Süper Lig’de 38.hafta… Fenerbahçe puan kaybetti, Beşiktaş rahatladı…

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, hafta içi oynanan 38.hafta maçlarıyla hız kesmeden devam etti. Beşiktaş, Çaykur Rizespor’u 3-2 mağlup ederek bu haftayı da lider kapattı. Fenerbahçe, Alanyaspor’la 0-0 berabere kaldı ve şampiyonluk yarışında ağır bir yara aldı. Galatasaray, Konyaspor’u 1-0 yenerek üst üste ikinci galibiyetini aldı. Trabzonspor, Göztepe ile 1-1 berabere kalarak iki puanı İzmir’de bıraktı. Başakşehir, BB Erzurumspor’u 2-1 mağlup ederek küme düşme hattından biraz daha uzaklaştı. Hatayspor Gençlerbirliği’ni 3-1, Kayserispor Denizlispor’u 6-3, Sivasspor Yeni Malatyaspor’u, Gaziantep FK ise Ankaragücü’nü 1-0 mağlup etti. Fatih Karagümrük ile Antalyaspor 1-1 berabere kaldı. Kasımpaşa ise haftayı bay geçti.

Beşiktaş: Lider üç puanı almayı bildi

Liderliğini sürdürerek şampiyonluk yarışının en büyük adayı olan Beşiktaş, Çaykur Rizespor’a konuk oldu.

Maça Beşiktaş hızlı başladı. 16.dakikada N’Koudou’nun attığı golle konuk ekip 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Beşiktaş yine etkiliydi. 57.dakikada Gökhan Töre, farkı ikiye çıkardı. 75.dakikada Ghezzal’ın golüyle skor 3-0 oldu. 87.dakikada İsmail Köybaşı, durumu 3-1 yaptı. İki dakika sonra Djokovic, farkı bire indirdi. Kalan dakikalarda başka gol sesi çıkmadı ve Beşiktaş, Çaykur Rizespor’u 3-2 mağlup etti.

Beşiktaş maça 4-1-4-1 formasyonuyla başladı. Maçın genelinde baskılı bir oyunu tercih etti. Önceki haftalardan alışık olduğumuz gibi Beşiktaş yine orta sahayı domine etti ve kanatlardan ataklarla pozisyonlara girdi. Bu pozisyonların üçünü gole çevirerek üstünlüğünü pekiştirdi. Fakat Sergen Yalçın maçın sonlarına doğru iki değişiklik yaparak (Atiba’nın yerine Montero ve Ljajic’in yerine Mensah) Çaykur Rizespor’u neredeyse skora ortak edecekti. Sergen Hoca, ilk 11 belirleme konusunda iyi bir teknik direktör. Fakat maç içerisindeki hamlelerde çok başarısız. Bunun kadronun derin olmamasıyla ilgisi de var ama Sergen Hocanın hatalı değişiklikler yapmamaya hele ki böyle haftalarda özen göstermesi gerekiyor. Yine de Beşiktaş üç puanı almayı bildi ve şampiyonluğa bir adım daha yaklaştı.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler bir puana razı oldu

Lider Beşiktaş’ı takibini sürdüren Fenerbahçe, Alanyaspor’a konuk oldu.

İlk yarıda Fenerbahçe etkili olan taraftı. 43.dakikada Gökhan Gönül kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. Devre, 0-0 beraberlikle tamamlandı.

İkinci yarıda Alanyaspor etkiliydi. Fakat ev sahibi ekip girdiği pozisyonları gole çeviremedi ve Fenerbahçe, Alanyaspor’la 0-0 berabere kaldı.

Fenerbahçe maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Alanyaspor iyi bir takım presiyle Fenerbahçe’yi ilk dakikalarda oynatmadı. Fakat ilk yarının ikinci bölümünde Fenerbahçe ataklarla etkili olmaya başladı. O sırada Gökhan’ın kırmızı kart görmesi bütün oyun planını çöpe attı. İkinci yarı başlarken Emre Belözoğlu’nun Mesut Özil’i oyundan çıkarması lazımdı (Aslında hiç oynatmamalıydı) ama bunu yapmadı. Bunun yanı sıra Novak’ı daha önce oyuna sokmalıydı. Bir kişi eksik kalmış bir takımsanız oyuncu değişiklikleri sizin oyun gidişatınızı olumlu etkileyebilir. Ancak Emre Hoca bunları yapmakta geç kaldı. Fenerbahçe bir puanla İstanbul’a döndü. Zaman daralırken aradaki fark açılıyor. Bir puan kaybı daha yaşanırsa şampiyonluk şansı biter. 

Galatasaray: Sarı-Kırmızlılar, tek golle üç puanı aldı

Şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen Galatasaray, Konyaspor’u ağırladı.

Maçın ilk yarısı kısır geçti ve gol sesi çıkmadı.

İkinci yarıda etkili olan taraf Galatasaray’dı. 87.dakikada Emre Akbaba’nın attığı golle ev sahibi ekip 1-0 öne geçti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Galatasaray, Konyaspor’u 1-0 mağlup etti.

Galatasaray maça 4-1-4-1 formasyonuyla başladı. İlk yarıda Galatasaray topa daha fazla sahip oldu ama bunu etkili bir şekilde kullanamadı. İkinci yarıya başlarken Fatih Terim üç oyuncu değişikliği birden yaptı (Emre Kılınç’ın yerine Emre Akbaba, Etebo’nun yerine Taylan ve Mohamed’in yerine Babel). Böylece Galatasaray şutlarla etkili olmaya çalışan bir takım görünümüne büründü. İkinci yarı boyunca da başka bir şey yapmadı (Bunda Konyaspor’un hücum anlamında hiçbir şey yapmamasının da payı var). Bu taktik sonucunda golü de buldu ve üç puanı hanesine yazdırdı.

Trabzonspor: Bordo-Mavililer beraberliğe yine abone oldu

Seri galibiyetler alarak ligi ilk üçte bitirmeyi hedefleyen Trabzonspor, Göztepe’ye konuk oldu.

İlk yarıda üstün olan taraf Göztepe’ydi. 45+1.dakikada Jahovic’in attığı golle ev sahibi ekip 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Göztepe yine etkiliydi. 67.dakikada Berat Özdemir kırmızı kart gördü ve takımını 10 kişi bıraktı. 88.dakikada Ekuban’ın attığı golle maça eşitlik geldi. 90.dakikada Nwobodo, ikinci sarıdan kırmızı kart görerek Göztepe’yi bir kişi eksik bıraktı. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Trabzonspor, Göztepe’yle 1-1 berabere kaldı.

Trabzonspor maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Konuk ekip topa sahip oldu fakat pozisyon üretme açısından sıkıntı yaşadı. Buna karşılık Göztepe bu konuda daha iyiydi. Trabzonspor’un defansif anlamda zafiyet vermesiyle ev sahibi ekip golü buldu ve soyunma odasına 1-0 üstünlükle gitti. İkinci yarıda Trabzonspor yine kötüydü. Abdullah Avcı, sakatlanan Hugo’nun yerine Abdülkadir Ömür’ü oyuna alarak Berat’ı stopere çekti. Böylece zaten defansif anlamda kötü olan Trabzonspor, iyice kötü oldu (Berat’ın kırmızı kart görmesi de bardağı taşırdı). Göztepe duran toplarla ve akan oyunda Trabzonspor kalesine pek çok kez geldi. Trabzonspor ise topa sahip olup şutlarla etkili olmaya çalıştı. Son dakikalarda Göztepe’nin kademe hatasıyla bir gol buldu ve berabere kalabildi. Trabzonspor, bir maç aradan sonra beraberliğe yine abone oldu.

Başakşehir: Son şampiyon kolay kolay düşmeyeceğini gösterdi

Küme düşme hattından uzaklaşmaktan başka çaresi olmayan Başakşehir, BB Erzurumspor’a konuk oldu.

Maça BB Erzurumspor hızlı başladı. 5.dakikada Emrah Başsan’ın attığı golle ev sahibi ekip, 1-0 öne geçti. 18.dakikada Epureanu, kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Başakşehir etkiliydi. 58.dakikada Chadli’nin penaltıdan attığı golle 1-1 berabere kaldı. 84.dakikada Gulbrandsen, skoru 2-1 yaptı. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Başakşehir, BB Erzurumspor’u 2-1 mağlup etti. Başakşehir maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Aykut Kocaman, Chadli’yi yine forvette başlatarak hatasından döndü. Fakat gerideki sorun bu maçta da devam etti. Özellikle gol ve Epureanu’nun kırmızı kart görmesi bunu açıkça gösterdi. Fakat önceki maçlara nazaran Başakşehir bu maçta daha ofansif bir futbolu tercih etti. Aslında başka çaresi de yoktu. Bu hücum futbolu ilk yarıda bir katkı sağlamadı. Aykut Hoca ikincinin yarının başında Aleksic-Gulbrandsen değişikliğiyle ilerdeki baskıyı ve presi arttırdı. Böylece penaltıdan bir gol bulundu. Ardından aynı oyun sürdürüldü ve ikinci gol da geldi. Başakşehir, bir kişi eksik olmasına rağmen üç puanı almayı bildi ve kolay kolay düşmeyeceğini gösterdi.