ABD, Pfizer/BioNTech aşısına onay verdi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısına acil kullanım onayı verdi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC Türkçe’nin haberine göre; FDA, virüse karşı yüzde 95 etkili olduğu açıklanan aşının kullanımının “güvenli ve etkili” olduğuna karar verdi ve onayın salgın için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

ABD’de yeni tip koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığı nedeniyle yaklaşık 295 bin kişi hayatını kaybetti.

ABD Başkanı Donald Trump, ilk aşıların 24 saat içinde yapılmaya başlanacağını söyledi. “Sadece 9 ayda güvenli ve etkili bir aşı ürettik” diyen Trump, bunu tıbbi bir mucize olarak niteledi.

Aşıyı geliştiren Pfizer Amerikan şirketi, BioNtech ise Türkiye’den Almanya’ya göçmüş Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulmuş bir şirket.

Ocak ayında görevi Joe Biden ve ekibine devredecek olan Trump yönetiminin FDA’ya aşıyı onaylaması için baskı yaptığı haberleri geliyordu.

ABD medyası FDA Başkanı Stephen Hahn’a, aşıya acil kullanım izni vermesi ya da istifa etmesinin söylendiğini aktardı. Hahn ise basında çıkan bu iddiaları yalanladı.

ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada kitlesel aşılamanın Pazartesi ya da Salı başlayabilmesi için Pfizer ile çalıştıklarını belirtmişti.

ABD’de ilk doz aşılar yaşlılara ve sağlık çalışanlarına yapılacak.

2 Aralık itibarıyla ABD’nin 100 milyon doz Pfizer/BioNtech aşısı sipariş ettiği biliniyordu.

Ülkede koronavirüs kaynaklı ölümler Kasım ayından bu yana ciddi yükselişte. 9 Aralık Çarşamba günü ABD’de 3 binden fazla kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bu tüm dünyada ülke bazlı en yüksek günlük ölüm oranı olarak kayda geçti.

Pfizer/BioNTech aşısı İngiltere, Kanada, Bahreyn ve Suudi Arabistan’da da onay aldı ve İngiltere bu hafta ilk aşılamalara başladı.

Amerika’nın Sesi VOA’daki habere göre; ABD hükümeti, ülke çapında hemen 6 milyon 400 bin doz aşı gönderecek ve ilk aşamada öncelik Koronavirüs salgınına karşı ön safta yer alan sağlık çalışanlarının olacak.

ABD ordusu da bünyesindeki sağlık çalışanlarına öncelik verecek ve ilk dağıtımdan 44 bin dozu kendisine tahsis edecek.

FDA Danışma Kurulu 17 Aralık’ta da Amerikan Moderna ilaç firması tarafından geliştirilen ve üçüncü faz denemelerinde güvenli ve etkili olduğu belirtilen aşının acil kullanımı için toplanacak.

Uğur Şahin:” Bu en önemli nokta”

Sözcü’de yayımlanan habere göre; CNN International ve Reuters’a konuşan BioNTech’in kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin,  FDA’nın onayı için “Bu en önemli dönüm noktası” açıklamasını yaptı.

Yıl sonuna kadar 50 milyon doz üretecek şirketin CEO’su Uğur Şahin, “Üretimdeki sıkıntıları çözmemiz gerekiyor. Daha fazla doza ihtiyacımız olacağı çok açık. Bunun üzerinde uğraşıyoruz. Nasıl daha fazla doz üreteceğimizi planlıyoruz” dedi.

Ana planlarının 1 milyar 300 milyon doz aşı üretmek olduğunu kaydeden Şahin,  Novartis’ten satın aldıkları üretim tesisinin 2021 yılının ilk yarısında faaliyete geçebileceğini belirtti. Marburg’taki tesisin yılda 750 milyon doz üretim kapasitesi bulunuyor.

Uğur Şahin, normal şartlarda iki doz olarak ürettikleri aşının, ilk dozdan 12 gün sonra etkisini göstermeye başladığına da dikkat çekti.

Şahin, “Bu veriye şaşırdık. İkinci doz uygulandıktan sonra bağışıklığın arttığını biliyorduk. Tek dozluk bir aşı için ortağımız Pfizer’la kesinlikle bir değerlendirme yapacağız” ifadelerini kullandı.