BM Genel Sekreteri’nden yeni dünya düzeni çağrısı… Antonio Guterres, uluslararası düzenin yenilenmesi gerekiyor…

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Nelson Mandela’nın doğum günü kutlamaları vesilesiyle New York’ta yaptığı açıklamada, küresel eşitsizlikle mücadele çağrısı yaptı.

Küresel eşitsizlikle mücadele için uluslararası düzenin yenilenmesi gerektiğini ifade eden BM Genel Sekreteri, nüfuz, servet ve fırsatların dünya genelinde daha adil dağıtılması için yeni bir küresel sözleşmeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Daimi üyelere eleştiri

Alman Yayın Kurumu DW’nin haberine göre Guterres, dünya üzerindeki büyük güçleri eleştirerek bu güçlerin çoğu zaman savaş, çatışma gibi zor konularda ortak çözümler üretemediğine dikkat çekerek, buna örnek olarak BM Güvenlik Konseyi’ndeki oy hakkını gösterdi.

 ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın konseyin daimi üyesi olarak veto yetkisine sahip olduğunu hatırlatan Guterres, Suriye Savaşı gibi birçok konuda kararların bloke edildiğini, bu ülkelerin isteği dışında kararın alınamadığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Eşitsizlik ta en tepede başlıyor: Küresel kuruluşlarda. Eşitsizlikle mücadele reformla başlar” diye konuştu.