Covit-19 salgını: Yeni normal, yetersiz mi?…

gazetesanal.com

Sağlık Bakanlığı verileri endişe uyandırıyor. Günlük yeni vaka sayısı bin 100, bin 1200’lerde… Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 Ağustos itibariyle hastalığı yayma potansiyeline sahip, izole edilmiş aktif hasta sayısı 12 bin 575 olduğunu açıkladı. Hekimler yaptıkları açıklamalarla tehlikeye dikkat çekiyor ve gerekli, önlemler alınmazsa sonbahar ve kış aylarının zor geçeceğini belirtiyorlar. Birinci dalganın ikinci zirvesi ya da ikinci dalga nitelemesi yapanlar da var.

Normalleşmeye geçilmesiyle birlikte Temmuz-Ağustos aylarında virüsün yayılması, günlük verilerdeki artış ve bu artışın Anadolu’nun birçok yöresinde görülmesi İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık 81 ilin valiliklerine salgında alınan tedbirlerin daha etkin uygulanması için ard arda genelgeler göndermeye başladı. Son genelgesinde 19 Ağustos Çarşamba günü ülke genelinde denetimler yapılması istendi.

Kontrollü sosyal hayat denetimi…

Buna göre tüm il ve ilçelerde, bizzat valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtarları, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabıta, özel güvenlik vb.) katılımıyla oluşturulan ekipler tarafından “SAĞLIK İÇİN HEPİMİZ İÇİN” mottosu ile yaşamın tüm alanlarını kapsayacak şekilde genel denetimler yapılmaya başlandı.

Kontrollü sosyal hayat denetimleri; ticari taksiler, pazar yerleri, sosyete pazarları, şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları, camiler, lokanta, restoran, kafe, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, çay bahçesi, sahil bantları, dernek lokalleri, düğün ve nikah yapılan yerler, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, berber/kuaför/güzellik merkezi, alışveriş merkezleri, park/piknik alanları vb. yerler, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, SPA ve spor merkezleri ile sinema, tiyatro ve diğer kültürel aktivite yerleri, lunapark ve tematik parklar, halı sahalar, bilardo salonları gibi bir çok yaşam alanını kapsıyor. Valilerin yöneyim ve kontrolündeki denetimlerde maske, fiziki mesafe ve bu alanlar için belirlenmiş diğer kurallara uyulup uyulmadığına bakılıyor.

Artan önlemler ve yeni kısıtlamalar

Vaka sayılarının artması üzerine çok sayıda kentte İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarından tarafından 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar için yeni yasaklar uygulanmaya başladı. Ankara, Konya, Bursa. Manisa, Kayseri, Kütahya, Siirt, Şanlıurfa, Van, Yalova, Elazığ, Bartın, Kırıkkale, Aksaray, İzmir, Tunceli bu iller arasında yer alıyor. Buna göre 65 yaş üstündekiler illere göre belirlenen saatler arasında sokağa çıkabilecek.

Vaka sayısının ciddi artış gösterdiği Ankara’da yeni kararlar alındı. Ankara’da 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olanların düğün, cenaze, taziye, pazar yeri, sosyal faaliyetler gibi alanlara girişleri kısıtlandı. Ayrıca taksi, dolmuş ve toplu ulaşım araçlarında şoför mahalli ile yolcular arasında fiberglas ile bölümleme yapılması kararlaştırıldı. Benzer kararlar kontrollü sosyal hayat gereği birçok ilde alındı.

Aralarında İstanbul ve Ankara’nın da bulunduğu bazı illerde askere uğurlama etkinliklerine de kısıtlama getirildi.

Alınan önlemlerin yetersiz kalması ve vaka sayılarının artmaya devam etmesi halinde yetkililer sosyal hayata ilişkin yeni kısıtlamalar getirilebileceğini belirtiyorlar.