Süper Lig’de 31.hafta: Dev derbide kazanan olmadı, Beşiktaş liderliğini sürdürdü

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, milli maçlar nedeniyle verilecek ara öncesi oynanan 31.hafta maçlarıyla devam etti. Haftanın maçında Beşiktaş, Fenerbahçe ile 1-1 berabere kalmasına rağmen liderliğini sürdürürken Fenerbahçe 59 puanla üçüncü sıradaki yerini korudu. Galatasaray, Çaykur Rizespor’a 4-3 yenilerek şampiyonluk yarışında yara aldı. Trabzonspor, Ankaragücü’nü 4-1 mağlup ederek ligde iki maç aradan sonra galip geldi. Başakşehir, Denizlispor ile 0-0 berabere kalarak galibiyet hasretini iki maça çıkardı. Fatih Karagümrük Kayserispor’u 3-0, Gençlerbirliği Kasımpaşa’yı 2-1, Sivasspor Göztepe’yi 5-3, Antalyaspor BB Erzurumspor’u 3-1, Konyaspor Alanyaspor’u 1-0 mağlup etti. Yeni Malatyaspor ile Gaziantep FK 2-2 berabere kaldı. Hatayspor ise haftayı bay geçti.

Beşiktaş ve Fenerbahçe: Dev derbide kazanan yok!

Bir maçı eksik olmasına rağmen liderlik koltuğunda oturan ve şampiyonluk yarışının en avantajlı takımı olan Beşiktaş, şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen Fenerbahçe’yi Vodafone Park’ta konuk etti.

İlk yarıda üstün olan taraf Beşiktaş’tı. Ev sahibi ekip, girdiği birkaç pozisyondan yararlanamadı. Fenerbahçe ise Nazım Sangare ve Osayi Samuel’le girdiği iki gol pozisyonunda meşin yuvarlağı ağlarla buluşturamadı. İlk yarı golsüz beraberlikle tamamlandı.

İkinci yarıya ise Beşiktaş hızlı başladı. 48.dakikada Vida’nın attığı golle ev sahibi dev derbide 1-0 öne geçti. 88.dakikada Ozan Tufan’ın attığı golle maça tekrar eşitlik geldi.

Beşiktaş maça 4-1-4-1, Fenerbahçe ise 4-2-3-1 formasyonuyla maça başladı. Tahmin edilebileceği gibi Beşiktaş daha üstündü. Siyah-Beyazlılar orta sahada üstünlük kurarak topa sahip oldu. Ardından kanatları kullanarak pozisyonlar buldu. Fakat Altay’ın iyi performansı Beşiktaş’a geçit vermedi. Fenerbahçe ise topun arkasına geçerek hızlı çıkışlarla skor üretmeyi denedi. Samuel ve Nazım’la tehlike yarattı ancak onlar da Ersin’i geçemedi. İkinci yarıya iki takım da aynı kadrolarla başladı. Burada Erol Bulut’un bir hatası var. Kesinlikle Samatta’yı oyundan çıkarmalıydı. Samatta ilk yarıda çok yetersizdi ve sarı kartı vardı. Oyuna dönersek Beşiktaş duran toptan bir gol bularak öne geçti. Böylece psikolojik üstünlüğü de ele geçirdi. Erol Bulut devre arası yapması gereken değişikliği 1-0 geriye düştükten sonra yaptı Samatta’nın yerine Thiam’ı oyuna soktu. Diğer taraftan İrfan Can’ın yerine Sosa’yı oyuna alarak orta sahaya canlılık kazandırdı. Beşiktaş, gol pozisyonlarına girmeye devam edip, ikinci golü ararken Sergen Yalçın, Ljajic-Mensah gibi gereksiz bir değişiklik yaptı. Orta sahayı güçlendirmek isterken hızlı çıkışlardaki final paslarının başarılı olma olasılığını azalttı (Mensah net bir pozisyonda topu auta attı). Onun yerine Hasic gibi daha teknik bir oyuncuyu oyuna alabilirdi. Erol Bulut ise Ozan Tufan ve Ferdi’yi de oyuna alarak (Samuel ve Valencia’nın yerine) orta sahadaki dinamiği daha da arttırdı. Bunun sonucunda Ozan Tufan’ın golüyle Fenerbahçe beraberliği yakaladı (Beraberlikte Altay’ın müthiş performansının da payı var). Sergen Yalçın Larin-N’Koudou değişikliğiyle kontra atakla gol atmayı düşündü. Fakat bu sefer de kanat savunmasını boşladı. Fenerbahçe birkaç net girişim yaptıysa da maçı çeviremedi. Ne olursa olsun Beşiktaş liderliğini korudu. Fenerbahçe ise yenilmeyerek şampiyonluk için umudunu korumaya devam etti. Diken üstündeki Erol Bulut da rahat bir nefes aldı.

Galatasaray: Galatasaray lider olacağı haftayı puansız kapattı

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinin olduğu haftada liderlik şansını geri tepmek istemeyen Galatasaray, Çaykur Rizespor’u konuk etti.

Maça Çaykur Rizespor hızlı başladı. Henüz 2.dakikada Samudio’nun attığı golle konuk ekip 1-0 öne geçti. 14.dakikada Yedlin’in attığı golle skor 1-1 oldu. 31.dakikada Emre Akbaba’nın golüyle Galatasaray 2-1 öne geçti. 41.dakikada Fernando Boldrin, maça tekrar eşitliği getirdi. İlk yarı 2-2’lik beraberlikle tamamlandı.

İlk yarıda olduğu gibi ikinci yarıya da Çaykur Rizespor hızlı başladı. 54.dakikada Skoda’nın penaltıdan attığı golle konuk ekip 3-2 öne geçti. 74.dakikada Meriah, topu kendi ağlarına gönderdi ve skor 3-3 oldu. 79.dakikada Yedlin, ikinci sarıdan kırmızı kart görerek takımını bir kişi eksik bıraktı. 90+3.dakikada konuk ekipten Fernando Andrade sahneye çıktı ve maçın skorunu belirledi: 4-3.

Galatasaray maça 4-1-3-2 dizilişiyle başladı. Maçın hemen başında Luyindama’nın hatasıyla Galatasaray 1-0 geriye düştü. Sarı-Kırmızılılar, atak oyunuyla maçı çevirmeyi başardı. Fakat bu sefer de Marcao’nun yaptığı hatayla skor 2-2 oldu. İkinci yarıda bu sefer de Yedlin penaltı yaptırdı ve Galatasaray tekrar geriye düştü. Galatasaray savunması bu kadar hata yaparken Fatih Terim buna bir önlem almadı. Maçın başındaki formasyonunu değiştirmedi. Halbuki sorun, Galatasaray’ın formasyonundaydı. İyi bir şekilde işleyen (İşlemese de maç kazandıran) 4-1-4-1 dizilişine dönse orta sahayı bollaştırarak savunmadaki hataların önüne geçebilirdi. Fakat bunu yapmadı. Onyekuru-Emre Akbaba ve Emre Kılınç-Kerem değişiklikleriyle dizilişi 4-4-2’ye çevirdi. Sonra Arda-Mohamed ve Fernandes-Feghouli değişiklikleriyle tekrar 4-1-3-2’ye döndü. Çaykur Rizespor’un bireysel hatası sonucu maça yine eşitlik geldi. Ancak Yedlin’in kırmızı kart görmesi savunmada sıkıntı yaşayan Galatasaray’ı daha da sıkıntıya soktu. Bunun sonucunda bir gol daha yenildi ve Galatasaray lider olacağı haftayı puansız kapattı. Bu yenilginin telafisi olur mu? Olur belki ama kaybettirdikleri de bir o kadar fazla olur.

Trabzonspor: Bordo-Mavililer, iki maçlık galibiyet hasretine son verdi

İki maçlık kötü gidişe “Dur” demek isteyen Trabzonspor, Ankaragücü’nü ağırladı.

Maça Trabzonspor hızlı başladı. 8.dakikada Ekuban’ın attığı golle ev sahibi ekip 1-0 öne geçti. 26.dakikada İbrahim Akdağ’ın penaltıdan attığı golle skor 1-1 oldu. 28.dakikada Ekuban bir kez daha sahneye çıktı ve takımını bir kez daha öne geçirdi. 30.dakikada Djaniny’nin golüyle skor 3-1 oldu. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Ankaragücü daha fazla pozisyon buldu ama son sözü Trabzonspor söyledi. 90+4.dakikada Edgar Le’nin attığı golle Trabzonspor, Ankaragücü’nü 4-1 mağlup etti.

Trabzonspor maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Trabzonspor, geçen hafta BB Erzurumspor karşısında olduğu gibi beceriksiz değildi. Özellikle Djaniny ve Ekuban’ın ilk yarıdaki müthiş performanslarıyla Bordo-Mavililer maçı ilk yarım saatlik bölümde kopardı. Fakat defansif anlamda pek iyi olduklarını söyleyemiyorum. Orta sahayı kapatarak Ankaragücü’nün ortadan gelmesini engellediler ama Hüseyin Türkmen ve Marlon’un Ankaragücü kanat oyuncuları karşısındaki bek performansları iyi değildi. Bu da Ankaragücü’nün kanatlarından daha fazla gelmesine ve gol pozisyonlarına girmesini sağladı. Fakat bu noktada Uğurcan Çakır sahneye çıktı ve yaptığı kurtarışlarla Ankaragücü’nü maça ortak etmedi (Dünya Kupası Elemeleri’nde kesinlikle Milli Takımın kalesini korumalı). Trabzonspor bu galibiyetle iki maçlık galibiyet hasretine son vererek moral buldu.

Başakşehir: Başakşehir’in gol atması şart!

Düşme hattından uzaklaşmak isteyen Başakşehir, Denizlispor’a konuk oldu.

İlk yarıda iki takım da girdiği pozisyonlardan yararlanamadı ve devre 0-0 beraberlikle bitti.

İkinci yarıda ise Başakşehir daha etkiliydi. Fakat konuk ekip, ilk yarıda olduğu gibi ikinci yarıda da girdiği pozisyonlardan yararlanamadı. Denizlispor da aynı performansı gösterdi ve mücadele 0-0 beraberlikle tamamlandı.

Başakşehir maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Başakşehir maç boyunca topa sahipti. Ancak bu avantajını doğru kullanamadı ve golü atamadı. Bunun yanı sıra özellikle sol kanattan çok fazla pozisyon verdi. Bu durumun Aykut Kocaman’ın Ömer Ali Şahiner’i sağ bek oynatmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Onun yerine asıl mevkisi sağ bek olan Uğur Uçar oynatılabilir veya 3-5-2 gibi bir formasyonla aslen kanat olan Ömer Ali Şahiner’in hücuma daha fazla katkı vermesi sağlanabilir. Diğer taraftan Aykut Hoca, oyuncu değiştirmekte gecikti. 69.dakikada üç oyuncu birden değiştirerek (Giuliano-Berkay, Tolga-Mehmet ve Ponck-Gulbrandsen) formasyonu 4-4-2’ye çevirdi. Böylece daha fazla pozisyona girmeyi de başardı ama Başakşehir bir türlü gol atamadı. Aykut Kocaman’ın takımlarının vazgeçilmezi olan “Tek eksik gol” geyiği burada da devam ediyor. Başakşehir, berabere kalarak en azından küme düşme hattından bir puan uzaklaşabildi. Daha fazla uzaklaşmak istiyorsa yapması gereken tek bir şey var: Gol atmak!