ABD’nin yeni başkanı için ne dediler…

Amerika’da 3 Kasım’da yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Demokrat aday Joe Biden yarışın galibi oldu.

Salgın nedeniyle milyonlarca seçmenin oylarını erken kullanması nedeniyle sayımların uzun sürdüğü ABD’de Biden, başkanlık için gerekli olan 270 seçici delege oyu sınırını aştı ve 273 Seçiciler Kurulu oyuyla seçimi kazandı.

Çekişmeli geçen ve birçok ülkede yakından takip edilen ABD başkanlık seçimlerinin resmi olmayan bu ilk sonuçlarının belli olmasının ardından dünya liderleri mesajlar yayınladı.

Türkiye.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, ABD’nin 46. Başkanı seçilen Joe Biden’a yönelik ilk kez açıklamada bulundu. Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sunduğu Başkent Kulisi programında açıklamada bulunan Oktay, “Türkiye, ABD’nin yeni yönetimiyle çalışmayı sürdürecektir” dedi.

Oktay, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Herhangi bir ülkede seçim olduğunda, herhangi biri değiştiğinde bizim için bir şey değişmez. Türkiye’nin kendi menfaati, dış politikası vardır.

ABD’de çok ilginç bir seçim süreci işledik. Türkiye açısından bir şey değişmez. İletişim kanalları yine aynı şekilde işleyecektir. Bir geçiş süreci olacaktır tabii.

Biz darbe girişimi yaşadık. Bunu gerçekleştiren zat Amerika’da. İadesini istemek kadar doğal bir şey yok. Çok önceden başlayan bir süreç ve bu yönetimle de devam edecektir. Baskımızı yoğunlaştırarak artıracağız. Ümit ederiz ki terör örgütü veya örgütleriyle çalışmaya devam etmez Amerika. Tercihini devletlerle birlikte çalışmaktan yana kullanır.

Bizim Amerika’yla bölgesel sorunlarımız var. Suriye, Irak, Libya, Doğu Akdeniz, Azerbaycan-Ermenistan bunun içerisinde. Kıbrıs, Türk-Yunan ilişkileri. Bütün bunlar bizi doğrudan ilgilendiriyor. Yeni yönetimin tavrı tabii ki bizi etkileyecektir, ilgilendirecektir. Bunu çok yakinen takip ediyoruz. Beklentimiz tek taraflı yaklaşımlardan uzak kalınması.”

Kemal Kılıçdaroğlu.

Anamuhalefet CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, twitter hesabından yaptığı açıklama Biden’i tebrik etti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin 46. Başkanı olarak seçilen Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris’i tebrik ederim. Türkiye – ABD arasındaki dostluğun ve stratejik müttefiklik ilişkilerimizin güçlenmesini dilerim.

HDP

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar, ABD başkanı seçilen Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e kutlama mesajı iletti. Mesajda, “Harris’in Başkan Yardımcısı seçilmesini Amerika’nın demokrasi tarihinde önemli bir başarı ve dönüm noktası olarak görüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Avrupa Birliği.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Charles Michel, yaptığı açıklamada, AB Amerika’nın yeni seçilmiş başkanı, yeni Kongre üyeleri ve yönetimiyle işbirliği içinde olmaya hazır olduklarını belirterek, “AB Amerika’daki Başkanlık ve Kongre seçimlerini yakından takip ediyor. Seçiciler Kurulu’yla ilgili son gelişmeleri dikkate alarak seçilmiş Başkan Joe Biden ve seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i galibiyet için gereken Seçici Kurul oylarına ulaşmalarından dolayı kutluyoruz. Rekor seviyedeki seçmen katılımını da takdir ediyoruz” denildi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula con der Leyen de, “AB ve ABD birer dost ve müttefik, vatandaşlarımız en derin bağları paylaşıyor. Başkan seçilen Biden’le birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, “ABD ve Avrupa için büyük bir gün. Yeni yönetimle ilişkilerimizi yeniden inşa etmek için birlikte çalışmayı bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Kanada.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau “Kanada ve ABD olağanüstü bir ilişkiye sahip, dünya sahnesinde eşi olmayan bir ilişki. Seçilmiş Başkan Biden, Başkan Yardımcısı Harris ve kabineleriyle, dünyanın en büyük sorunlarının üstesinden birlikte gelebilmek için çalışmayı dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Fransa.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Biden’ı başkanlık yarışını kazanmasından dolayı tebrik etti, önünde birçok zorluk olduğunun altını çizdi.

Macron mesajında, “Amerikalılar başkanlarını seçti! Tebrikler Joe Biden ve Kamala Harris. Bugünün zorluklarının üstesinden gelmek için yapmamız gereken çok şey var. Birlikte çalışalım!” ifadelerine yer verdi.

Almanya.

Almanya Başbakanı Angela Merkel Biden ve Harris’i tebrik ederek, “Zamanın getirdiği büyük zorluklarla baş edebilmek istiyorsak, transatlantik dostluğumuzun yerini hiçbir şey alamaz” dedi ve Biden ile iş birliği içinde olmayı dört gözle beklediğini ifade etti.

İngiltere.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Twitter’dan paylaştığı mesajda, Biden ve Harris’i “tarihi başarılarından” dolayı kutladı.

Johnson mesajında, “ABD bizim en önemli müttefikimiz. İklim değişikliğinden ticarete ve güvenliğe kadar uzanan ortak önceliklerimiz üzerinde birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” ifadesini kullandı

İspanya.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in Biden ve Harris’e tebrik mesajındaysa, “Size bol şans ve herşeyin en iyisini diliyoruz. Önümüzdeki engelleri kaldırma konusunda sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

İrlanda.

İrlanda Başbakanı Micheal Martin. Amerika’daki İrlanda asıllı yurttaşlara değinerek, “İrlanda nasıl ki Amerika’yı güçlendiren çeşitliliği büyüten ve besleyen İrlandalı kadın ve erkeklerden ve İrlanda kökenlilerden ötürü gurur duyuyorsa, Joe Biden’ın seçilmesinden de gurur duyuyor” dedi.

Yunanistan.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis de Twitter üzerinden Joe Biden’ı tebrik ederek, “Joe Biden Yunanistan’ın gerçek bir dostu ve onun başkanlığında ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da büyüyeceğine eminim” ifadelerini kullandı.

Katar.

Katar lideri Şeyh Tamim bin Hamad El-Tani de Biden ve Harris’i tebrik ettiği mesajında “iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmeye devam ettiklerini ifade etti.

El-Tani, Biden ve Harris ile birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Mısır.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El-Sisi’nin sözcüsü Bassam Radi’nin yayınladığı resmi mesajda, El-Sisi’nin “Mısır ile Amerika arasındaki stratejik ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için ortak adım atma ve işbirliği içinde olmaya” vurgu yaptığı belirtildi.

İran.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Biden’ın seçilmesiyle ABD yönetiminin “daha önce yaptığı hataları telafi etme fırsatı” bulduğunu söyledi.

Ruhani’nin resmi internet sayfasında yer alan mesajda “Şimdi, gelecek Amerikan yönetiminin önünde önceki hatalarını telafi etme ve uluslararası yükümlülüklerine bağlılık yoluna yeniden dönme imkanı vardır” denildi.