Türkiye’den Almanya’ya giden nitelikli iş gücü artıyor…

Nitelikli iş gücünü Avrupa Birliği’ne çekmek için başlatılan Mavi Kart uygulamasına Türkiye’den yapılan başvurular artıyor. Mavi Kart için en fazla tercih edilen ülke ise Almanya oldu.

Almanya’ya nitelikli yabancı iş gücünü çekmek için öngörülen Mavi Kart, 2019 yılında 31 bin 220 kişiye verildi. En fazla Mavi Kart verilen ülke Hindistan olurken, Türkiye dördüncü sırada yer aldı.

Alman Yayın Kurumu DW’nin haberine göre, Mavi Kart uygulamasından yararlanarak Türkiye’den Almanya’ya gidenlerin sayısı 2019’da bir önceki yıla göre artış gösterdi.

Almanya’nın Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) verilerine göre, 2019’da Almanya’nın dağıttığı 31 bin 220 Mavi Kart’ın bin 669’u Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verildi. 2018 yılında Türkiye’den Almanya’ya Mavi Kart ile gidenlerin sayısı bin 289 olarak kaydedilmişti.

kadınların sayısı artıyor.

Türkiye’den Almanla’da mavi kart ile giden kadın sayısında da artış oldu. 2018 yılında Almanya’nın Mavi Kart verdiği Türk vatandaşlarının yüzde 27,5’i kadınken, bu rakam 2019’da yüzde 31’e yükseldi.

Mavi Kartların dörtte biri kadınlara verildi

Almanya 2019 yılında 31 bin 220 kişiye Mavi Kart verdi. Mavi kart verilenlerin dörtte birini Hindistanlılar oluşturdu. Bunu Çinliler, Ruslar ve Türkler izliyor. Mavi kart verilenlerin dörtte birini kadınlar oluşturuyor.

Mavi Kart, yüksek nitelikli üçüncü ülke vatandaşlarına AB içinde çalışma imkanı tanıyor. 2012 yılından başlatılan uygulamada en çok Almanya tercih ediliyor. AB içerisinde verilen bütün Mavi Kartların yüzde 82’sini Almanya vermiş durumda.