Almanya, Fransa ve İtalya’dan Libya çağrısı… BM silah ambargosuna uyulsun…

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, yabancı ülkeleri Birleşmiş Milletler silah ambargosu kararına uymaları çağrısı yaptı.

Merkel, Macron ve Conte, ülkeT ismini vermeden, “Silah ambargosuna uymayan dış güçlere yaptırım konusunu ele almaktan çekinmeyeceklerini, bunun için AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell’in getireceği öneriyi beklediklerini” açıkladı.

Amerikanın Sesi VOA’nın haberine göre, Avrupa Birliği bütçesi ile Covid-19 sonrası Avrupa ekonomilerini ayağa kaldırmak için öngörülen yardım paketini tartışmak üzere Brüksel’e giden Merkel, Macron ve Conte, 3’lü bir görüşme gerçekleştirerek Libya konusunu ele aldı.

“Yaptırımı gündeme getiririz”

Görüşmenin ardından ortak bir yazılı açıklama yapan 3 lider, Libya’da askeri gerilimlerin artması ve bölgesel tansiyonun yükselme riski karşısında ciddi endişeleri paylaştıklarını belirtti.

Bu nedenle “Libya’daki tüm tarafları ve yabancı destekçilerini çatışmayı derhal durdurmaya ve ülke çapında devam eden askeri tırmanışa son vermeye” çağırdıklarını belirten liderler, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Tüm yabancı aktörleri artan müdahalelerine son vermeye ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan silah ambargosu kararına tam olarak saygı duymaya çağırıyoruz. Sorumluluklarımızı almakta ve bölgede tansiyonun yükselmesini önlemek için Irini Operasyonu’nun tam etkinliğini sağlamakta kararlıyız. Ambargonun denizde, karada veya havada ihlalleri devam ederse yaptırımların olası kullanımını düşünmeye hazırız ve Avrupa Dışişleri Yüksek Temsilcisi’nin bu yöndeki yapacağı önerileri bekliyoruz.”