‘Beyaz Altın’ eski günlerini özlüyor…Türkiye ihtiyacı olan pamuğun yüzde 56’sını ithal etti…

gazetesanal.com

2019 yılında tekstil ve konfeksiyon sektörü, 60 milyar doların üzerinde katma değer yarattı. Türkiye, tekstil ve konfeksiyon sektörünün ana hammaddesi olan pamukta artık ithalatçı bir ülke konumuna düştü. Türkiye ihtiyacı olan pamuğun yüzde 56.6’sını ithal etti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre, bir dönemin Beyaz Altın’ı olarak adlandırılan pamuğun Türkiye ekonomisindeki yeri:

2019 yılında Türkiye’de tekstil ve konfeksiyon sektörü 60 milyar 82 milyon liralık katma değer yarattı.

Sektörün yıllık 1.6 milyon ton pamuğa ihtiyacı bulunuyor.

2019/20 sezonunda tekstil ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 204 milyon dolarlık yerli (%43,4), 1 milyar 571 milyon dolarlık ithal pamuk (%56,6) kullandı.

Sektör, 27 milyar 904 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Sektörde, 1 milyon 3 bin kişi ücretli çalışıyor. Pamuk üreticileri ile birlikte sektörün istihdam sayısı 2 milyonu aşıyor.

Pamuk, aynı zamanda bitkisel yağ, yem, tıbbi malzemeler, kağıt, optik, kozmetik başta olmak üzere pek çok sanayi dallarında kullanılıyor.

2019 yılında 188 bin ton yemeklik yağ, 878 bin ton yemlik küspe, 63 bin ton linter üretildi.

Sektör temsilcileri mutlu değil.

Türkiye için stratejik bir ürün olan pamukta yaşanan sorunlar, Ulusal Pamuk Konseyi, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası, Ege Giyim Sanayicileri Derneği ve İyi Pamuk Uygulamaları Derneği tarafından “Pamuk Hakkında Gerçekler” başlığıyla masaya yatırıldı.

Sektör temsilcileri, pamuk ile ilgili izlenen politikalardan sektör paydaşları olarak mutlu olmadıklarını belirtti.

Sektör temsilcileri, pamuğun beyaz altın olduğu günlerin özlemini duyduklarını dile getirdiler.

Bertan Balçık.

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, pamuğun alan verimliliği en yüksek ürün olmasına rağmen diğer ülkelere göre daha az destek aldıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Son 11 yılın ortalaması olarak, Dünya pamuk üretiminin %55’i desteklenen pamuklardan oluşuyor. 2018 itibariyle beher kg lif için Çin 57, ABD 14, Yunanistan 35 Cent, İspanya 48 Cent destek verdi. Bizim üreticilerimizde 14 cent destek aldı. Ne var ki, önceden duyurulmadan ve bir yıl gecikmeli olarak ödenmesi beklenen ölçüde yarar sağlanmasını engelledi”

Işınsu Kestelli.

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, pamuğun Türkiye açısından stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

“Pamuk ülkemizin üretimi konusunda alternatifi olan bir tarım ürünü değildir. Üretiminden vazgeçtiğimizde oluşturacağı ekonomik maliyet, bugün pamuk üretiminin sürdürülebilirliği için verilecek destekleme maliyetinden çok daha yüksek olacaktır. Hiç kimsenin de tekstil ve konfeksiyon sektörümüzün küresel rekabet gücü için üreticimizden zararına pamuk yetiştirmesini bekleme hakkı yok. Pamuk üretimi kırılma noktasında. Bu nedenle telafi edemeyeceğimiz bir sürece girilmemesi için sektörün üzerinden mutabık kaldığı en az 1 milyon ton stratejik üretim eşiği hedefine uygun olacak şekilde pamuk üretiminin desteklenmesini talep ediyoruz”

Jak Eskinazi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, tüketicilerin sürdürülebilir doğal ürünlere yöneldiğine dikkati çekerek, bunun pamuğu daha önemli hale getirdiği belirtti.

Eskinazi, Tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracatının otomotiv ihracatını geçtiğine vurgu yaparak, pamuk üretiminin arttırılması gerektiğini söyledi.

Mehmet Kaya.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Şanlıurfa’da GAP sayesinde pamuk ekim alanlarının 2 milyon 500 bin dönüme ulaşarak Türkiye üretiminin yüzde 40’ına çıktığını belirterek, şunları söyledi:

Dünya pamuk fiyatındaki dalgalanmalar, lif pamuk ithalatın kolayca yapılabilmesi üreticiyi fazlasıyla etkileyerek, üreticinin alternatif ürünlere yönelmesine ve pamuk ekim alanlarının daralmasına neden olmuştur. Beyaz altın diye tabir ettiğimiz pamuğun ülkemizdeki üretiminin arttırılması noktasında fiyat desteği, doğrudan gelir desteği, gümrük önlemleri ve sigorta destekleri gibi pek çok farklı araç kullanılabilir”.

Fevzi Çondur.

Pamuk üretim maliyetlerinin 2020 yılında, 2019 yılına göre yüzde 30 arttığının altını çizen Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, pamuk üreticilerinin serbest ithalattan dolayı ürünlerini, ithal pamuğun yüzde 12 altında satmak zorunda kaldığını, serbest ithalatın yerli pamuk üreticisini olumsuz etkilediğini anlattı.