Suriye’de Kürt güçlerle Amerikan şirketi petrol anlaşması yaptı… Ankara ve Şam tepki gösterdi…

Suriye’nin kuzeyinde, Kürtlerin denetimindeki bölgede bulunan bir petrol sahasıyla ilgili olarak Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bir Amerikan şirketi arasında anlaşmaya varıldı.

İngiliz Yayın Kurumu BBC Türkçe’nin haberine göre, anlaşma Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu toplantısında gündeme geldi.

Senatör Lindsey Graham, SDG Komutanı Mazlum Kobani’nin bir Amerikan şirketiyle Suriye’nın kuzeydoğusundaki petrol sahalarının modernizasyonu konusunda anlaşmaya varıldığını kendisine bildirdiğini açıladı.

Graham, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bu anlaşmayı destekleyip desteklemediğini sordu.

Pompeo bu soruya, “Destekliyoruz. Anlaşmanın sağlanması umduğumuzdan uzun sürdü, şimdi uygulama aşamasındayız” yanıtını verdi.

Türkiye’den açıklama.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, SDG’nin ‘”terör örgütü” ve “PKK’nın uzantısı” olduğunu belirterek, SDG’nin, Delta Crescent adlı bir Amerikan şirketiyle anlaşmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Suriye’nin doğal kaynakları Suriye halkına aittir. ABD’nin uluslararası hukuku hiçe sayan, Suriye’nin toprak bütünlüğüne, birliğine ve egemenliğine kasteden ve terörizmin finansmanı kapsamına giren bu adıma destek vermesini esefle karşılıyoruz. Hiçbir meşru saikle gerekçelendirilemeyecek olan bu tasarruf asla kabul edilemez.”

Suriye’den açıklama.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, SDG ile yapılan petrol anlaşmasının tarafı olan Amerikan şirketinin adı verilmedi.

Ancak açıklamada “El Kasd (SDG) ile bir Amerikan şirketi arasında Suriye’nin petrolünü Amerikan yönetiminin desteğiyle çalmak amacıyla varılan anlaşmayı en sert bir şekilde kınıyoruz” ifadesi kullanıldı.

Suriye hükümeti anlaşmanın yasadışı ve geçersiz olduğunu vurguladı.

Suriye petrolleri.

Suriye 2011 yılında iç savaş başlamadan önce günde 380 bin varil petrol üretebilen bir ülkeydi.