150 yıldır görülmeyen “kayıp boğumcuk” Bingöl’de bulundu.

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Yüz elli yıldır kayıp olan bitki Bingöl Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Lütfi Behçet tarafından PİKOM faaliyetleri kapsamında bulundu.

Bingöl Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, izine 150 yıldır rastlanmayan, bu nedenle Türkiye’deki botanikçilerin “ Kayıp Boğumcuk” olarak adlandırdığı Micromeria (Boğumlu Çay) cinsine ait “ Micromeria cymuligera” Prof. Dr. Lütfi Behçet tarafından “Çapakçur Vadisi’nin Florası (Bingöl)” başlıklı PİKOM projesinin çalışmaları esnasında bulundu belirtildi.

“Bitkinin Yayılışı Sadece Türkiye’de Var”

Prof. Dr. Lütfi BehçetKayıp boğumcuğun yayılışının sadece Türkiye’de olduğunu belirterek şunları söyledi:

Micromeria Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasına ait bir  cinstir. Bu cinsin Türkiye’de 8 türünün yayılışı bilinmektedir. Bu türlerden biri de P.E.E. Boissier ve C. Haussknecht tarafından Türkiye’den (Berit Dağı-Maraş) toplanıp 1879 yılında yayımlanan ‘Micromeria cymuligera Boiss’ türüdür. Bu tür; yayılışı sadece Türkiye’de (Türkiye’ye endemik) olan tek yıllık bir bitkidir. Ancak Türkiye’de herhangi bir yerde bulunamadığı için bu bitkiye botanikçilerimiz “Kayıp boğumcuk” ismini vermişlerdir.  Kekik türleri ailesinden ve tek yıllık olan bu türün ıslahı ve kültüre alınması konuları üzerinde çalışmaların yapılması gerekir. Avrupalı bazı bilim adamları bu bitkiye yoğun ilgi göstermektedir ve bitki hakkında bazı çalışmalar yapıp yayımlamışlardır”

Taş ocakları türleri yok etti.

Türün Türkiye’deki varlığını ilk olarak Bingöl’e geldiği 2011 yılında tespit ettiğini ve o dönemde sadece beş örnek görebildiğini aktaran Prof. Dr. Behçet, sonraki yıllarda bu örnekleri topladığı sahaların taş ocağı olarak işletilmeye başlandığını, bu nedenle 2018 yılına kadar bir daha bu bitkiye ait bir örnek bulamadığını söyledi.

Bingöl Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Lütfi Behçet, Türkiye’deki flora araştırmalarının en kısa sürede yapılması gerektiğine dikkat çekti.