Süper Lig’de 30. Hafta: Beşiktaş liderliğini sürdürdü, Galatasaray takibe devam ediyor, Fenerbahçe ağır yara aldı

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig’in 30.haftası yine heyecanlı maçlara sahne oldu. Haftanın maçında Beşiktaş, Başakşehir’i 3-2 mağlup ederek bu haftayı da lider kapattı. Galatasaray, Kayserispor’u 3-0 yenerek iki maç aradan sonra galip geldi. Fenerbahçe, Gençlerbirliği’ne 2-1 yenilerek şampiyonluk yarışında ağır yara aldı. Trabzonspor, BB Erzurumspor’la 0-0 berabere kalarak liderin 11 puan gerisine düştü. Sivasspor Fatih Karagümrük’ü, Çaykur Rizespor ise Hatayspor’u 1-0, Alanyaspor Antalyaspor’u 4-0, Ankaragücü Göztepe’yi 3-0, Gaziantep FK ise Denizlispor’u 2-0 mağlup etti. Haftanın son maçında Kasımpaşa – Konyaspor 1-1 berabere kaldı. Yeni Malatyaspor ise haftayı bay geçti.

Beşiktaş ve Başakşehir: Siyah-Beyazlılar, bu galibiyetle kritik bir üç puanın sahibi oldu

Geçen hafta liderlik koltuğuna oturan ve kalkmaya da niyeti olmayan Beşiktaş, alt sıralardan kurtulmak isteyen Başakşehir’e konuk oldu.

İlk yarıda üstün olan taraf Beşiktaş’tı. Siyah-Beyazlılar, 42.dakikada Larin’in attığı golle 1-0 öne geçti. Devre bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıya ise Başakşehir hızlı başladı. Ev sahibi ekip, 52.dakikada Deniz Türüç’ün attığı golle maça eşitliği getirdi. 68.dakikada Welinton’un attığı golle Beşiktaş, 2-1 öne geçti. 76.dakikada Demba Ba, maça tekrar eşitliği getiren golü kaydetti. 84.dakikada Josef de Souza, Beşiktaş’ı tekrar bir farklı üstünlüğe taşıdı. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş, Başakşehir’i 3-2 mağlup etti.

İki takım da maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Beşiktaş, ilk yarıda üstündü. Fakat Başakşehir, bu devrede iki net gol pozisyonuna girmeyi başardı. Bu girişimler nedeniyle Beşiktaş, ilk golü bulana kadar zorlandı (Attığı golde bile zorlandı). Yine de ilk yarıyı 1-0’lık üstünlükle bitirebildi. Kısaca Beşiktaş’ın ön tarafı iyi, arka tarafı kötüydü. Başakşehir ise kapan-çık olayını çok iyi yaptı ama son vuruşlarda beceriksizdi. İkinci yarıda ise Beşiktaş’ın kötü olan arka tarafı yenilen gole engel olamadı. Kötü olan arka tarafın bir neferi olan Welinton, attığı golle yanındakileri kurtardı. Ardından Aykut Kocaman, bir dakika içerisinde 4 oyuncu değişikliği yaparak (Rafael – Ömer Ali, Visca – Aleksic, Crivelli – Demba Ba ve Giuliano – Tolga Ciğerci) hem orta sahayı güçlendirdi hem de daha ofansif bir taktiği uygulamaya koydu. Bunun üzerine Ljajic – Necip değişikliğiyle Beşiktaş, savunmaya bir adam daha koyarak Başakşehir’in bir gol daha atmasını engellemek istedi. Fakat Başakşehir, bir gol daha atmayı başardı. Son dakikalarda Josef de Souza, attığı golle maçı kurtarsa da Beşiktaş, maçın sonuna kadar hop oturup, hop kalktı. Siyah-Beyazlılar, bu galibiyetle kritik bir üç puanın sahibi oldu. Başakşehir’in ise elinden bu kadar geldi.

Galatasaray: Sarı-Kırmızılılar üç puanı üç golle aldı

Beşiktaş’a kaptırdığı liderlik koltuğuna tekrar oturmak isteyen Galatasaray, Kayserispor’a konuk oldu.

Maça hızlı başlayan taraf Kayserispor’du. Ev sahibi ekip, Pedro Henrique ile bulduğu bir net gol pozisyonundan yararlanamadı. Devre böyle bitecek derken 44.dakikada Falcao sahneye çıktı ve ilk yarının skorunu belirledi: 1-0.

İkinci yarıda ise Galatasaray baskın olan taraftı. 81.dakikada Onyekuru’nun attığı golle Galatasaray 2-0 öne geçti. 89.dakikada Onyekuru bir kez daha sahne aldı ve skoru 3-0 yaptı. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Galatasaray, Kayserispor’u 3-0 mağlup etti.

Fatih Terim takımını 4-3-1-2 formasyonuyla sahaya sürdü. Galatasaray ilk yarının büyük bir bölümünde etkisizdi. Birkaç pozisyon buldu ama Kayserispor kalesinde tam anlamıyla bir tehlike yaratamadı. Falcao, Sivasspor maçında olduğu gibi bu maçta da klasını konuşturdu ve Galatasaray’ı 1-0 öne geçirdi. Bu gol, maçı kazandıran goldü. Çünkü maç 0-0 devam etseydi Galatasaray’ın gol atması daha da zorlaşırdı. İkinci yarıda Kayserispor ise etkisizdi. Yenilen golden sonra toparlanamadı. Bunun üstüne Galatasaray daha fazla pozisyona girmeye başladı. Fatih Hoca; Kerem, Onyekuru ve Feghouli gibi oyuncuları oyuna alarak, bu pozisyonların golle neticelendirilmesini istedi. Onyekuru da hocanın istediğini yaptı ve iki gol daha attı. Galatasaray bu galibiyetle moral buldu ve şampiyonluk yarışından kolay kolay kopmayacağını gösterdi.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler ağır yara aldı

Şampiyonluk yolunda puan kaybına tahammülü olmayan Fenerbahçe, Gençlerbirliği’ni ağırladı.

İlk yarıda üstün olan taraf Fenerbahçe’ydi. Sarı-Lacivertliler, 35.dakikada Filip Novak’ın attığı golle 1-0 öne geçti. 39.dakikada Serdar Aziz’in kendi kalesine attığı golle maça eşitlik geldi. İlk yarı 1-1 tamamlandı.

İkinci yarıda yine Fenerbahçe üstündü. Fakat golü bulan taraf Gençlerbirliği’ydi. 63.dakikada Ayite’nin attığı golle konuk ekip, 2-1 öne geçti.

Fenerbahçe maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Gençlerbirliği’nin takım savunmasını doğru yapması sonucu Fenerbahçe tıkandı. Tek çare duran toptan bir gol bulundu ama Serdar’ın bireysel hatası sonucu maça tekrar eşitlik geldi. Yani Fenerbahçe tekrar tıkandı. Erol Bulut ikinci yarıya başlarken Mert Hakan’ı oyundan çıkardı. Bu doğru bir hamleydi ama yerine Cisse’yi oyuna soktu. Cisse’nin yerine Ferdi’yi oyuna koysa daha mantıklı bir değişiklik yapmış olurdu. Bu yanlış değişikliğin üstüne bir de 2-1 yenik düştü. Fenerbahçe gol atmakta zaten zorlanıyordu. Yenik duruma düşünce daha çok zorlanmaya başladı. Erol Bulut yine yanlış bir değişiklikle Samatta’yı oyuna aldı. Daha çok santraforla gol atabileceğini sandı. Fakat öyle olmuyor. Hem de hiç olmuyor. Alt sıralardaki takımlarla yapılan maçların zor geçtiğini hep söylerim. Bu maçın da zor geçeceğini biliyordum. Fakat Erol Bulut bunu göremedi. Daha önce de göremediği gibi…

Trabzonspor: Bordo-Mavililer şampiyonluktan iyice uzaklaştı

Şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen Trabzonspor, BB Erzurumspor’a konuk oldu.

İlk yarıda Trabzonspor etkiliydi. Fakat konuk ekip, bir türlü golü atamadı ve devre 0-0 beraberlikle tamamlandı.

İkinci yarıda iki takım da net gol pozisyonlarına girdi. Fakat ilk yarıda olduğu gibi ikinci yarıda da gol sesi çıkmadı ve Trabzonspor, BB Erzurumspor’la 0-0 berabere kaldı.

Trabzonspor maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Abdullah Avcı bu maçta iki hata yaptı. Birincisi Hüseyin Türkmen’in yerine Serkan Asan’ı sağ bekte başlatmalıydı. İkincisi ise 4-2-3-1 dizilişini bozmamalıydı. Yani Yunus Mallı’nın yerine (Çok etkisizdi) Baker’ı veya Flavio’yu oynatmalıydı. Böylece Bakasetas’tan daha fazla verim alınabilirdi. Bunun üstüne Nwakaeme etkisizdi ve BB Erzurumspor onun olduğu kanattan rahatlıkla atak yapabildi. Bu durum sonucunda Trabzonspor kalesinde birçok tehlikeli pozisyon oluştu. Trabzonspor da birçok pozisyon buldu ama meşin yuvarlak bir türlü ağlarla buluşamadı. Trabzonspor şampiyonluktan çok uzaklaştı. En azından Avrupa’yı düşünmeliler. Yoksa bu gidişle onu da kaybedecekler.