Almanya Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’de ifade özgürlüğü iptal”…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Alman Dışişleri Bakanlığının hazırladığı “İltica ve Sınırdışı Etmeye İlişkin Durum Üzerine Rapor” adlı çalışmada Türkiye’de ifade özgürlüğünün iptal olduğu belirtildi.

Alman Yayın Kurumu DW Türkçe’de yer alan habere göre, raporda Türk anayasasının ifade ve basın özgürlüğünü güvence altına aldığı, ancak pratikte ise bu hakların geniş ölçüde iptal olduğu görüşüne yer verilerek, “Türkiye’de yazılı ve görsel medyanın hemen hemen tamamen tek sesli hale getirildi” deniliyor.

Almanya’ya iltica başvuruları.

Rapora göre, Almanya’ya Türkiye’den geçen yıl 10 bin 800 kişi iltica başvurusunda bulundu, bunların yarısına kalma izni verildi.

Alman Dışişleri’nin raporunda belli medya organlarına abone olmak, bazı bankaları ya da cep telefonu uygulamalarını kullanmanın bir kişinin Gülen yapılanması üyesi sayılması için yeterli görüldüğü ifade edilerek, bu kişilerin cezai kovuşturmaya tabi olduğu belirtildi.

Türk yargısının terör suçlamasını kolayca yöneltebildiği belirtilen raporda Türk güvenlik güçlerinin Güneydoğu’daki yaklaşımlarını eleştirmenin bile terör propagandası olarak değerlendirilebildiği belirtildi.

Raporda ayrıca yargının “geniş kesimlerinin işlevsiz” halde ve kısmen de siyasetin etkisi altında olduğu ifade edildi.

Göçmenlerin Durumu.

Raporda Türkiye’deki göçmenlerin durumuna ilişkin ise daha iyimser bir tablo çizildi. Türkiye’de resmi rakamlara göre yaklaşık 4 milyon sığınmacı yaşarken bunlardan 3 milyon 600 binini Suriyeliler oluşturuyor.

Raporda, kayıtlı sığınmacıların tıbbi bakım hakkı olduğu ve prensipte çalışabildikleri, ancak pratikte bunun zor olduğu ve hemen hemen hepsinin kayıtsız çalıştığı ifade edildi.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin , Türkiye’nin sığınmacı politikasını olumlu olarak değerlendirdiğine dikkat çekildi.