Yunanistan’ın Fransa’dan satın alacağı ‘çok fonksiyonlu’ Rafale jetinin özellikleri nelerdir?

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Doğu Akdeniz’de tırmanan gerginlik sonrası Fransa’dan 18 adet Rafale tipi savaş uçağı satın alacaklarını açıklaması sonrası gözler bu jetlerin teknik özelliklerine çevrildi.

Avrupa ortak avcı uçağı programından kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığı gerekçesiyle ayrılan Fransa, uçak gemilerine inebilecek ve sadece avcı değil ayrıca bombardıman yapabilecek bir uçak geliştirmek için Dassault firması ile anlaştı. Rafale’ler ilk uçuşunu 1991 yılında gerçekleştirdi ve araştırma-geliştirme çalışmalarının maliyeti 60 milyar doları geçti.

Rafale’lerin Fransa ordusu envanterine katılımı ise 2000 yılında oldu.

Ortalama fiyatı 72 milyon euro

Rafale’lerde iki adet SNECMA üretimi M88-2 motora ve kanarya-delta kanatlara sahip. Her motor tek başına 75 kN (kilonewton) güç kapasiteyle azami 1380 kilometre hıza ulaşabiliyor. Yaklaşık 10 ton ağırlığında olan jetlerin menziliyse 3 bin 700 km civarında.

Rafale B, Rafale C ve Rafale M adlı 3 farklı modelde üretilen savaş uçaklarından birinin fiyatı ortalama 72 milyon euro civarında. Atina yönetiminin envanterine bu modellerden hangisini katmak istediğiyse henüz netlik kazanmadı.

Rafale’ler “çok fonksiyonlu” Thales RBE2 radarını kullanan ilk savaş uçağı

Dassaut Havacılık firmasına göre bu jetler havadan keşif, kara desteği, derin dalış kabiliyeti, anti donanma saldırısı ve caydırıcı nükleer saldırı farklı özelliklere sahip.

Rafale savaş uçakları “çok fonksiyonlu pasif elektronik tarama radarı” olan Thales RBE2 cihazını kullanan ilk jet olma özelliğine sahip. Bu radar sayesinde pilotlar hava çarpışmalarında erken tanı özelliğiyle düşmanlarına karşı üstünlük sağlıyor ve 3 boyutlu yer tarama sistemleri ise sadece 10 metre yanılma payıyla hedefleri saptayıp vurabiliyor.

Rafale jetleri havada kendi aralarında yakıt ikmali yapabiliyor ve altı adet AASM tipi uzun menzilli füze taşıyabilme kapasitesine sahip. Bu uçaklardaki SCALP roketleriyse 300 kilometre uzaklıktaki bir kara hedefini vurabiliyor. Rafale’lerde ayrıca aynı anda 8 farklı hedefi vurabilme özelliği bulunuyor.

Benzer özelliklere sahip Rusya yapımı SU 30 MKI ile kıyaslandığında Rafale’nin çok daha hızlı, geniş kapsamlı ve üstün manevra kabiliyetleri ön plana çıkıyor.

Yunanistan milli savunmaya 10 yılda 10 milyar euro harcayacak

Atina yönetimi gelecek 10 yılda 10 milyar euroluk savunma harcaması yapacak.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis önümüzdeki 5 sene içerisinde Yunan ordusunu 15 bin yeni askerle güçlendireceklerini, donanmaya da 4 yeni fırkateyn ve 4 Romeo helikopteri alacaklarını açıklamıştı.