AntikorTaraması’nın Sonuçları Hala Açıklanmadı

gazetesanal.com

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Sağlık Bakanlığı koronavirüs konusunda ülke düzeyinde yayılımı saptamak için 8-20 Haziran tarihinde yeni bir çalışma başlattı. “COVID-19 Seroprevalans Çalışması” olarak açıklanan bu proje Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından oluşturulan örneklem çerçevesinde uygulamaya konuldu.

Bu çerçevede en az bir doktor ve bir yardımcı sağlık personelinden oluşan ekiplerle 81 ilde toplam 153 bin 577 haneye ulaşılması hedeflendi. Yani 83 milyon 154 bin 997 olan Türkiye nüfusunun yüzde 1,85’i üzerinden ülke ve il düzeyinde hastalığın görülme sıklığı, geçirilmiş hastalık düzeyi ve asemptomatik hastalık düzeyinin saptanması hedeflendi.

Tüm yaş gruplarını kapsayan araştırmada her haneden rastgele seçilen bir kişiye antikor ve PCR testi uygulandı. Ayrıca oluşturulan anket formu çerçevesinde sorular yöneltildi. Yapılan taramalarda vatandaşlardan antikor testi için kan, PCR testi içinse sürüntü örneği alındı. Her iki örnek birlikte değerlendirilerek bireylerin asemptomatik olarak Kovid-19 geçirip geçirmediği tespit edilmesi hedeflendi.

Bilim insanları, kamuoyu çalışma verilerinin ve konuya ilişkin değerlendirmelerin kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyor.

Türkiye Sağlık Bakanlığı koronavirüsü 11 Mart 2020’de pandemi olarak ilan etti. O tarihte dünyada pandemi görülen ülkeler arasında 52’inci olan Türkiye halen en yüksek vaka sayısına sahip 13’üncü ülke haline geldi. En yüksek ölüm sayısı açısından dünya ülkeleri arasında 18’inci ülke konumunda bulunuyor.

Türkiye’deki verilere göre 83 milyon 200 bin olan nüfusun “tanı konulan ve kayıtlara geçen” enfekte olmuş kişi sayısı binde 2,3; vaka ölüm oranı ise yüzde 2,8 düzeyinde bulunuyor.