.

Reuters: Dolar/TL kurunun 8'e doğru yaklaşması üç alanda baskıyı artırıyor

Enflasyon

Uzmanlar, daha önce yüksek enflasyon yaşayan Türkiye ekonomisinde fiyat baskılarının ekonominin hassas noktalarından biri olduğunu belirterek, fiyat artışının kontrol edilememesinin de cari açık verildiği için TL’nin daha da değer kaybetmesinde rol oynadığını belirtiyorlar..

Yatırım bankası Goldman Sachs’tan Kevin Daly, müşterilere gönderdiği notunda, “TL’deki değer kaybının enflasyondaki artışın ana belirleyicisi olmasını bekliyoruz” dedi.

Petrol fiyatları

Küresel petrol fiyatları yılın başından beri yüzde 40 düşse de TL’deki değer kaybı Türkiye’nin bu durumdan yararlanmasını engelliyor.

Petrol fiyatlarının düşmesi petrol ithal eden ülkelere bir nefes alma fırsatı verse de TL’nin değer kaybının artmasıyla Türkiye’nin bu durumdan sağlayabileceği fayda düşüyor.