Azerbaycan ile Ermenistan neden çatışıyor? Taraflar birbirini suçluyor…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Azerbaycan-Ermenistan sınırının Tovuz bölgesinde 13 Temmuz Pazar akşamından bu yana iki ülke arasında ağır silahların da kullanıldığı çatışmalar sürüyor. Şu ana kadar iki taraftan 16 asker ve 1 sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

İngiliz Yayın Kurumu BBC Türkçe Servisi’nin haberine göre İki taraf da birbirini sivil yerleşim yerlerini vurmakla suçluyor.

Neden şimdi?

Daha önce çatışma yaşanmayan bir bölgede iki taraf neden karşı karşıya geldi.

BBC Azerbaycanca Servisi editörü Könül Halilova, çatışmanın “savaş bölgesi” olan Dağlık Karabağ’da değil de Tovuz sınır bölgesinde yaşanıyor olmasının beklenmedik bir durum olduğunu belirtiyor.

Bölgedeki uzmanlar, hem Ermenistan hem de Azerbaycan liderlerinin koronavirüs salgını sürecini iyi yönetemediklerini, işsizliğin arttığını ve bu nedenle liderlerin halkın ilgisini başka yöne çekmek için böyle bir çatışmaya girmiş olabilecekleri yorumunu yapıyor.

Uzmanların yaptığı bir diğer yorum ise Ermenistan ve Azerbaycan’ın bölgede etkin olan Rusya, İran ve Türkiye gibi ülkelerin nabzını yoklamak için ara ara bu tarz çatışmalara girdikleri yönünde.

BBC Rusça Servisi editörü Famil İsmailov da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in siyasi güç ve otoritelerini sağlamlaştırma sürecinde olduklarına dikkat çekiyor.

Çatışmalar büyür mü?

Ağır topların da kullanıldığı çatışma başka bölgelere yayılmadı. Ancak Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle iki ülkenin karşı karşıya geldiği bu tarz çatışmalar endişe yaratıyor.

Dağlık Karabağ, uluslararası arenada Azerbaycan’ın parçası olarak tanınıyor, ancak bölge Ermenilerin kontrolünde bulunuyor.

BBC Azerbaycanca Servisi editörü Könül Halilova, 2016’da iki ülke arasında 4 gün süren savaşın bile çok uzamadan sona erdiğini, bu çatışmanın da çok büyümeden sona ermesinin muhtemel olduğunu belirtiyor.

BBC Rusça Servisi’nden Famil İsmailov, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri ile bölgedeki diğer güçlü aktörlerin şu an büyük bir savaş istemediğine vurgu yapıyor.

Rusya, iki tarafa da itidal çağrısında bulunarak, geri adım atmalarını talep etti.

ABD de durumu endişeyle izlediklerini açıklarken, Türkiye her koşulda Azerbaycan’a destek verdiğini yineledi.