Süper Lig’de 28. Hafta: Galatasaray yenildi, Beşiktaş zirveye ortak oldu, Fenerbahçe şans tepti

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, hafta içi oynanan 28.hafta maçlarıyla devam etti. Galatasaray, Ankaragücü’ne 2-1 mağlup olmasına rağmen averaj fazlasıyla liderliğini sürdürdü. Beşiktaş, Yeni Malatyaspor’u 1-0 mağlup ederek ikinci sıradaki yerini korudu. Fenerbahçe, Antalyaspor ile 1-1 berabere kalarak 55 puanla üçüncü sırada kaldı. Trabzonspor, Kasımpaşa’yı 2-1 yendi ve ligde bir maç aradan sonra galip geldi. Gaziantep FK, Gençlerbirliği’ni, Kayserispor ise Çaykur Rizespor’u 2-1 mağlup etti. Başakşehir, Konyaspor ile 1-1 berabere kalarak ligdeki galibiyet hasretini 10 maça çıkardı. Sivasspor Hatayspor’la, Alanyaspor ise Göztepe’yle 1-1, BB Erzurumspor Fatih Karagümrük ile 2-2 berabere kaldı. Denizlispor ise haftayı bay geçti.

Galatasaray: Sarı-Kırmızılıların galibiyet serisi sona erdi

8 maçlık galibiyet serisiyle liderlik koltuğunda oturan Galatasaray, Ankaragücü’ne konuk oldu.

İlk yarıda etkili olan takım Galatasaray’dı. Ancak girilen pozisyonlardan gol sesi çıkmadı. 45+1.dakikada ise Ankaragücü penaltı kazandı ve topun başına geçen İbrahim Akdağ ilk yarının skorunu belirledi: 1-0.

İkinci yarıya ise Ankaragücü hızlı başladı. 55.dakikada Lobjanidze’nin attığı golle Ankaragücü farkı ikiye çıkardı. 57.dakikada son haftaların flaş ismi Mohamed, kırmızı kartla takımını 10 kişi bıraktı. 90+3.dakikada Kerem’in attığı golle Galatasaray farkı bire indirdi. Fakat bu gol maçı çevirmeye yetmedi Galatasaray, Ankaragücü’ne 2-1 mağlup oldu.

Fatih Terim önceki haftalarda olduğu gibi bu hafta da takımını 4-1-4-1 dizilişiyle sahaya sürdü. Önceki haftalardan farklı olarak ise Galatasaray’ın hücum hattı etkisizdi. Bunun üzerine bir de soyunma odasına 1-0 geride gidildi. Fatih Hoca da bu sıkıntılı durumu gördü ve Arda, Emre Kılınç ve Yedlin’in yerine Falcao, Kerem ve Linnes’i oyuna aldı. Böylece ön tarafta dört golcü oyuncu (Onyekuru, Falcao, Mohamed ve Kerem) birden oldu ve Fatih Hoca, bu şekilde goller bularak maçı çevirebileceğini düşündü. Ancak yenilen ikinci gol ve Mohamed’in kırmızı kartla oyun dışında kalması bütün planı bozdu. Galatasaray yine de etkili olmaya çalıştı. Golü de buldu ancak maçı çeviremedi. Bu mağlubiyetle birlikte Galatasaray’ın galibiyet serisi sona erdi. Bu mağlubiyetin Galatasaray’ı şampiyonluk yarışında nasıl etkileyeceğini ise ilerideki haftalarda göreceğiz.

Beşiktaş: Siyah-Beyazlılar tek golle üç puanı aldı

Fenerbahçe ile birlikte Galatasaray’ı takibini sürdüren Beşiktaş, Yeni Malatyaspor’a konuk oldu.

İlk yarıda etkili olan takım Yeni Malatyaspor’du. Fakat ev sahibi ekip bulduğu pozisyonları değerlendiremedi ve devre 0-0 eşitlikle bitti.

İkinci yarıda ise Beşiktaş etkiliydi. Konuk ekip, 59.dakikada Atiba’nın attığı golle 1-0 öne geçti. Kalan dakikalarda Yeni Malatyaspor yine pozisyonlar buldu. Ancak ilk yarıda olduğu gibi bu pozisyonları da değerlendiremedi ve Beşiktaş, Yeni Malatyaspor’u 1-0 mağlup etti.

Beşiktaş, 4-2-3-1 dizilişiyle sahadaydı. Sergen Yalçın, orta sahada Necip – Atiba – Josef üçlüsüne görev verdi. Bunu, Yeni Malatyaspor’un hücum gücünü kırmak için yaptı. Ancak Necip kötü bir performans gösterdi. Bu durum, Yeni Malatyaspor’un daha fazla hücum yapmasını sağladı. Sergen Hoca, ikinci yarıda Necip’i çıkardı ve yerine Mensah’ı oyuna aldı. Bu değişiklikle orta sahayı güçlendirdi. Bu güçlendirmenin akabinde orta saha oyuncuları daha fazla hücumu düşünmeye başladılar ve böylece golü buldular. Golün ardından Yeni Malatyaspor tıpkı ilk yarıda olduğu gibi yine gol pozisyonları bulmaya başladı. Fakat son vuruşlarda beceriksizdiler. Beşiktaş bu maçı gerçekten zorlanarak kazandı. Yine de tek golle üç puanı almayı başardı ve şampiyonluk yarışına hız kesmeden devam etti.

Fenerbahçe: Bazen olmuyor…

Trabzonspor galibiyetiyle moral bulan Fenerbahçe, Antalyaspor’u ağırladı.

İlk yarıya hızlı başlayan taraf Antalyaspor’du. Konuk ekip, 12.dakikada Fredy’nin attığı golle 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda iki takım da etkiliydi ve pozisyonlara girdi. Golü bulan ise Fenerbahçe oldu. 83.dakikada Valencia’nın attığı golle maça eşitlik geldi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Fenerbahçe, Antalyaspor ile 1-1 berabere kaldı.

Fenerbahçe klasik 4-2-3-1 dizilişiyle sahadaydı. Trabzonspor maçındaki pas oyununu uygulayarak tam defans yaparak “Kapan-çık” olarak adlandırılan oyunu oynayan Antalyaspor’a karşı gol atmak istedi. Fakat bireysel bir hata sonucu yenilen erken gol bütün planları bozdu. Fenerbahçe ne kadar atak yapmak istese de adeta bir duvara çarptı. Bu konuda ise Erol Bulut hatalıydı. Çünkü “Kapan-çık” oynayan bir takıma karşı pres yapabilen hızlı oyuncuların olması gerekir ki rakip “çık” olayını yapamasın ve ne kadar geriye yaslanırsa yaslansın kalesinde gol görmesine engel olamasın. Erol Hoca, Mesut, Samuel ve Samatta gibi pres yapmayı bilmeyen üç oyuncuyla ilerde baskı kurmaya çalıştı. Ayrıca Ozan’ın da performansının kötülüğü Antalyaspor’u cesaretlendirdi. İkinci yarıda Valencia oyuna girerek 3-5-2’ye dönüldü. Sonrasında İrfan Can Kahveci, Thiam ve Ferdi gibi doğru hamleler yapıldı ve bunun sonucunda bir gol bulundu. Ancak Fenerbahçe’nin kaçırdığı goller buradan Şam’a yol olurdu. Bazen olmuyor. Erol Hoca yapabileceği şeyleri yaptı. Golleri kaçıranlar ise yapamadı ve Fenerbahçe zirveye ortak olma şansını tepti.

 Trabzonspor: Bordo-Mavililer, şampiyonluk yarışından kopmadığını gösterdi

Şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen Trabzonspor, Kasımpaşa’ya konuk oldu.

İlk yarıya Trabzonspor hızlı başladı. Bordo-Mavililer, 24.dakikada Djaniny’nin attığı golle 1-0 öne geçti. 39.dakikada Yusuf Erdoğan’ın penaltıdan attığı gol, maça eşitliği getirdi. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda etkili olan taraf yine Trabzonspor’du. Konuk ekip, üst üste akınlarla Kasımpaşa kalesini abluka altına aldı. Bunun bir sonucu olarak 73.dakikada Bakasetas sahneye çıktı ve takımını tekrar öne geçirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Trabzonspor, Kasımpaşa’yı 2-1 mağlup etti.

Abdullah Avcı takımını 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya sürdü. Trabzonspor maç boyunca hücumda etkiliydi. Nwakaeme – Djaniny – Ekuban üçlüsü gayet uyumluydu ve Berat – Abdülkadir- Bakasetas orta sahası Kasımpaşa’nın topu ikinci alandan üçüncü alana taşımasını engelledi. Bunun yanı sıra öndeki üçlüye de yardımcı oldular. Bu sayede Trabzonspor çok fazla gol pozisyonuna girdi ve bunlardan ikisini gole çevirerek maçı kazanmayı bildi. Trabzonspor, bu galibiyetle moralini düzeltti ve şampiyonluk yarışından kopmadığını gösterdi.

Başakşehir: Bu hafta olacak gibiydi ama yine olmadı

Galibiyet özlemini sonlandırarak alt sıralardan kurtulmayı hedefleyen Başakşehir, Konyaspor’u ağırladı.

İlk yarıda üstün olan taraf Başakşehir’di. Fakat ev sahibi ekip girdiği pozisyonlardan yararlanamadı ve devre 0-0 eşitlikle sonuçlandı.

İkinci yarıda ise iki takım da etkiliydi. 79.dakikada Cikalleshi’nin attığı golle Konyaspor 1-0 öne geçti. 85.dakikada Demba Ba’nın golü maça eşitliği getirdi. Kalan dakikalarda iki takım da eşitliği bozamadı ve Başakşehir, Konyaspor’la 1-1 berabere kaldı.

Aykut Kocaman takımını 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya sürdü. Mahmut Tekdemir’in sakatlanmasıyla oyuna Giuliano’yu aldı ve 4-1-4-1 dizilişine döndü. Bu zorunlu değişiklikten sonra Başakşehir yandan ortalarla ve duran toplarla etkili olmaya çalıştı. Net pozisyonlar da buldu (Zorunlu bir değişiklikti ama olumlu etki etti). Fakat bulduğu pozisyonların sadece bir tanesini golle süsleyebildi. Aykut Hoca, Mahmut – Mehmet orta sahasıyla hücumda etkili olamıyor. Sezon başında olsak bir oyun kurmaya çalıştığını düşünür, kendisine hak verirdim. Ancak ligde sadece 13 maç kaldı ve Başakşehir küme düşme hattında bulunuyor. Bu yüzden Aykut Hocanın galibiyet alması gerekiyor. Bunun için de Mahmut ile Mehmet’ten birini yedeğe çekip, Ndayishimiye gibi hem hücumda hem de defansta etkili olabilecek bir orta sahayı oynatması gerektiği kanaatindeyim. Diğer taraftan Aleksic’in ofansif orta sahada oynaması ve Ömer Ali Şahiner’in sağ bek yerine kanatta denenmesi lazım. Başakşehir galibiyet hasretine yine son veremedi ama bu hafta olacak gibiydi. Fakat gel gör ki yine olmadı.