Uluslararası Af Örgütü, ABD’deki polis şiddetini belgeledi…

gazetesanal.com

Uluslararası Af Örgütü, ABD’de polisin ırkçılığa karşı sokaklara çıkan protestoculara yönelik sert müdahalesi sırasında insan hakları ihlalleri yaşandığını açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) ABD Şubesi tarafından hazırlanan raporda, Örgütün, Mayıs ve Haziran aylarındaki protestolarda ABD’nin dört bir yanındaki 40 eyalette ve Washington’da protestoculara, sağlık görevlilerine, gazetecilere ve gözlemcilere karşı ayrı ayrı 125 polis şiddeti vakasının belgelendiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütüne göre, 26 Mayıs ile 5 Haziran 2020 tarihleri arasında polis, 13 şehirde en az 6 olayda cop, en az 13 olayda sünger mermiler ve plastik mermiler gibi kinetik darbe mermileri kullandı.

Ayrıca polis çok sayıda olayda, barışçıl protestoculardan oluşan büyük grupları dağıtmak için gereksiz şekilde göz yaşartıcı gaz ve biber gazı spreyi kullandı. Polis, 34 eyaletteki şehirlerde 89 olayda göz yaşartıcı gaz, 15 eyalette ve Washington’da 21 olayda ise yasadışı olarak biber gazı spreyi kullandı.

Af Örgütü, göz yaşartıcı spreylerin ve biber gazının kullanımının göstericilerin yüzlerini yıkamak için maskelerini çıkarmalarını gerektirdiğinden koronavirüs krizi döneminde özellikle kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Af Örgütü, polisi ayrıca kurtarma görevlilerine, gazetecilere ve hukuki gözlemcilere de şiddet uygulamakla suçladı.

Açıklamalar…

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi “Silah Şiddetine Son” Kampanya Yöneticisi Ernest Coverson yaptığı açıklamada, “Polisin protestoculara karşı gereksiz ve bazen aşırı güç kullanması, protestocuların sokağa çıkma nedeni olan sistematik ırkçılığı ve cezasızlığı teşhir etti. Araştırma, sadece barışçıl protesto hakkını kullanan insanların görme kaybı yaşamalarına, acımasız şekilde darp edilmelerine, nöbet geçirmelerine ve ciddi şekilde yaralanmalarına sebep olacak kadar büyük bir şiddet ile karşılandıklarını gösteriyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü ABD araştırmacısı Justin Mazzola ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Trump yönetimi, Başsavcı William Barr’ın Portland’da federal birliklerin kullanılmasını savunması ve diğer şehirlere daha fazla federal görevli yerleştirme tehditleriyle protestoculara karşı askeri tarzdaki baskıları ikiye katlıyor. Başkan Trump’ın eylemleri otoriter rejime doğru kayan bir eğilimi temsil ediyor ve derhal durmalı. Ülkenin protestolardaki polis denetimi konusundaki yaklaşımının yerel, eyalet ve federal düzeylerde temelden değiştirilmesi gerekiyor.

Örgütün paylaştığı istatistiklere göre ABD’de her yıl binden fazla kişi polis şiddeti yüzünden hayatını kaybediyor. Hükumet bu konuda veri toplamadığı için gerçek sayılara ulaşılamıyor. Mevcut istatistiklere göre, ölenlerin çoğunluğunu siyah vatandaşlar oluşturuyor.