Süper Lig’de 29.hafta: Beşiktaş liderliğe yükseldi, Fenerbahçe Galatasaray’ı yakaladı

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, 29.hafta maçlarıyla son sürat devam etti. Galatasaray, Sivasspor ile 2-2 berabere kalarak liderlik koltuğundan oldu. Beşiktaş, Gaziantep FK’yı 2-1 mağlup ederek liderliğe yükseldi. Fenerbahçe, Konyaspor’u 3-0’la geçerek Galatasaray’ı yakaladı. Trabzonspor, Alanyaspor’a 3-1 mağlup oldu ve son 3 lig maçında ikinci kez yenildi. Başakşehir, Gençlerbirliği’ni 1-0 yenerek haftalar sonra galibiyetle tanıştı. Denizlispor Yeni Malatyaspor’u 3-2, Ankaragücü Fatih Karagümrük’ü 1-0, Kayserispor Hatayspor’u, Göztepe ise BB Erzurumspor’u 3-1 mağlup etti. Antalyaspor, Kasımpaşa ile 1-1 berabere kaldı. Çaykur Rizespor ise haftayı bay geçti.

Beşiktaş: Siyah-Beyazlılar liderlik koltuğuna oturdu ancak tedbirli olmak zorundalar

Galibiyet serisine devam ederek liderliği almak isteyen Beşiktaş, Gaziantep FK’yı konuk etti.

Maça hızlı başlayan taraf Beşiktaş’tı. Siyah-beyazlılar, 15.dakikada Aboubakar’ın attığı golle 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda da gol perdesini açan taraf Beşiktaş’tı. Aboubakar, 72.dakikada bir kez daha sahneye çıktı ve skoru 2-0’a getirdi. 90.dakikada Dicko’nun penaltıdan attığı golle skor 2-1 oldu. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş, Gaziantep FK’yı 2-1 mağlup etti.

Beşiktaş, 4-2-3-1 dizilişiyle sahadaydı. Beşiktaş önceki maçlarda olduğu gibi bu maçta da orta sahada ağırlığını koydu. Gaziantep FK’nın hızlı çıkış yapmasını engelledi. Buna ek olarak hücum hattının uyumu ve Aboubakar’ın müthiş performansı Beşiktaş’ın 1-0 öne geçmesini sağladı. İkinci yarı da aynı şekil devam etti. Beşiktaş uyumluydu ve Aboubakar harikaydı (Bütün hücum pozisyonlarında Aboubakar vardı). Böylece ikinci gol bulundu ve Beşiktaş maçı kazandı. Fakat Beşiktaş, son dakikalarda oyundan düştü ve bu düşüş maçın berabere bitmesine neden olabilirdi. Bu durumun aynısı geçen haftaki Yeni Malatyaspor maçında da oldu. Sergen Yalçın’ın bu durumu çözmesi lazım. Çünkü haftaya Başakşehir, ondan sonraki hafta da Fenerbahçe ile oynayacaklar ve bu maçların zorluk seviyesi yüksek olacak. Beşiktaş bu maçı kazanarak liderlik koltuğuna oturdu. Ancak tedbirli olmakta fayda var.

Galatasaray: Sarı-Kırmızılılar hem üç puandan hem de liderlikten oldu

Ankaragücü mağlubiyetini unutarak yoluna kazasız belasız devam etmeyi hedefleyen Galatasaray, Sivasspor’u ağırladı.

Maça Sivasspor hızlı başladı. 9.dakikada Max Gradel’in attığı golle konuk ekip 1-0 öne geçti. 14.dakikada Falcao, maça eşitliği getirdi. 38.dakikada Tyler Boyd’un attığı golle Sivasspor 2-1’lik üstünlüğü yakaladı. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Galatasaray baskındı. 68.dakikada Falcao’nun penaltıdan attığı golle Galatasaray maça tekrar ortak oldu. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Galatasaray, Sivasspor ile 2-2 berabere kaldı.

Galatasaray maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Bu hususta Fatih Terim’in oyuncu tercihlerinin hatalı olduğu kanaatindeyim. Donk’un yerine Luyindama, Gedson Fernandes’in yerine Emre Kılınç, Linnes’in yerine Yedlin’le başlayabilirdi. Özellikle Linnes tercihi kesinlikle hatalıydı. Nitekim yenilen gollerde Linnes’in büyük veya küçük hataları oldu. Yine de Galatasaray, Falcao’nun mükemmel bireysel performansıyla maça iki kez ortak oldu. Özellikle ikinci kez ortak olduktan sonra pozisyonlar buldu. Fakat bu kimseyi yanıltmasın. Çünkü Sivasspor attığı iki gol hariç etkili bir atak yapamadı. Buna karşılık savunmada da çok iyi değildi. Otomatik olarak Galatasaray hücumda etkili oldu. Fakat bir türlü golü atamadı. Atamayınca da hem üç puandan hem de liderlikten oldu. Galatasaray’ın vakit kaybetmeden Kayserispor maçına hazırlanması ve Fatih Terim’in oyuncu tercihleriyle ilgili iyice düşünmesi gerekiyor. Çünkü alt sıradaki takımlarla oynanan maçlar her zaman zor olur. Bu maç da kesinlikle zor olacaktır. 

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler şampiyonluk yarışında önemli bir üç puan kazandı

Şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen Fenerbahçe, Konyaspor’a konuk oldu.

İlk yarıda üstün olan taraf Fenerbahçe idi. 29.dakikada Szalai’nin attığı golle Sarı-Lacivertliler 1-0 öne geçti. 32.dakikada Osayi Samuel farkı ikiye çıkaran golü kaydetti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Konyaspor üstün olan taraftı. Ev sahibi ekip, Fenerbahçe kalesinde pozisyonlara girse de bunları gole çeviremedi. 90.dakikada Serdar Aziz’in golü maçın skorunu tayin etti: 3-0.

Fenerbahçe maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Önde bastı, sadece hücumu düşündü ve böylece pozisyonlara girdi. Valencia, Pelkas ve Osayi Samuel’in uyumu ve Sosa ile Mert Hakan’ın orta alandaki verimli oyunu Fenerbahçe’yi iki gollü üstünlüğe taşıdı. Fakat 35.dakikadan maçın sonuna kadar Fenerbahçe topun arkasına geçerek geriye yaslandı. Bence topun arkasına geçmesi gereksizdi. Çünkü Konyaspor, topu birinci bölgeden ikinci bölgeye taşımakta zorlanıyordu ve Fenerbahçe ilk yarım saatte oynadığı oyunu devam ettirseydi üçüncü ve dördüncü golü rahatlıkla bulabilirdi. Fakat Erol Bulut, Antalyaspor maçındaki yüksek tempoyu düşünmüş olacak ki ilk yarım saatte işi bitirip, sonra oyunu rölantiye almayı tercih etti. Diğer taraftan Fenerbahçe geriye yaslanınca Konyaspor daha fazla topa sahip oldu ve daha çok pozisyona girdi. Burada özellikle Szalai’nin defansif müdahaleleri, Fenerbahçe’nin gol yemesini engelledi. Ayrıca Altay Bayındır başarılı bir maç çıkararak kalesini gole kapattı. Fenerbahçe bu galibiyetle şampiyonluk yarışında önemli bir üç puan kazandı.

Trabzonspor: Bordo-Mavililer, şampiyonluk yarışında yine yara aldı

Yeni bir galibiyet serisine başlamak isteyen Trabzonspor, Alanyaspor’u konuk etti.

İlk yarıda iki takım da baskılıydı. Fakat devrede gol sesi çıkmadı.

İkinci yarıda ise Alanyaspor üstün olan taraftı. Ev sahibi ekip, 66.dakikada Mustafa Pektemek’in attığı golle 1-0 öne geçti. 73.dakikada Davidson skoru 2-0 yaptı. 80.dakikada Bakasetas’ın attığı golle Trabzonspor farkı bire indirdi. 90+8.dakikada Davidson bir kez daha sahneye çıktı ve maçın skorunu tayin etti: 3-1.

Trabzonspor sahaya 4-2-3-1 dizilişiyle çıktı. Maçın geneline bakıldığında sakat olan Djaniny’nin eksikliğini onun yerine oynayan Afobe dolduramadı. Bu durum, Nwakaeme ve Ekuban’ın performansını da etkiledi. Abdullah Avcı, Afobe’nin yerine Yusuf Sarı’yı veya Yusuf Mallı’yı oyuna sokabilir ve Nwakaeme ile Ekuban ikilisinden birini santrafora çekebilirdi. Bunu tercih etmedi ve ikinci yarının ortasına kadar oyun planını değiştirmedi. Alanyaspor’un ilk golü atmasından sonra ise Baker-Yunus Mallı değişikliğiyle formasyonu 4-1-4-1’e döndürdü. Yenilen ikinci golden sonra ise iki bekini de oyundan çıkararak (Serkan Asan ve Marlon) bir merkez orta saha (Abdülkadir Parmak) ve bir sağ kanadı (Yusuf Sarı) oyuna aldı. Abdullah Avcı geriye düştüğü maçlarda hamle yapmakta geç kalıyor. Bu da çok fazla risk almasına neden oluyor. Tıpkı Fenerbahçe maçında olduğu gibi bu maçı da geç kaldığı için kaybetti. Trabzonspor, bu mağlubiyetle şampiyonluk yarışında yine yara aldı. 

Başakşehir: Başakşehir haftalar sonra galibiyetle tanıştı

Galibiyet hasretini sonlandırarak Beşiktaş maçına moralli gitmek isteyen Başakşehir, Gençlerbirliği’ne konuk oldu.

İlk yarıda iki takım da pozisyonlar buldu. Fakat bu pozisyonlardan gol sesi çıkmadı ve devre 0-0 beraberlikle sona erdi.

İkinci yarıda ise Başakşehir üstün olan taraftı. 88.dakikada Polomat, ikinci sarıdan kırmızı kart gördü ve Gençlerbirliği 10 kişi kaldı. 90.dakikada Demba Ba’nın attığı golle Başakşehir 1-0 öne geçti. Bu gol maçın skorunu da belirledi ve Başakşehir, Gençlerbirliği’ni 1-0 mağlup etti.

Başakşehir, 4-2-3-1 dizilişiyle maça başladı. İlk yarıda iki takım da duran toplarla etkili olmaya çalıştı ve ortada bir oyun vardı. İkinci yarıda ise Başakşehir, Gençlerbirliği’ni resmen abluka altına aldı. Sağdan, soldan, ortadan, her yerden Gençlerbirliği kalesinde tehlikeler yarattı. Bunda hocanın payı var. Aykut Kocaman; Ömer Ali Şahiner-Rafael, Crivelli-Demba Ba ve Aleksic-Visca gibi doğru değişikliklerle oyun üstünlüğünü ele geçirdi. Aynı zamanda formasyonu değiştirmeyerek sahada kalan oyuncuların performanslarını da arttırdı. Klişe bir tabir olacak ama tek eksik goldü. Başakşehir o kadar pozisyona girmesine rağmen bir türlü golü atamıyordu. Başakşehir, Gençlerbirliği 10 kişi kalmasaydı bu maçı kazanamazdı. Fakat Gençlerbirliği 10 kişi kaldı ve Başakşehir nihayet bir maçı kazandı. Başakşehir, oyununu iyileştirmeye başladı. Futboldaki en önemli sorun olan gol atamama sorununu da çözerse alt sıralardan kurtulur.