Süper Lig’de 34. hafta… Beşiktaş hedefe emin adımlarla yürüyor

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, Başakşehir’in bay geçtiği 34.hafta maçlarıyla hız kesmeden devam etti. Beşiktaş, BB Erzurumspor’u 4-2 mağlup ederek liderliğini sürdürdü. Fenerbahçe, Gaziantep FK’yı 3-1 mağlup ederek ikinci sıradaki yerini korudu. Galatasaray, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı ve bu haftayı da üçüncü sırada tamamladı. Trabzonspor, Çaykur Rizespor’la 0-0 berabere kalarak galibiyet hasretini üç maça çıkardı. Göztepe, Hatayspor’u, Alanyaspor ise Denizlispor’u 3-2, Sivasspor Konyaspor’u 3-1, Ankaragücü Gençlerbirliği’ni 2-1, Antalyaspor Kayserispor’u 1-0 mağlup etti. Kasımpaşa, Yeni Malatyaspor ile 1-1 berabere kaldı.

Beşiktaş: Siyah-Beyazlılar, şampiyonluğun en güçlü adayı olduğunu bir kez daha gösterdi

Şampiyonluk yarışının en güçlü adayı olan ve liderliğini sürdüren Beşiktaş, BB Erzurumspor’a konuk oldu.

Maça hızlı başlayan taraf Beşiktaş’tı. 10.dakikada Larin’in attığı golle konuk ekip, 1-0 öne geçti. 16.dakikada Leo Schwechlen’in golüyle skor 1-1 oldu. 26.dakikada Oğuzhan Özyakup, Beşiktaş’ı 2-1 öne geçiren golü kaydetti. 39.dakikada Emrah Başsan maça yeniden eşitliği getirdi. İlk yarı 2-2 beraberlikle tamamlandı.

İkinci yarıda etkili olan taraf Beşiktaş’tı. 66.dakikada Ghezzal’ın golüyle skor 3-2 oldu. 86.dakikada Gökhan Töre, farkı ikiye çıkardı. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş, BB Erzurumspor’u 4-2 mağlup etti.

Beşiktaş, 4-1-4-1 formasyonuyla sahaya çıktı. İlk yarıda Beşiktaş etkiliydi. İlk dakikalarda golü de buldu. Ancak duran toptan bir gol yedi. Üstünlüğü tekrar ele geçirdi. Fakat Ersin’in bireysel hatasından bir golü daha kalesinde gördü. İkinci yarıya başlanırken BB Erzurumspor açısından durum ya herro ya merroydu. Beşiktaş’a ise bireysel bir yetenek lazımdı. Yani bir kahraman gerekiyordu. O kahraman, Ghezzal’dı. Attığı golle takımını rahatlattı ve bence maçı aldı. Fakat Sergen Yalçın onu oyundan alıp, N’Koudou’yu sahaya sürerek doğru bir hamle yaptı. Çünkü N’Koudou, takımı öndeyken son yarım saatte oyuna dahil olup, farkı arttıracak bir oyuncu. Sergen Yalçın, bu tarzdaki bir diğer oyuncu olan Gökhan Töre’yi de aynı anda oyuna aldı. Sonuç olarak biri pası verdi, diğeri de farkı ikiye çıkardı. Böylece Beşiktaş hem rahatladı hem de net bir galibiyet alarak şampiyonluğun en güçlü adayı olduğunun mesajını verdi.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler, iyi bir oyunla net bir galibiyet aldı

Kalan maçlarını kazanmaktan başka hedefi ve çaresi olmayan Fenerbahçe, Gaziantep FK’yı ağırladı.

İlk yarıda etkili olan taraf Fenerbahçe’ydi. Fakat Sarı-Lacivertliler Valencia ve Serdar Aziz’le birer net gol pozisyonundan yararlanamadı. Devre, 0-0 beraberlikle tamamlandı.

İkinci yarıya Fenerbahçe hızlı başladı. 55.dakikada Mert Hakan’ın attığı golle ev sahibi ekip, 1-0 öne geçti. 65.dakikada Maxim’in golüyle maça eşitlik geldi. 71.dakikada Valencia, Fenerbahçe’yi tekrar öne geçiren golü attı. 90+4.dakikada Sinan Gümüş’ün golüyle skor 3-1’e geldi.

Fenerbahçe maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Fenerbahçe ilk yarıda önceki maçlardan farklı olarak baskılı bir oyunu tercih etti. Yoğun pres yaptı ve topa sahipken hızlı paslarla topu üçüncü bölgeye götürmek istedi. Zaman zaman şutlarla etkili olmaya çalıştı. Biri duran toptan olmak üzere iki net gol pozisyonuna da girdi. Gaziantep FK karşısında açık ara üstündü. Fakat bir türlü golü atamadı. Santrafor eksikliği ve son vuruşlardaki etkisizlik, bu durumun iki temel nedeniydi. İkinci yarıda Fenerbahçe baskıya devam etti. Bunun sonucunda da Mert Hakan’ın golüyle 1-0 öne geçti. 10 dakika sonra Maxim frikikten golü attı ve maç 1-1 oldu. Gaziantep FK böyle bir takım. Doğru düzgün şut atmadan golü atabiliyor (Altay’ın hatasını da es geçmemek lazım). Fakat Fenerbahçe baskıyı hiç düşürmedi. Böylece ikinci golü de buldu. Emre Belözoğlu ikinci golden sonra yaptığı değişikliklerle (Cisse-Pelkas, Sinan Gümüş-Ozan, Gustavo-Sosa, Samuel-Valencia ve Novak-Mert Hakan) formasyonu 4-1-4-1 olarak değiştirdi. Baskıyı hafifletti ve aslında risk aldı. Bunun sonucunda Gaziantep FK daha baskılı oynamaya başladı ve iki net gol pozisyonuna da girdi ama bunları gole çeviremedi. Son dakikalarda kontra atak oyununa dönen Fenerbahçe, bundan da verim aldı ve Sinan’ın attığı golle maçı 3-1 kazandı. Maçın geneline bakarsak Fenerbahçe, iyi bir oyunla net bir galibiyet aldı.

Galatasaray: Sarı-Kırmızılılar bu hafta da kayıp

Hatayspor mağlubiyetini unutturmak isteyen ve bay geçtikten sonra lige güçlü bir giriş yapmayı amaçlayan Galatasaray, Fatih Karagümrük’ü konuk etti.

İlk yarıda baskın olan taraf Galatasaray’dı. Fakat ev sahibi ekip, girdiği pozisyonları gole çeviremedi. Fatih Karagümrük ise Ndao ile girdiği bir net gol pozisyonundan yararlanamadı. İlk yarı 0-0 beraberlikle sonuçlandı.

İkinci yarı Galatasaray etkili olan taraftı. Fakat golü bulan taraf, Fatih Karagümrük oldu. 60.dakikada Ndao’nun attığı golle konuk ekip 1-0 öne geçti. İki dakika sonra Babel, maça eşitlik getiren golü kaydetti. 79.dakikada Donk kırmızı kart gördü ve takımını 10 kişi bıraktı. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Galatasaray, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı.

Galatasaray maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Galatasaray’ın ilk yarıdaki performansı, önceki maçlara nazaran biraz daha iyiydi. Ancak bu iyi bir şey olarak algılanmamalı. Çünkü Galatasaray’ın sorunları bitmiyor. Etebo, aynı bölgede oynayan Taylan’ın ligin ilk yarısındaki performansını gösteremiyor. Belhanda’dan alınan verim, Emre Akbaba’dan alınamıyor. Mohamed, ilk geldiği anki kadar iyi değil. Buna ek olarak, Yedlin’in ilk yarıda sakatlanıp oyundan çıkması, Galatasaray’ın bu maç özelinde sağ kanadını kırdı (Üç hafta sahalardan uzak kalacak olması büyük bir eksiklik). İkinci yarıda ise göze çarpan önemli bir şey vardı. Fatih Karagümrük 59.dakikada iki değişiklik yaptı (Lens’in yerine Salibur, Bertolacci’nin yerine Aksel) ve 4-1-4-1’den 4-2-3-1’e döndü. Bir dakika sonra orta sahadaki sayısal üstünlüğü kaybeden Galatasaray yani Etebo topu kaptırdı ve Fatih Karagümrük, kırık olan Galatasaray’ın sağ kanadından atağa çıkarak golü buldu. Galatasaray bu gole hızlıca cevap verdi. Fakat sorun şuydu: 4-1-4-1 sistemi artık işe yaramıyor. Bundan da kötüsü Galatasaray buna bir alternatif üretemiyor. 1-1’den sonra Mohamed’in yerine Falcao’nun girmesi gerekiyordu. Ancak böyle maçlarda gol atabilecek kapasitedeki tek adam olan Falcao hariç herkes oyuna girdi. Sonuç olarak da maç berabere bitti. Fatih Terim’in takımını Göztepe maçına olabilecek en iyi şekilde hazırlaması gerekiyor. Yoksa takımı daha çok puan kaybeder.

Trabzonspor: Bordo-Mavililer gol atmakta sıkıntı çekiyor

Galibiyet hasretini bir son verip, ligi ilk dörtte bitirmek isteyen Trabzonspor, Çaykur Rizespor’a konuk oldu.

İlk yarı etkili olan taraf Trabzonspor’du. Fakat konuk ekip girdiği pozisyonları değerlendiremedi. İlk yarı 0-0 beraberlikle sonuçlandı.

İkinci yarı Trabzonspor yine etkiliydi. Ancak ilk yarıda olduğu gibi ikinci yarıda da pozisyonlar değerlendirilemedi. 86.dakikada ise Vitor Hugo, ikinci sarı karttan kırmızı kart görerek takımını bir kişi eksik bıraktı. Trabzonspor, Çaykur Rizespor’la 0-0 berabere kaldı.

Trabzonspor maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Abdullah Avcı, Ekuban ve Nwakaeme gibi iki önemli futbolcusundan yoksun olmasına rağmen (onların yerine Flavio ve Yunus Mallı vardı) doğru bir ilk 11’le takımını sahaya sürdü (Hüseyin Türkmen’in sağ bek oynaması hariç). 28.dakikada Yunus Mallı’nın sakatlanmasıyla Abdullah Avcı elindeki tek silahı olan Yusuf Sarı’yı oyuna almak zorunda kaldı. Fakat sadece duran toplarla etkili olmaya çalışan Çaykur Rizespor, buna bir karşılık veremedi. Bunun sonucunda Trabzonspor önceki maçlarda olduğu gibi hücumda etkinliği gösterdi ve yine önceki maçlarda olduğu gibi bir şeyi beceremedi: Gol atmak. Çaykur Rizespor kalecisi Tarık Çetin çok iyi bir maç çıkardı. Geçen hafta da Kayserispor kalecisi Doğan Alemdar, Trabzonspor’a karşı müthiş bir performans sergilemişti. Trabzonspor son haftalarda rakip kalecilerin performansını arttırmaktan başka bir şey yapmıyor. Bunun nedeni net bir şekilde son vuruşların kalitesiz olması. Çünkü bu kaleciler gol yiyebiliyor. Sorun, Trabzonspor’un atamaması. Abdullah Avcı’nın buna bir çözüm bulması gerekiyor. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın ikide bir puan kaybettiği zamanlardayız. Trabzonspor, sadece bu sorunu çözerek ligi ikinci sırada bile bitirebilir. Aksi takdirde dördüncü sırayı da kaybedebilir.